Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1097803/1835/Α0012 Τεκμήριο διαβίωσης Υπερελαφράς Πτητικής Αθλητικής Μηχανής (ΥΠΑΜ) και δήλωσή της στα φορολογικά έντυπα.

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1097803/1835/Α0012

ΘΕΜΑ: Τεκμήριο διαβίωσης Υπερελαφράς Πτητικής Αθλητικής Μηχανής (ΥΠΑΜ) και δήλωσή της στα φορολογικά έντυπα.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης διαβίωσης του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη για αεροσκάφη και ελικόπτερα κυριότητας ή κατοχής του φορολογουμένου, της συζύγου του ή των προσώπων που συνοικούν μαζί τους και τους βαρύνουν, η οποία ορίζεται ως εξής:

α) Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και ελικόπτερα στο ποσό των εξήντα πέντε χιλιάδων (65.000) ευρώ για τους εκατόν πενήντα (150) πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους, που προσαυξάνεται με το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους εκατόν πενήντα (150) ίππους.

β) Για αεροσκάφη αεριοπροωθούμενα ^ΕΤ) στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης. Οι διατάξεις της περίπτωσης β' του ίδιου άρθρου και νόμου εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση αυτή.

2. Με τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παρ.1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε., ορίζεται ότι στις περιπτώσεις εταιριών περιορισμένης ευθύνης που έχουν στην κυριότητα τους ή στην κατοχή τους επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα, η τεκμαρτή δαπάνη που αναλογεί σε αυτά λογίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη των διαχειριστών της Ε.Π.Ε. που είναι και εταίροι της, μεριζόμενη μεταξύ αυτών κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στην Ε.Π.Ε..

3. Συνεπώς, το τεκμήριο διαβίωσης εφαρμόζεται μόνο στα αεροσκάφη που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του παρόντος και βαρύνουν είτε το φυσικό πρόσωπο που το έχει στην κυριότητα του είτε τους διαχειριστές της Ε.Π.Ε. που είναι και εταίροι της αν το αεροσκάφος είναι στην κυριότητα της Ε.Π.Ε.. Οι αντίστοιχες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης δηλώνονται στους κωδικούς 715-716 του πίνακα 5 του εντύπου Ε1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!