Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1044846/749/Α0012 Προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης.

Αθήνα, 22 Μαΐου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1044846/749/Α0012

ΘΕΜΑ: Προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης.

1. Το ετήσιο τεκμαρτό μίσθωμα για ιδιοκατοικούμενη ή μισθούμενη κύρια κατοικία άνω των διακοσίων (200) τετραγωνικών μέτρων και για δευτερεύουσα κατοικία γενικώς άνω των εκατόν πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων, όπως αυτό εξευρίσκεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 22 και το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή δύο (2), αποτελεί σύμφωνα με την περίπτωση α' της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 2238/1994 (ΚΦΕ) στοιχείο προσδιορισμού της συνολικής ετήσιας δαπάνης διαβίωσης του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν. Το τεκμαρτό μίσθωμα μιας ή περισσότερων εξοχικών κατοικιών υπολογίζεται σε καθεμιά από αυτές για τρεις (3) μήνες το έτος. Αν ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα πρόσωπα που συνοικούν και τον βαρύνουν έχουν στην κατοχή ή κυριότητα τους ή έχουν μισθώσει περισσότερα ακίνητα με συνολική επιφάνεια άνω των εκατόν πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων τα οποία χρησιμοποιούνται από αυτούς ως δευτερεύουσα, τότε για τον υπολογισμό του τεκμαρτού μισθώματός τους λαμβάνονται υπόψη όλες οι μισθούμενες ή ιδιοκατοικούμενες δευτερεύουσες κατοικίες. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνεται υπόψη η τεκμαρτή δαπάνη για δευτερεύουσα κατοικία με επιφάνεια μέχρι εκατόν πενήντα ( 150) τετραγωνικά μέτρα που βρίσκεται σε χωριό ή πόλη με πληθυσμό κάτω από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους και η οποία περιήλθε στο φορολογούμενο ή τη σύζυγο του από κληρονομιά, προίκα ή γονική παροχή, εκτός από τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται κατά την κείμενη νομοθεσία ως τουριστικοί τόποι.

2. Σύμφωνα με την 1023038/332/Α0012/ΠΟΛ. 1047/17.2.1998 διαταγή μας, για τον προσδιορισμό του φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, στην επιφάνεια της κύριας και της πρώτης δευτερεύουσας κατοικίας που απαλλάσσονται από το φόρο περιλαμβάνεται το άθροισμα των κύριων χώρων με τους τυχόν βοηθητικούς χώρους καθώς και ολόκληρη η επιφάνεια της αποθήκης και του γκαράζ.

3. Αν, πάλι, σύμφωνα με την ανωτέρω διαταγή, υπάρχουν περισσότερες εξοχικές κατοικίες, αυτές υπολογίζονται ως λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας μεταξύ των συζύγων λαμβάνεται για τον υπολογισμό των 150 τμ. η συνολική επιφάνεια των πιο πάνω ακινήτων, ενώ σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας με ενήλικα τέκνα ή τρίτους λαμβάνεται υπόψη η επιφάνεια που αναλογεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους. Εξάλλου, με βάση τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος, σε περίπτωση που οι δευτερεύουσες κατοικίες εξοχικές ή μη, είναι περισσότερες από μία και επομένως δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον πίνακα που παρατίθεται πάνω από τους κωδικούς αριθμούς 707-708, θα συνυποβάλλεται χειρόγραφη κατάσταση με πίνακα, με όμοια γραμμογράφηση με αυτή του εντύπου Ε1, στην οποία θα καταχωρούνται οι επιπλέον κατοικίες.

4. Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, για την κύρια κατοικία σας δεν υπολογίζεται τεκμαρτή δαπάνη, ενώ η εξοχική δευτερεύουσα που διατηρείτε από κοινού με τη σύζυγό σας έχει τεκμήριο διαβίωσης λόγω της επιφάνειάς της. Στην επιφάνεια αυτή δεν θα προσμετρηθεί η επιφάνεια της δεύτερης εξοχικής κατοικίας στην οποία έχετε ποσοστό συνιδιοκτησίας το 53% λόγω της ευνοϊκής ρύθμισης που ορίζεται στο τελευταίο εδάφιο της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 16 του ΚΦΕ, η οποία έχει εφαρμογή στην περίπτωσή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!