Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1073022/1337/Α0012 Μείωση τεκμαρτής δαπάνης κατοικίας που ανεγέρθηκε από συνταξιούχο πριν από τη συνταξιοδότηση του.

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1073022/1337/Α0012

ΘΕΜΑ: Μείωση τεκμαρτής δαπάνης κατοικίας που ανεγέρθηκε από συνταξιούχο πριν από τη συνταξιοδότηση του.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. τα ποσά της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης που προκύπτουν από ιδιοκατοικούμενη ή μισθούμενη κύρια κατοικία ή δευτερεύουσες κατοικίες, περιορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) στις περιπτώσεις όπου οι κατοικίες - κύριες και δευτερεύουσες - που προσδιορίζουν την τεκμαρτή δαπάνη αποκτήθηκαν από κληρονομιά ή δωρεά ή γονική παροχή, καθώς και αυτές που αποκτήθηκαν από επαχθή αιτία από συνταξιούχο πριν από τη συνταξιοδότησή του.

2. Στην ερμηνεία του Γενικού Ενοχικού Δικαίου αναφέρεται ότι επαχθείς συμβάσεις είναι οι υποσχετικές συμβάσεις, στις οποίες ο ένας συμβαλλόμενος προβαίνει σε παροχή έναντι κάποιου ανταλλάγματος σε αντιδιαστολή με τις χαριστικές συμβάσεις στις οποίες η παροχή του ενός συμβαλλόμενου γίνεται χωρίς αντιστάθμισμα υπέρ αυτού.

3. Με βάση τα παραπάνω, γίνεται δεκτό από τη διοίκηση ότι σε περίπτωση που συνταξιούχος ιδιοκατοικεί κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία την οποία ανέγειρε πριν από τη συνταξιοδότησή του, θα τύχει της μείωσης του πενήντα τοις εκατό (50%) στην τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει από την κατοικία αυτή δεδομένου ότι την απέκτησε έναντι ανταλλάγματος και όχι από χαριστική αιτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!