Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1042758/841/Α0012 Ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης σκάφους αναψυχής ιδιωτικής χρήσης σε περίπτωση όπου τη χρήση και κατοχή του σκάφους έχουν πρόσωπα διαφορετικά του κυρίου.

Αθήνα 21 Μαίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1042758/841/Α0012

ΘΕΜΑ: Ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης σκάφους αναψυχής ιδιωτικής χρήσης σε περίπτωση όπου τη χρήση και κατοχή του σκάφους έχουν πρόσωπα διαφορετικά του κυρίου.

Απαντώντας στην από 2.5.2007 επιστολή σας αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν.2238/1994, για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης διαβίωσης του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης κυριότητας ή κατοχής του φορολογουμένου, της συζύγου του ή των προσώπων που τους βαρύνουν.

2. Πρόθεση του νομοθέτη με τον όρο «κατοχή» είναι η συνολική τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης με βάση σκάφος αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, να βαρύνει τα πρόσωπα που στην πραγματικότητα κάνουν χρήση του σκάφους αυτού.

Δηλαδή η τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης να βαρύνει τα πρόσωπα τα οποία αν και δεν έχουν στην κυριότητά τους, έχουν στη διάθεσή τους για τις ατομικές ή οικογενειακές τους ανάγκες τέτοιου είδους μεταφορικά μέσα.

Για την εφαρμογή των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος χρήστης δεν είναι ο επιβάτης που ενδεχομένως φιλοξενείται για μικρά χρονικά διαστήματα στο σκάφος, αλλά αυτός που έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί για τις ατομικές και οικογενειακές του ανάγκες τέτοιου είδους μεταφορικά μέσα.

3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ετήσια, τεκμαρτή δαπάνη των σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης βαρύνει εξ ολοκλήρου όχι μόνον τον κύριο αλλά και κάθε κάτοχο - χρήστη του σκάφους (σχετ. το 1050769/1079/Α0012/31.5.2000 έγγραφό μας).

4. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω το θέμα των κατόχων- χρηστών είναι πραγματικό και ανάγεται στην εξελεγκτική εξουσία του αρμόδιου Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!