Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1093219/1821/Α0012 Αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής για λιγότερους από τρεις (3) εταίρους ομόρρυθμης εταιρίας.

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1093219/1821/Α0012

ΘΕΜΑ: Αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής για λιγότερους από τρεις (3) εταίρους ομόρρυθμης εταιρίας.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 10 του ν.2238/1994, ειδικά προκειμένου για ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες και κοινωνίες κληρονομικού δικαίου, στις οποίες μεταξύ των κοινωνών περιλαμβάνονται και ανήλικοι, από τα κέρδη που απομένουν ύστερα από την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου του ίδιου άρθρου και νόμου, αφαιρείται επιχειρηματική αμοιβή για μέχρι τρεις (3) ομόρρυθμους εταίρους φυσικά πρόσωπα ή μέχρι (3) τρεις κοινωνούς φυσικά πρόσωπα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής.

Σε περίπτωση περισσοτέρων με ίσα ποσοστά συμμετοχής, οι δικαιούχοι επιχειρηματικής αμοιβής καθορίζονται από την εταιρία ή κοινωνία και δηλώνονται με την οικεία αρχική ετήσια δήλωσή της.

2. Ο περιορισμός που θέτουν οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου των πιο πάνω διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας να δηλώσει με την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους δικαιούχους επιχειρηματικής αμοιβής αφορά τον ορισμό των τριών προσώπων που είναι δικαιούχοι αυτής και τα οποία δεν μπορούν να τροποποιηθούν με μεταγενέστερη τροποποιητική δήλωση.

3. Περαιτέρω, όπως διευκρινίσθηκε με την 1018050/189/Α0012/ΠΟΛ. 1042/8.12.1993 εγκύκλιο η αφαίρεση από τα συνολικά κέρδη της ομόρρυθμης και ετερόρρυθμης εταιρίας επιχειρηματικής αμοιβής είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα αν κάποιος από τους δικαιούχους αυτής εταίρους δεν επιθυμεί να λάβει επιχειρηματική αμοιβή.

Η επιχειρηματική αμοιβή αποτελεί εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και συναθροίζεται με τα λοιπά εισοδήματα του δικαιούχου.

4. Από τα στοιχεία που μας θέσατε υπόψη με τη σχετική αίτησή σας και όπως μας γνωρίσατε τηλεφωνικώς, προκύπτει ότι ομόρρυθμη εταιρεία στην οποία συμμετέχουν τέσσερα μέλη φυσικά πρόσωπα με ποσοστό συμμετοχής 25% ο κάθε ένας υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 20007 και από παραδρομή αφαίρεσε επιχειρηματική αμοιβή για δύο μόνο ομόρρυθμους εταίρους φυσικά πρόσωπα με ποσοστό συμμετοχής 50% για τον κάθε ένα, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν.2238/94 δικαιούχοι αυτής ήταν τρία (3) μέλη της.

5. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η πιο πάνω εταιρεία πρέπει να υποβάλει διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους και να αφαιρέσει επιχειρηματική αμοιβή για τρίτο εταίρο καθόσον η αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής για τρεις ομόρρυθμους εταίρους φυσικά πρόσωπα είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την 1018050/189/Α0012/ΠΟΛ. 1042/8.2.1993 εγκύκλιο.

Τέλος, οι δύο εταίροι για τους οποίους υπολογίσθηκε επιχειρηματική αμοιβή με την αρχική δήλωση της εν λόγω εταιρείας, πρέπει να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2007 και να δηλώσουν την επιχειρηματική αμοιβή που τους αναλογεί με βάση τα ορθά ποσοστά συμμετοχής τους στην εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!