Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1115919/2261/Α0012 Φορολογική μεταχείριση αστικής εταιρίας.

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1115919/2261/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση αστικής εταιρίας.

1. Σύμφωνα με την 1013044/222/Α0012/ΠΟΛ. 1031/7.2.2001 διαταγή μας, οι

συνδρομές και εγγραφές των μελών, καθώς και οι χορηγίες ή δωρεές προς αυτές, επειδή αποτελούν εισροές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, δηλαδή στερούνται τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δεν εμπίπτουν στην έννοια των ακαθάριστων εσόδων, για να φορολογηθούν, όπως αναφέρουμε στην παράγραφο 2 του παρόντος. Φυσικά, τα ποσά των χορηγιών που παρέχονται για την τέλεση δραστηριοτήτων που εκτελούνται από τους υπόψη φορείς μειώνουν το κόστος αυτών.

Επίσης, με την ίδια διαταγή διευκρινίζεται ότι, χαρακτηριστικό στοιχείο που διακρίνει τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες από τις απλές αστικές είναι η μη διανομή ωφελημάτων (οποιασδήποτε μορφής) στα μέλη τους. Περαιτέρω, βέβαια, το θέμα του χαρακτηρισμού ως μη κερδοσκοπικής μιας αστικής εταιρίας, σε κάθε περίπτωση, ως θέμα πραγματικό, κρίνεται από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Από τα πιο πάνω προκύπτει, ότι οι αμοιβές που λαμβάνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που αναφέρεσθε από το θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων για την απόκτηση μελέτης με θέμα «Ανάπτυξη ερευνητικών εργαλείων στο πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας» εφόσον δεν συμπεριλαμβάνονται στις προαναφερόμενες περιπτώσεις που απαλλάσσονται της φορολόγησης, αποτελούν έσοδο φορολογούμενο στο όνομα της υπόψη εταιρίας.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε, από τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2, μεταξύ των οποίων και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, δεν εκπίπτουν οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές των εταίρων ή μελών τους.

Κατά συνέπεια, οι αμοιβές των μελών της εταιρίας, που αναφέρεσθε, που καταβάλλονται σ’ αυτούς από την εταιρία, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!