Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1090335/1759/Α0012 Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1090335/1759/Α0012

ΘΕΜΑ: Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία.

Σας στέλνουμε σε φωτοαντίγραφο την αίτηση της κυρίας "......" σχετικά με το πιο πάνω θέμα και παρακαλούμε, λόγω αρμοδιότητας, αφού ελεγχθούν τα πραγματικά δεδομένα και τα αναφερόμενα σ’ αυτή και στο συνημμένο καταστατικό της Αστικής Εταιρίας, να απαντήσετε απευθείας στους ενδιαφερόμενους, γνωρίζοντας σχετικά και σε μας.

Για υποβοήθηση του ελέγχου, μπορείτε να λάβετε υπόψη σας και τα εξής:

Για να έχει μια εταιρία τη φορολογική μεταχείριση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν αρκεί, όπως είναι ευνόητο, ο χαρακτηρισμός της στο καταστατικό της ως «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» αλλά απαιτείται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας αυτής να προκύπτει τόσο από το κείμενο του καταστατικού (σκοπός και λοιποί όροι του καταστατικού), όσο και από τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και τις δραστηριότητες που ήδη έχει μέχρι σήμερα προβεί, από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα πρόσωπα προς τα οποία παρέχονται οι υπηρεσίες, να μη διανέμονται κέρδη στα μέλη της, να μην αμείβονται τα μέλη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρία είτε με εξαρτημένη σχέση είτε με ανεξάρτητη σχέση, καθώς και η καταβολή μισθού ή αμοιβής στα μέλη της για παροχή υπηρεσιών, μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη μορφή διανομής κερδών, να ορίζεται σαφώς ότι η περιουσία μετά τη διάλυση δίνεται για κοινωφελείς σκοπούς και δεν περιέρχεται στα μέλη ή σε άλλους τρίτους. Γενικά οι σκοποί που αναφέρονται στο καταστατικό της αστικής εταιρίας (κατά της γνωμοδ. 518/83) να είναι αποκλειστικά κοινωφελείς και να μην υπάρχει παράλληλη εξυπηρέτηση άλλων σκοπών.

Για το χαρακτηρισμό, περαιτέρω, της αστικής εταιρίας, από τη δικαστική και διοικητική νομολογία έχει γίνει δεκτό ότι, εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα (Ζ' κατηγορία) είναι και το εισόδημα που προέρχεται από υπηρεσίες που παρέχονται από προσωπικές εταιρίες δια των μελών τους και αναφέρονται σε κάποιο από τα ελευθέρια επαγγέλματα (Αποφ. ΣτΕ 2662/1970), με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν οργανωμένη επιχείρηση και ότι το απασχολούμενο προσωπικό παρέχει βοηθητικές εργασίες, όπως γραμματειακή υποστήριξη, δακτυλογράφοι κ.λπ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!