Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1038778/747/Α0012 Φορολογική υποχρέωση ανηλίκων.

Αθήνα 29 Μαίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1038778/747/Α0012

ΘΕΜΑ:Φορολογική υποχρέωση ανηλίκων.

ΣΧΕΤ: Το ΔΙ.0ΙΚ.Φ.607/89/24740 ερώτημά σας.

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 61 του ν.2238/94 ορίζεται, μεταξύ άλλων ότι ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αυτά υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, αν το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και δεν συντρέχει μια από τις περιπτώσεις α', ε', στ', η', ή ι' αυτής της παραγράφου.

2. Περαιτέρω, με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομα του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομα του. Αν ο υπόχρεος γονέας δεν έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα προστίθεται στα εισοδήματα του άλλου γονέα και φορολογείται στο όνομα του.

3. Ωστόσο, με τις διατάξεις της παρ. 4 του ιδίου άρθρου και νόμου, οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, για τα εισοδήματα που προκύπτουν από συντάξεις που απονεμήθηκαν σε ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα του ή της μητέρας του. Για τα εισοδήματα αυτά το ανήλικο τέκνο έχει δική του φορολογική υποχρέωση, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων αυτών.

4. Όσον αφορά στο τρίτο ερώτημά σας, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν προβλέπεται ο επιζών γονέας να μπορεί να δηλώνει το ποσοστό σύνταξης που λαμβάνει το ανήλικο τέκνο του, στη δική του φορολογική δήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!