Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1045981/898/Α0012 Το εισόδημα από περιουσιακό στοιχείο που περιήλθε στο ανήλικο άγαμο τέκνο με χαριστική παροχή γονέα του, φορολογείται στο όνομα του γονέα που του το παραχώρησε. Τρόπος συμπλήρωσης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1045981/898/Α0012

ΘΕΜΑ: Το εισόδημα από περιουσιακό στοιχείο που περιήλθε στο ανήλικο άγαμο τέκνο με χαριστική παροχή γονέα του, φορολογείται στο όνομα του γονέα που του το παραχώρησε. Τρόπος συμπλήρωσης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σε απάντηση της από 10.5.07 επιστολής σας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του προτελευταίου εδαφίου της περίπτωσης στ' της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), το εισόδημα από περιουσιακό στοιχείο που περιήλθε στο ανήλικο από χαριστική παροχή γονέα του, φορολογείται στο όνομα του γονέα που του το παραχώρησε.

2. Επομένως, εφόσον, από άλλη διάταξη του Κ.Φ.Ε, το ανήλικο άγαμο τέκνο σας δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο όνομά του, το εισόδημα που αποκτά από ακίνητο που περιήλθε σ’ αυτό, κατά πλήρη κυριότητα, με δική σας γονική παροχή, θα φορολογηθεί στο όνομά σας.

3. Με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματος σας, θα συνυποβάλλετε δύο (2) ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2007 (Ε2). Μία στο όνομά σας, μέχρι την ημερομηνία της γονικής παροχής και η άλλη στο όνομα του ανήλικου τέκνου σας, για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Στον πίνακα II, εσείς θα δηλώσετε τη μεταβίβαση και το ανήλικο τέκνο σας την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Ακολούθως, το εισόδημα και των δυο προαναφερομένων καταστάσεων Ε2 (δηλαδή το δικό σας και του ανήλικου τέκνου σας) θα προστεθεί στα λοιπά εισοδήματα σας από ακίνητα και θα μεταφερθεί στους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς του ΠΙΝΑΚΑ Ε' της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), προκειμένου να φορολογηθεί στο όνομα σας.

4. Η Δ/νση Φορολογίας Κεφαλαίου στην οποία κοινοποιείται η παρούσα με αντίγραφο της αίτησής σας, παρακαλείται να σας απαντήσει, λόγω αρμοδιότητας, για τον τρόπο συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), γνωρίζοντας σχετικά και στη Δ/νσή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!