Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1080636/1432/Α0012 Φορολογική μεταχείριση αμοιβών μελών Δ.Σ..

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1080636/1432/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση αμοιβών μελών Δ.Σ..

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περί. στ' της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν.2238/94, όπως ισχύουν μετά την τροποποίηση τους με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 του ν. 2065/1993 ο μισθός που καταβάλλεται από ανώνυμη εταιρεία στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, για τις υπηρεσίες που παρέχουν βάσει ειδικής σύμβασης μίσθωσης εργασίας ή εντολής, εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές τα μέλη του Δ.Σ. είναι σφαλισμένα σε οποιονδήποτε, εκτός του Ι.Κ.Α. ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, θεωρείται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.

Από τις διατάξεις αυτές, οι οποίες έχουν εφαρμογή σύμφωνα με το άρθρο 77 του ν.2065/1992 για μισθούς μελών Δ.Σ. που καταβάλλονται από 30 Ιουνίου 1992 και μετά, προκύπτει ότι ο μισθός που λαμβάνει το μέλος Δ.Σ. ανώνυμης εταιρείας, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέτοχος αυτής και του τυχόν ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο της εταιρείας, για την παροχή εξαρτημένης εργασίας που προσφέρει σε αυτή (π.χ. Χημικός, Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής κ.λπ.) αποτελεί εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, εφόσον για τις προσφερόμενες αυτές υπηρεσίες και όχι από άλλη αιτία είναι σφαλισμένο στο ΤΑΕ, ΤΕΒΕ ή οποιοδήποτε άλλο, εκτός του ΙΚΑ, ασφαλιστικό οργανισμό ή Ταμείο.

Αντίθετα, αν το μέλος του Δ.Σ. είναι ασφαλισμένο, για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ανώνυμη εταιρεία, στο ΙΚΑ - ως κυρία ασφάλιση και όχι μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - τότε ο μισθός που λαμβάνει, αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

2. Με τη σχετική αίτησή σας αναφέρετε ότι ένα μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας σας το οποίο παρέχει υπηρεσίες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, είναι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ λόγω της ειδικότητας του (μηχανικός) και δεν προκύπτει εάν η ασφάλιση στο εν λόγω Ταμείο οφείλεται στην παροχή των πιο πάνω υπηρεσιών στην εταιρία, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα αναφορικά με την κατηγορία των πιο πάνω εισοδημάτων (ΣΤ και Δ' κατηγορίας).

Κατόπιν των ανωτέρω θα πρέπει να αποταθείτε στην αρμόδια για την φορολογία σας ΔΟΥ καθόσον το θέμα σας άπτεται πραγματικών περιστατικών και όχι ερμηνείας των κείμενων διατάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!