Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1026039/508/Α0012 Υποβολή ανακλητικών δηλώσεων - μεταφορά φορολογητέας ύλης όταν εισοδήματα ανήλικων τέκνων φορολογήθηκαν στην μητέρα τους.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1026039/508/Α0012

ΘΕΜΑ: Υποβολή ανακλητικών δηλώσεων - μεταφορά φορολογητέας ύλης όταν εισοδήματα ανήλικων τέκνων φορολογήθηκαν στην μητέρα τους.

Απαντώντας στην από 13.3.07 αίτηση της κυρίας «...» την οποία σας επισυνάπτουμε, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ.4 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Ε., οι συντάξεις που απονεμήθηκαν στο ανήλικο τέκνο λόγω θανάτου του πατέρα του ή της μητέρας του δεν προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα αλλά για τα εισοδήματα αυτά το ανήλικο τέκνο έχει δική του φορολογική υποχρέωση.

2. Εξάλλου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ.2 του άρθρου 72 του ν.2238/1994, δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, προσαύξηση ή πρόστιμο στο φόρο ο οποίος αναλογεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η φορολογητέα ύλη φορολογήθηκε στο όνομα προσώπου το οποίο σύμφωνα με το νόμο δεν έχει φορολογική υποχρέωση γι’ αυτή τη φορολογητέα ύλη.

Σε αυτή την περίπτωση ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. όταν διαπιστώσει την πλάνη, προβαίνει σε νέα εγγραφή στο όνομα του πραγματικού υπόχρεου.

Η τελεσιδικία της νέας εγγραφής στο όνομα του πραγματικού υπόχρεου, αποτελεί λόγο τροποποίησης ή ακύρωσης ή κατά περίπτωση, αναθεώρησης της παλαιάς εγγραφής, καθόσον αφορά τη φορολογητέα ύλη η οποία περιλήφθηκε στη νέα εγγραφή.

3. Απ’ όσα αναφέρονται πιο πάνω προκύπτει ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. προβαίνει αυτεπάγγελτα στη μεταφορά της φορολογητέας ύλης, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 72 του ν.2238/1994, εφόσον διαπιστώσει ότι από πλάνη ο φορολογούμενος φορολογήθηκε για φορολογητέα ύλη για την οποία δεν είχε φορολογική υποχρέωση.

Εξάλλου, η διαπίστωση της πλάνης είναι, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, θέμα πραγματικό κι ανάγεται στην ελεγκτική εξουσία του αρμόδιου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ..

4. Ενόψει των ανωτέρω προκύπτει ότι αν, στο πλαίσιο της εξελεγκτικής σας εξουσίας, διαπιστώσετε ότι η φορολογούμενη, που αναφέρετε στο υπόψη έγγραφό της, από πλάνη φορολογήθηκε για εισοδήματα που ανήκουν στα τέκνα της, μπορείτε να προβείτε στη μεταφορά της σχετικής φορολογητέας ύλης στο όνομα των τέκνων της και στη διενέργεια νέας εκκαθάρισης των οικείων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος χωρίς την επιβολή των σχετικών φορολογικών κυρώσεων.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι κατά την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων δεν ανακαλείται η δηλωθείσα φορολογητέα ύλη, αλλά μεταφέρεται για να φορολογηθεί στο όνομα του πραγματικού δικαιούχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!