Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1093285/1808/Α0012 Επιστροφή φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε αχρεώστητα.

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2007

Αριθμ. Πρωτ.: 1093285/1808/Α0012

ΘΕΜΑ: Επιστροφή φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε αχρεώστητα. ΣΧΕΤ.: Το από 13.9.2007 ερώτημά σας.

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 72 του ν.2238/1994 υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της φορολογητέας ύλης στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η φορολογητέα ύλη φορολογήθηκε στο όνομα προσώπου το οποίο σύμφωνα με το νόμο δεν έχει φορολογική υποχρέωση γι’ αυτή τη φορολογητέα ύλη. Σε αυτή την περίπτωση ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, όταν διαπιστώσει την πλάνη, προβαίνει σε νέα εγγραφή στο όνομα του πραγματικού υπόχρεου. Η τελεσιδικία της νέας εγγραφής, στο όνομα του πραγματικού υπόχρεου, αποτελεί λόγω τροποποίησης ή ακύρωσης ή κατά περίπτωση, αναθεώρησης, της παλαιάς εγγραφής, καθόσον αφορά τη φορολογητέα ύλη η οποία περιλήφθηκε στη νέα εγγραφή.

Κατά την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων δεν ισχύουν: α) οι διατάξεις περί παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την ενέργεια των οικείων φορολογικών εγγράφων και β) η προθεσμία που ορίζεται από τις διατάξεις του νόμου.

2. Από το έγγραφό σας προκύπτει ότι ως Πρόεδρος του Δ.Σ. έχετε λάβει εμβάσματα με προσωπικές επιταγές από προμηθευτή της εταιρείας από Σουηδικό οίκο ως προμήθεια για παραγγελίες που πραγματοποίησε η εταιρία κατά τα έτη 1998 έως και 2003 ενώ, κατόπιν ελέγχου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, υποβάλατε συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη 2000 - 2003 δηλώνοντας τα αντίστοιχα ποσά καταβάλλοντας τους αντίστοιχους φόρους και τα πρόσθετα τέλη στην Δ.Ο.Υ. Θεσ/κης. Ωστόσο, ύστερα από σχετικούς ελέγχους που έγιναν στην εταιρεία, από το ΠΕΚ Θεσ/κης προέκυψε ότι υπόχρεη στην καταβολή του φόρου ήταν η εταιρεία και όχι εσείς, ως φυσικό πρόσωπο. Κατόπιν αυτών, η εταιρεία προχώρησε σε διοικητικό συμβιβασμό και πληρώνει αυτή πλέον τους φόρους και τα πρόσθετα τέλη για το συγκεκριμένο εισόδημα, ενώ κρίθηκε ότι από νομική πλάνη είχατε θεωρήσει ότι είστε εσείς υπόχρεη στην καταβολή του φόρου.

3. Από όσα αναφέρονται παραπάνω, και όπως έχει γίνει ήδη δεκτό από την υπηρεσία μας σε άλλη παρόμοια περίπτωση (σχετ.1032649/939/Α0012/20.4.2004 έγγραφό μας) προκύπτει ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Θεσ/κης πρέπει να προβεί αυτεπάγγελτα στη μεταφορά της φορολογητέας ύλης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.2 του άρθρου 72 του ν.2238/94, εφόσον διαπιστωθεί ότι από νομική πλάνη φορολογηθήκατε για φορολογητέα ύλη για την οποία δεν είχατε υποχρέωση. Τονίζουμε ότι διαπίστωση της πλάνης είναι, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, θέμα πραγματικό και ανάγεται στην ελεγκτική εξουσία του αρμόδιου εκάστοτε προϊσταμένου Δ.Ο.Υ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!