Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1023716/456/Α0012 Υποχρέωση υποβολής οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ. και χορήγησης της βεβαίωσης αποδοχών

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1023716/456/Α0012

ΘΕΜΑ: Υποχρέωση υποβολής οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ. και χορήγησης της βεβαίωσης αποδοχών

Σε απάντηση σχετικής αίτησής σας, αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57 του ν.2238/1994 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 59 και της παραγράφου 3 του άρθρου 83 του ίδιου νόμου, μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ειδικά στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, ο φόρος παρακρατείται από εκείνον που απασχολεί κατά σύστημα ημερομίσθιο προσωπικό, η παρακράτηση ενεργείται κατά την καταβολή και ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή στο ακαθάριστο ποσό του ημερομισθίου, ο οποίος ορίζεται σε τρία τοις εκατό (3%) για ημερομίσθιο πάνω από είκοσι τέσσερα (24) ευρώ. Ο φόρος αυτός αποδίδεται με εφάπαξ καταβολή, στην Δ.Ο.Υ. της έδρας τους, μέχρι την 20η ημέρα των μηνών Μαρτίου, Μαίου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους, με προσωρινή δήλωση. Επίσης, οι πιο πάνω, σε παρακράτηση, υπόχρεοι οφείλουν να επιδίδουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους, στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας τους οριστική δήλωση η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου, τον αριθμό φορολογικού μητρώου του, το ποσό των αμοιβών, το ποσό του φόρου που αναλογεί επ’ αυτών με βάση την κλίμακα του άρθρου 9, το ποσό του φόρου που οφείλεται μετά την έκπτωση από το φόρο που αναλογεί του ποσοστού που ορίζεται με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 57, το φόρο που παρακρατήθηκε για κάθε μισθωτό ή ημερομίσθιο ή συνταξιούχο κατά περίπτωση, καθώς και το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης. Ακόμη οι ανωτέρω υπόχρεοι χορηγούν μία μόνο βεβαίωση σε κάθε δικαιούχο, στην οποία αναγράφει τις κάθε είδους αποδοχές, η οποία εκδίδεται σε δύο αντίτυπα. Το δεύτερο αντίτυπο υποβάλλεται στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μαζί με την οριστική δήλωση μισθωτών υπηρεσιών.

2. Τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 της παρούσας έχουν εφαρμογή και στην περίπτωσή σας, εφόσον για διάφορες εργασίες που εκτελέστηκαν για την ανέγερση οικοδομής σας, με την μέθοδο της αυτεπιστασίας, απασχολήσατε κατά σύστημα ημερομίσθιο προσωπικό και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θέμα όμως αυτό, ως πραγματικό ανάγεται στην εξελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ο οποίος και κρίνει τελικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!