Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1001986/40/Α0012 Φορολόγηση υπεραξίας τρίκυκλου επιβατικού οχήματος.

Αθήνα 25 Απριλίου 2007 Αριθ. Πρωτ.: 1001986/40/Α0012

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός ως επιχείρησης σε περίπτωση πώλησης ακινήτων.

Απαντώντας στην αίτησή σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 28 του ν.2238/1994, εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που αποκτάται από ατομική ή εταιρική επιχείρηση εμπορική, βιομηχανική ή βιοτεχνική ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος, το οποίο, δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα που αναφέρονται στο άρθρο 48.

Επιχείρηση αποτελεί και μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη που αποβλέπει στην επίτευξη κέρδους.

2. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Ε3930/εγκ.25/23.2.1968 εγκυκλίου διαταγής μας «περί κοινοποιήσεως του Α.Ν. 285/1968», αποτελεί επιχείρηση και η ενέργεια μιας μόνο πράξης αρκεί να αποσκοπεί σε πραγματοποίηση κέρδους.

Δηλαδή, βασικό στοιχείο για να χαρακτηρισθεί μια «μεμονωμένη πράξη» σαν επιχείρηση είναι η πρόθεση για την πραγματοποίηση του κέρδους.

3. Σύμφωνα με την αίτησή σας, σε οικόπεδο έκτασης 1.200 τ.μ., έγινε κατανομή το 2006 με κάθετη ιδιοκτησία σε πέντε ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, δηλαδή μια ομόρρυθμη τεχνική εταιρία ανέγερσης και πώλησης ακινήτων (κατοικιών) και τεσσάρων φυσικών προσώπων, από τα οποία τα τρία είναι και μέλη της ομόρρυθμης αυτής εταιρίας.

Τίθεται το ερώτημα της φορολογικής μεταχείρισης σε περίπτωση πώλησης ακινήτων (κατοικιών) από τα φυσικά πρόσωπα.

4. Ύστερα από τα πιο πάνω, στην προαναφερόμενη περίπτωση, της πώλησης από τα φυσικά πρόσωπα των ανεγειρόμενων ακινήτων (κατοικιών), ενόψει του αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι τα φυσικά αυτά πρόσωπα ασκούν το επάγγελμα του κατασκευαστή με τη μορφή συνεστημένης από αυτούς ομόρρυθμης κατασκευαστικής εταιρίας και με δεδομένο ότι πρόκειται στην ουσία για .προέκταση της δραστηριότητας ανέγερσης - πώλησης ακινήτων, που εκδηλώθηκε εξωεταιρικά, επειδή το οικόπεδο δεν αποτελεί στο σύνολό του κυριότητα της ομόρρυθμης κατασκευαστικής εταιρίας, αλλά μέρος αυτού ανήκει στα μέλη του, η πώληση αυτή, θεωρείται ως εμπρόθετα κερδοσκοπική και φορολογείται ως εισόδημα Δ' κατηγορίας.

Το θέμα αυτό, ως πραγματικό, ανάγεται στην εξελεγκτική εξουσία του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ο οποίος και αποφαίνεται τελικά.

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση υπεραξίας τρίκυκλου επιβατικού οχήματος.

Σε απάντηση του 30109/18.10.2006 εγγράφου σας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Η υπηρεσία μας με το 1094061/2184/Α0012/29.11.2006 έγγραφό της το οποίο κοινοποιήθηκε και σε σας, ζήτησε πληροφορίες από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αναφορικά με το χαρακτηρισμό των οχημάτων ως τρίτροχων. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στο απαντητικό του έγγραφο αναφέρει ότι βάσει της 2002/24/Ε.Κ οδηγίας, τρίκυκλα χαρακτηρίζονται τα οχήματα με τρεις συμμετρικά διατεταγμένους τροχούς, που είναι εξοπλισμένα με κινητήρα κυβισμού άνω των 50 κυβικών εκατοστών, εάν είναι εσωτερικής καύσης, ή/ και μέγιστη ταχύτητα εκ κατασκευής άνω των 45 χλμ./ώρα. Ως τρίκυκλα λογίζονται και τα τετράκυκλα των οποίων η μάζα κενού οχήματος είναι μικρότερη ή ίση των 400 kg (500 kg στην περίπτωση οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων), μη συμπεριλαμβανομένης της μάζας των συσσωρευτών των ηλεκτρικών οχημάτων, των οποίων η μέγιστη καθαρή ισχύς του κινητήρα δεν υπερβαίνει τα 15 kw. Τα τετράκυκλα αυτά πρέπει να πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις που ισχύουν για τα τρίκυκλα.

2. Ύστερα από τα παραπάνω και δεδομένου ότι στις διατάξεις των ν.1146/1972 και ν.1160/1981, που αναφέρονται στον προσδιορισμό του υπερτιμήματος που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση των οχημάτων, δεν προβλέπεται κατηγορία τρίκυκλων οχημάτων, γίνεται δεκτό η υπεραξία των τρίκυκλων που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του παρόντος, να προσδιορίζεται όπως προβλέπεται και στην περίπτωση των μοτοσικλετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!