Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1042496/821/Α0012 Δηλώσεις φορολογίας Υπεραξίας Αυτοκινήτων.

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2007 Αριθ. Πρωτ.: 1042496/821/Α0012

ΘΕΜΑ: Δηλώσεις φορολογίας Υπεραξίας Αυτοκινήτων.

Απαντώντας σε ερώτημά σας, σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.ζ' της παραγρ.3 του άρθρου 28 του Κ.Φ.Ε. θεωρείται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και η πραγματοποιηθείσα αυτόματη υπερτίμηση του παγίου κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση.

2. Προκειμένου για εκποίηση οχήματος IX παγίου στοιχείου επιχείρησης, ο προσδιορισμός του υπερτιμήματος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.1160/1981. Τονίζεται ότι από το νόμο αυτό ορίζεται ότι προ της σύνταξης της πράξης μεταβίβασης του οχήματος απαιτείται να υποβληθεί, στον αρμόδιο για τη φορολογία του εισοδήματος του πωλητή Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., σχετική δήλωση.

3. Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος πάγιου στοιχείου επιχείρησης, αιτία θανάτου, το όχημα μεταβιβάζεται σε όλους τους κληρονόμους κατά το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας και φορολογείται με τις διατάξεις περί φορολογίας κληρονομιών. Συνεπώς δεν υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος επομένως και στην υποβολή της δήλωσης των διατάξεων του άρθρου 7 του ν.1160/81.

4. Κάθε μετέπειτα μεταβίβαση του οχήματος αυτού από τους κληρονόμους, εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 28, εφόσον το όχημα αυτό είναι πάγιο στοιχείο της ίδιας επιχείρησης η οποία συνεχίζει με τους κληρονόμους ή άλλης που ιδρύθηκε από αυτούς.

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται η δήλωση του άρθρου 7 του ν.1160/81 από τον κάθε κληρονόμο, ο οποίος είναι και ο πωλητής, κατά το ποσοστό του, στον αρμόδιο για τη φορολογία εισοδήματος του Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

5. Η Δ30 του ίδιου Υπουργείου στην οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες, γνωρίζοντας σχετικά στη Δ/νσή μας, για τυχόν, περαιτέρω δικές μας ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!