Grant Thornton Φοροδοξίες, 30.03.2025
Γνωρίζετε ότι...
Σε έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών μπορεί να προβεί η φορολογική διοίκηση σε περίπτωση μη προσκόμισης επαρκών αποδείξεων.
Η φορολογική αρχή διαπίστωσε ότι ο ελεγχόμενος μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά εκτός Ελλάδας, τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωθέντα εισοδήματά του. Ο φορολογούμενος υποστήριξε ότι τα χρήματα προέρχονταν από πώληση ακινήτου του υιού του, ωστόσο, δεν παρείχε πλήρη τραπεζικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την προέλευση των ποσών και τη διαδρομή τους. Το ΣτΕ έκρινε ότι η φορολογική αρχή έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε έλεγχο βάσει έμμεσων αποδείξεων, συμπεριλαμβανομένων και των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, ιδίως όταν ο φορολογούμενος δεν προσκομίζει επαρκή τεκμήρια για τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων. Αντίθετα, το Διοικητικό Εφετείο είχε δεχθεί ότι το ποσό των εμβασμάτων δεν αποτελούσε φορολογητέο εισόδημα, αλλά προερχόταν από εμφανή πηγή, ανεξάρτητα από το εάν η μεταφορά των χρημάτων στον φορολογούμενο συνιστούσε δωρεά (ΣτΕ 1576/2024).
Δεν εφαρμόζονται έμμεσες τεχνικές ελέγχου όταν μικρές παρατυπίες δεν καθιστούν αδύνατη την διενέργεια των ελεγκτικών επαληθεύσεων.
Ο φορολογικός έλεγχος καταλόγισε στην ελεγχόμενη ατομική επιχείρηση φόρο εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016, εφαρμόζοντας έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Ειδικότερα ο έλεγχος εφάρμοσε την μέθοδο της αναλογίας τιμής πώλησης προς τιμή αγοράς για τα πωληθέντα είδη της ελεγχόμενης επιχείρησης κρίνοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της, όπως προσδιορίστηκαν με την έμμεση τεχνική ελέγχου ήταν μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που προέκυπταν τα λογιστικώς. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απορρίπτοντας την απόφαση της ΔΕΔ, η οποία επικύρωσε τα πορίσματα του ελέγχου, έκρινε ότι: αφενός, τα στοιχεία που προσκόμισε η ελεγχόμενη επιχείρηση ήταν επαρκή για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, αφετέρου, οι παρατυπίες της επιχείρησης, τόσο ως προς το είδος τους όσο και ως προς την έκταση τους, δεν καθιστούσαν αδύνατη την διενέργεια των ελεγκτικών επαληθεύσεων για τον λογιστικό προσδιορισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το κρινόμενο φορολογικό έτος (Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων 573/2024).
Παρέχεται δυνατότητα αυξημένης ρευστότητας με μη καταβολή ΦΠΑ για νέο εξοπλισμό ή κατασκευαστικές εργασίες σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Η αναστολή αφορά την εισαγωγή ή αγορά καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού από βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις, απαραίτητου για τη λειτουργία τους. Η διαδικασία προϋποθέτει την υποβολή σχετικών εγγράφων στην αρμόδια φορολογική αρχή, ώστε να εγκριθεί η απόκτηση του εξοπλισμού χωρίς την άμεση επιβάρυνση με ΦΠΑ. Αντίστοιχα η δυνατότητα αναστολής ΦΠΑ έχει επεκταθεί και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η ρύθμιση καλύπτει κατασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανέγερσης, εκσυγχρονισμού ή ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και σχετικές υπηρεσίες. Για την εφαρμογή της ρύθμισης, απαιτείται το κόστος των εργασιών να υπερβαίνει το καθορισμένο ελάχιστο όριο και το ακίνητο να ανήκει ή να έχει παραχωρηθεί στην επιχείρηση για τουλάχιστον εννέα έτη. Με τις ρυθμίσεις αυτές, ενισχύεται η επενδυτική δραστηριότητα σε καίριους κλάδους της οικονομίας, παρέχοντας φορολογικές διευκολύνσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξης των εν λόγω επιχειρήσεων βελτιώνοντας τη ρευστότητα τους για την εκτέλεση επενδυτικών τους σχεδίων (Α.1150/2020, Ε.2076/2024).
Δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ τα δωρεάν εισιτήρια εισόδου των καζίνο που δίνονται για λόγους επαγγελματικής προβολής ή κοινωνικής υποχρέωσης.
Η νομοθεσία ΦΠΑ δεν επιτρέπει υποκείμενος στον φόρο ή μέλη του προσωπικού του να απολαύουν, άνευ καταβολής φόρου, παροχές υπηρεσιών του υποκειμένου για τις οποίες ένας ιδιώτης θα όφειλε να καταβάλει ΦΠΑ. Ωστόσο, μία χωρίς αντάλλαγμα παροχή υπηρεσιών μπορεί να γίνει δεκτό ότι δεν έχει παρασχεθεί προς ικανοποίηση των ιδιωτικών αναγκών του υποκειμένου στο φόρο ή του προσωπικού του, εάν η παροχή της υπηρεσίας εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς σκοπούς του. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η έκδοση εισιτηρίων χωρίς είσπραξη τιμήματος για λόγους επαγγελματικής προβολής ή κοινωνικής υποχρέωσης δεν γίνεται για σκοπούς ξένους προς την άσκηση της οικονομικής της δραστηριότητας αλλά εξυπηρετεί επιχειρηματικούς σκοπούς της, οι οποίοι αφορούν τόσο την εύρυθμη λειτουργία της δραστηριότητας όσο και την προοπτική αύξησης του κύκλου εργασιών (ΣτΕ 2044/2024).
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!