Grant Thornton Φοροδοξίες, 23.03.2025
Φοροδοξίες, 23.03.2025
23 Μαρ 2025
Γνωρίζετε ότι...
Ανακοινώθηκαν φορολογικά κίνητρα για δωρεές προς το Δημόσιο με νέο νόμο.
Θα συσταθεί ειδικό μητρώο δωρητών και ειδική πλατφόρμα για δωρεές, η οποία θα συνδράμει στην πρόταση, την υλοποίηση και την αποδοχή τους. Όσον αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αναμένεται να καταργηθεί ο φόρος εισοδήματος (22%) για ιδρύματα και κληροδοτήματα για τα έτη κατά τα οποία καταγράφονται ως ενεργά στο μητρώο κληροδοτημάτων σε δύο φάσεις, δηλαδή μείωση 50% το 2026 και πλήρης κατάργηση το 2027. Καταργείται ο φόρος δωρεάς (0,5%) για τις δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα. Η έκπτωση της δωρεάς από το φορολογητέο εισόδημα επεκτείνεται και στις δωρεές προς τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου – ιδρύματα. Τέλος, προβλέπεται απαλλαγή από τον ΦΠΑ, χωρίς να απαιτείται ειδική έγκριση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.
Έληξε η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έπαψε να ισχύει στις 18 Δεκεμβρίου 2024. Κατά τη διάρκεια της ισχύος της, ίσχυαν μειωμένοι συντελεστές παρακράτησης φόρου 5% επί του ακαθάριστου ποσού μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων. Με την κατάργηση της σύμβασης, πλέον για τις εν λόγω πληρωμές που πηγάζουν από Ελλάδα σε κατοίκους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιβάλλεται παρακρατούμενος φόρος σύμφωνα με τους ισχύοντες εσωτερικούς συντελεστές: 5% για μερίσματα, 15% για τόκους και 20% για δικαιώματα. Επομένως, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στις διατάξεις της ΣΑΔΦ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη δομή των επενδύσεών τους με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Δεν αρκεί μόνο η ιδιότητα ενός προσώπου ως γραμματέα Διοικητικού Συμβουλίου για την επιβολή από την φορολογική αρχή διασφαλιστικών μέτρων.
Πρωτόδικα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε υποστηρίξει ότι δεν αρκεί μόνο η ιδιότητα του γραμματέα – μέλους Δ.Σ. συνεταιρισμού για την επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων. Αντίθετα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το άτομο αυτό είχε αναλάβει πραγματικά καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης του συνεταιρισμού κατά την περίοδο της παράβασης. Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της ΑΑΔΕ και τους ισχυρισμούς της ως αβάσιμους, κρίνοντας ότι η φορολογική αρχή όφειλε να διερευνήσει εάν το ως άνω φυσικό πρόσωπο είχε πράγματι ασκήσει, προσωρινώς ή διαρκώς, συγκεκριμένα καθήκοντα διοίκησης, διαχείρισης ή εκπροσώπησης του συνεταιρισμού (ΣτΕ 1943/2024).
Αποτελούν εισόδημα για τον εκμισθωτή οι βελτιώσεις σε ακίνητο τρίτου από το μισθωτή.
Ο φορολογικός έλεγχος καταλόγισε στο ελεγχόμενο αθλητικό σωματείο φόρο εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2005, καθώς κρίθηκε ότι δεν δήλωσε το εισόδημα που αντιστοιχεί στην αξία των βελτιώσεων στο γήπεδο ιδιοκτησίας του, που πραγματοποίησε ο μισθωτής του εν λόγω ακινήτου. Το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Σωματείου έκανε δεκτό ότι εφόσον σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης, ο μισθωτής υποχρεούται, κατά την λήξη της μίσθωσης, να παραδώσει το μισθωμένο ακίνητο με τις επ’ αυτού βελτιώσεις, που πραγματοποίησε με δικές του δαπάνες, ο εκμισθωτής αποκτά εισόδημα που ισούται με την, κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους, πραγματική αξία των εν λόγω βελτιώσεων. Το ποσό αυτό στην ουσία, κατά την σύμβαση μίσθωσης, λαμβάνεται αντί μισθώματος ή προς συμπλήρωση του συμφωνηθέντος μισθώματος, κατανεμόμενη, σε τόσα έτη όσα διαρκεί η μίσθωση. Το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Σωματείου (ΣτΕ 2034/2024).
Η έκπτωση των δαπανών προβολής και προώθησης προϊόντων εξαρτάται από την απόδειξη της παραγωγικότητας και την έγκυρη τεκμηρίωσή τους.
Τα τιμολόγια, θεωρήθηκε από τον έλεγχο, ότι περιλάμβαναν γενικές περιγραφές, όπως «προώθηση προϊόντων» και «διαφημιστικές υπηρεσίες», χωρίς να αναφέρεται με σαφήνεια ο τρόπος και η διάρκεια της προβολής των προϊόντων ή να παρατίθενται επιπλέον στοιχεία, όπως συμβάσεις ή άλλα δικαιολογητικά. Tο Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι για την αναγνώριση της έκπτωσης των δαπανών απαιτείται σαφής τεκμηρίωση τους, με πλήρη και επαρκή δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την παραγωγικότητά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι δεν απαιτείται υπερβολική λεπτομέρεια στα τιμολόγια, αλλά η παραγωγικότητα και η νομιμότητα των δαπανών πρέπει να αποδεικνύονται (ΣτΕ 1723/2024).
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!