Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Συνέντευξη Τσακλόγλου για τον κατώτατο μισθό και το επίδομα ανεργίας

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου στη Ναυτεμπορική TV

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου καλεσμένος στη Ναυτεμπορική TV με τη Νικόλ Λειβαδάρη μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα αλλά και τις τρείς (3) νέες πλατφόρμες που ετοιμάζονται το προσεχές διάστημα για το επίδομα μητρότητας, την απασχόληση συνταξιούχων αλλά και τους συνταξιούχους με οφειλές. 

Για τον Κατώτατο Μισθό

Για τον κατώτατο μισθό ο Υφυπουργός Εργασίας εξήγησε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη  θεσμοθετημένη διαδικασία.  Oι κοινωνικοί εταίροι έχουν καταθέσει τα πορίσματά τους και τις προτάσεις τους και η Επιστημονική Επιτροπή επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία, εισηγείται στην υπουργό Εργασίας και εκείνη με τη σειρά της εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση.

Τόσο ο κατώτατος μισθός, όσο και οι μισθοί γενικότερα συναρτώνται με την παραγωγικότητα. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ένα βιοτικό επίπεδο όσο το δυνατόν ψηλότερο για τους εργαζόμενους που είναι στο κάτω μέρος της κατανομής, χωρίς από την άλλη μεριά να προκληθεί κάποια ζημιά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που να αυξήσει την ανεργία. 

Από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση μας έχουμε αύξηση στο κατώτατο μισθό της τάξης του 20% από τα 650 το πήγαμε στα 780 και θα έχουμε και περαιτέρω αύξηση τώρα. 

Πόσο πιθανός είναι ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας να έχουμε 950 ευρώ κατώτατο μισθό και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ; 

Η οικονομία μας τα τελευταία χρόνια δείχνει μια δυναμική, αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τους διεθνείς οίκους φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.  Οπότε ο στόχος αυτός είναι εφικτός. 

Για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι μέσα στους στόχους που θα προσπαθήσουμε, όταν είναι οι συνθήκες κατάλληλες, να υλοποιηθεί.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όσο μικρότερη είναι η λεγόμενη φορολογική σφήνα, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που πληρώνει ο εργοδότης και σε αυτό που λαμβάνει ο εργαζόμενος τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε στην αγορά εργασίας, δηλαδή μεγαλύτερη απασχόληση.

Στην προηγούμενη τετραετία μειώσαμε τις ασφαλιστικές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες και αυτό συνέβαλε στη θεαματική μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.  Η Κυβέρνηση μας θα υλοποιήσει τη δέσμευση να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά μια ακόμα ποσοστιαία μονάδα. Μισή μονάδα το ’25 και μισή μονάδα το ’27.

Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισφορές μας χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες. Αυτή τη στιγμή οι μισές περίπου συντάξεις τις οποίες καταβάλλουμε, καταβάλλονται από το φορολογούμενο και όχι από τους εργαζόμενους.  Μια περικοπή λοιπόν σε αυτό τον τομέα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη. 

Για τις τρείς (3) πλατφόρμες για το επίδομα μητρότητας, απασχόληση και οφειλές συνταξιούχων

Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κάθε φορά που έρχεται μια καινούρια νομοθεσία αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να κατασκευαστούν και τα αντίστοιχα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για τις δύο από τις τρεις αυτές πλατφόρμες είμαστε σε αρκετά προχωρημένο βαθμό, έχουν γίνει τα αντίστοιχα τεστ και μόλις είμαστε έτοιμοι ώστε να μη γίνουν σφάλματα κατά την εφαρμογή, θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία. 

Για τις οφειλές συνταξιούχων

Ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι η διάταξη αφορά αποκλειστικά και μόνο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες καθώς για τους μισθωτούς δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα. 

Η ισχύουσα μέχρι πρόσφατα νομοθεσία ανέφερε ότι κάποιος μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί αν είχε χρέη έως είκοσι (20) χιλιάδες ευρώ, ποσό το οποίο παρακρατούνταν σε 60 ισόποσες δόσεις από τη σύνταξή.  

Με τη νέα διάταξη δώσαμε την ευκαιρία και σε άτομα τα οποία είχαν χρέος έως 30 χιλιάδες ευρώ να κάνουν κανονικά την αίτηση συνταξιοδότησης με δυο προϋποθέσεις. Πρώτον να υπάρχουν τουλάχιστον 20 χρόνια καταβολής εισφορών και δεύτερον να μην είναι συστηματικοί κακοπληρωτές, δηλαδή ελέγχοντας αν πραγματικά οι τραπεζικές τους καταθέσεις είναι τέτοιες που δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν έπαιρναν σύνταξη ενώ είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως ένα διανεμητικό σύστημα, όπως το δικό μας, στο οποίο η πληρωμή των συντάξεων γίνεται από τις εισφορές που καταβάλουν οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την πληρωμή τους.

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσων έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ

Ο Υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι κανένας κάτοχος ΑΜΚΑ δεν αποκλείεται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Παλαιότερα, πριν από τα μνημόνια, αν κάποιος ήταν ανασφάλιστος, έπρεπε να πληρώσει ο ίδιος οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Στα χρόνια των μνημονίων, με Υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη θεσπίστηκε ότι οποιοσδήποτε έχει ΑΜΚΑ, είτε έχει καταβάλει, είτε δεν έχει καταβάλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές του εισφορές, μπορεί να έχει πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας. Η νομοθεσία αυτή ισχύει ατόφια και σήμερα, άρα δεν μένει κανένας ακάλυπτος από ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. 

Εκείνο το οποίο έχουμε είναι το ότι όταν πληρώνεις κανονικά τις εισφορές σου, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή για όλους τους μισθωτούς, αλλά και για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, μπορείς να έχεις πρόσβαση με τους όρους του ΕΟΠΥΥ και σε ιδιώτες γιατρούς. 

Στα χρόνια του Covid δεν θέλαμε να πηγαίνει ο κόσμος στα δημόσια νοσοκομεία για να μην τροφοδοτείται η πανδημία.  Γι’ αυτό δώσαμε στους ανασφάλιστους το δικαίωμα να πηγαίνουν και σε ιδιώτες ιατρούς. Ο κίνδυνος του Covid σήμερα έχει εκλείψει, οπότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Στόχος του Υπουργείου είναι να προστατευθούν δύο ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τα άτομα ΑΜεΑ ασχέτως της ασφαλιστικής ικανότητας του γονέα, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικρότερες ομάδες, η μεγαλύτερη των οποίων είναι οι πλημμυροπαθείς της προηγούμενης χρονιάς, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση και αυτοί και στους ιδιώτες γιατρούς ανεξαρτήτων της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Για το επίδομα ανεργίας

Ο κος Τσακλόγλου επεσήμανε πως θα αλλάξει η δομή του επιδόματος ανεργίας, πρόταση που υπήρχε και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη.  Ο λόγος για τον οποίο παρέχεται το επίδομα ανεργίας είναι για να μην μειωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο αυτού που  το λαμβάνει. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ασχέτως των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλει κάποιος, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό και μάλιστα σε όλη τη χρονική διάρκεια στην οποία καταβάλλεται. Αυτό το οποίο σκεπτόμαστε, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, είναι να κάνουμε δύο πράγματα. Αρχικά να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος αλλά καθώς περνάει ο χρόνος να μειώνεται ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει όσο το δυνατόν νωρίτερα κάποια δουλειά.  

Για τις μετακλήσεις εργαζομένων λόγω ελλείψεων

Σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ασχέτως των παρεχόμενων μισθών βλέπουμε ότι δεν καταφέρνουμε να προσελκύσουμε κόσμο από τους ανέργους. Στις περιπτώσεις αυτές πραγματικά για συγκεκριμένες ειδικότητες θα προχωρήσουμε σε μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες. Το πιο κλασικό παράδειγμα από όλα είναι ίσως ο αγροτικός τομέας αλλά υπάρχουν και επιλεγμένα επαγγέλματα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις εκτός του αγροτικού τομέα.

Ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να το κάνουμε είναι μέσω διακρατικών συμφωνιών.  Ήδη έχουμε υπογράψει ορισμένες τέτοιες συμφωνίες και πράγματι βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με άλλα κράτη ώστε να έχουμε αυτό τον οργανωμένο τρόπο εισαγωγής εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες έχει η ελληνική οικονομία.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης στο παρακάτω link
https://youtu.be/mhaXMSbc4j8

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!