Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Διοικητική επίλυση της διαφοράς. Άσκηση προσφυγής κατά αποφάσεως επιβολής προστίμου. Προθεσμία προσφυγής ή υποβολής αιτήματος συμβιβασμού.

Διοικητική επίλυση της διαφοράς.  Άσκηση προσφυγής κατά αποφάσεως επιβολής προστίμου. Προθεσμία προσφυγής ή υποβολής αιτήματος συμβιβασμού.

Του Δημήτρη Σταματόπουλου

Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Φορολογίας Υπουργείου Οικονομικών

Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου - Διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου

Η προθεσμία για την διοικητική επίλυση της διαφοράς (συμβιβασμός) ακολουθεί την νόμιμη προθεσμία για την άσκηση προσφυγής. Σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ.2 του Ν.2238/1994 (ΚΦΕ), «(η) πρόταση υποβάλλεται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που έχει εκδώσει το φύλλο ελέγχου, με το δικόγραφο της προσφυγής ή με ιδιαίτερη αίτηση που κατατίθεται μέσα στη νόμιμη προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής»

Το ίδιο αναφέρεται και στις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (Άρθρο 52 Ν.2859/2000). Συγκεκριμένα, «(η) πρόταση υποβάλλεται με το δικόγραφο της προσφυγής ή με ιδιαίτερη αίτηση που κατατίθεται μέσα στη νόμιμη προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής»

Η νόμιμη προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής ορίζεται στο άρθρο 66 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999) και ήταν 60 ημέρες.

Με το νόμο 4079/2012 και συγκεκριμένα το άρθρο πέμπτο παρ 2α η προθεσμία έγινε 30 ημέρες (από 60 ημέρες) και  η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του  νόμου Ν.4079/2012, δηλαδή  από 20.9.2012.

Προσοχή λοιπόν η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς (συμβιβασμός) ή για την άσκηση της προσφυγής είναι πλέον 30 ημέρες από την κοινοποίηση της πράξης ή του φύλλου ελέγχου.

Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα για διοικητική επίλυση της διαφοράς με ιδιαίτερη αίτηση, η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται με την υποβολή της αίτησης, μη υπολογιζόμενης της ημέρας υποβολής αυτής και συνεχίζει από την επόμενη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα της ημέρας υπογραφής της πράξης ματαίωσης ή μερικής επίλυσης της διαφοράς, όπως ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 70 του ΚΦΕ (Ν. 2238/94)

Υπενθυμίζουμε  ότι ειδικά  οι προθεσμίες για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων (μεταξύ των οποίων η προσφυγή και η διοικητική επίλυση της διαφοράς) αναστέλλονται για το διάστημα 1 – 31 Αυγούστου.

Παραθέτουμε ακολούθως το άρθρο 66 του ΚΔΔ (Ν.2717/99) όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του ν. 4079/20-9-2012

«  1. Η προσφυγή ασκείται μέσα σε Προθεσμία εξήντα (60) ημερών, η οποία αρχίζει :

Α. Σε περίπτωση ρητής πράξης :

α) Για εκείνους τους οποίους αφορά :

i. από την κατά νόμο επίδοσή της σε αυτούς, ή

ii. σε κάθε άλλη περίπτωση, από τότε που αυτοί έλαβαν αποδεδειγμένως πλήρη γνώση του περιεχομένου της.

β) Για τους τρίτους :

i. από τη δημοσίευσή της, αν δεν προβλέπεται από το νόμο άλλος ειδικότερος τρόπος γνωστοποίησής της, ή

ii. σε κάθε άλλη περίπτωση, από τότε που αυτοί έλαβαν αποδεδειγμένως πλήρη γνώση του περιεχομένου της.

Β. Σε περίπτωση παράλειψης, από τη συντέλεσή της.

2. Ειδικώς, στις Περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 64, η Προθεσμία είναι ενενήντα (90) ημερών από την έκδοση ή την κατά νόμο δημοσίευση της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης «και στις φορολογικές και τελωνειακές προσφυγές εν γένει τριάντα (30) ημερών που αρχίζει όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο.» *

*Η μέσα σε  εισαγωγικά  φράση προστέθηκε με τo α΄ εδάφιο της παρ.2 άρθρου πέμπτου  Ν.4079/2012,(ΦΕΚ Α 180/20.9.2012) ,σύμφωνα δε με β’ εδάφιο της αυτής παραγράφου οι ρυθμίσεις αυτής καταλαμβάνουν πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του  νόμου Ν.4079/2012, δηλαδή 20.9.2012.

3. Η προσφυγή μπορεί να ασκηθεί και πριν από την επίδοση της πράξης.

4. Αν, κατά τη διάρκεια της Προθεσμίας, αποβιώσει ο νομιμοποιούμενος χωρίς να έχει ασκήσει προσφυγή, αυτή είναι δυνατόν να ασκηθεί, από τους κάθε είδους γενικούς ή ειδικούς διαδόχους του, εφόσον έχουν έννομο συμφέρον, μέσα σε νέα ισόχρονη Προθεσμία, η οποία και αρχίζει από τότε που αυτοί έλαβαν αποδεδειγμένως πλήρη γνώση της πράξης ή από τότε που τυχόν αυτή τους κοινοποιήθηκε ή από τότε που τυχόν αυτή τους κοινοποιήθηκε ή από τότε που αποδεδειγμένως αντιλήφθηκαν τη συντέλεση της παράλειψης. Αν εκκρεμεί η αποδοχή της κληρονομίας, η Προθεσμία δεν αρχίζει πριν από την αποδοχή.

5. Οι διατάξεις της πρώτη περιόδου της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση που έπαυσε να υπάρχει το νομικό πρόσωπο.

6. Αν ο νομιμοποιούμενος προς άσκηση προσφυγής διαμένει στην αλλοδαπή, οι αντίστοιχες Προθεσμίες ορίζονται σε ενενήντα (90) ημέρες.»

 

 



ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!