Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Άρθρο του Δημήτρη Σταματόπουλου Φορολογικοί μηχανισμοί και η αντικατάσταση τους. Μία παράλογη κατάσταση

Του Δημήτρη Σταματόπουλου,
Επίτιμου Γενικού Διευθυντή Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών,
Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου,
Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου

Σήμερα, 31.7.2024, είναι η καταληκτική προθεσμία απόσυρσης και υποβολής της δήλωσης οριστικής παύσης των ΕΑΦΔΣΣ που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές από την 01.08.2024 και εφεξής έχουν την υποχρέωση χρήσης λοιπών τύπων ΦΗΜ ή υπηρεσιών Παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης (σχετ. απόφαση A. 1073/2023, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει). 

Και ενώ το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί και πιέζει διαρκώς προς την απόσυρση των ΕΑΦΔΣΣ,  χιλιάδες επιχειρήσεις προσπαθούν εδώ και μήνες να βρουν νέους φορολογικούς μηχανισμούς, συμβατούς με τα λογιστικά τους προγράμματα, αλλά δεν βρίσκουν.

Η απάντηση που δίνουν οι εταιρείες είναι: «δεν έχω», «δεν μπορώ να βρω», «πήγαινε σε πάροχο», «όλοι σε πάροχο πάνε». Μέσα στον Ιούλιο μόλις (και ενώ η αρχική απόφαση περί υποχρέωσης απόσυρσης δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2023!) δίνονταν απαντήσεις του τύπου ότι "μόλις μας δόθηκε η δυνατότητα να προπαραγγείλουμε κάποια τεμάχια νέων φορολογικών. Όταν τα παραλάβουμε και αφού ελέγξουμε τη λειτουργικότητά τους θα σας ενημερώσουμε". Το πρόβλημα βεβαίως εξακολουθεί να υφίσταται.

Το Υπουργείο φαίνεται ότι κλείνει τα μάτια στο ότι «δεν υπάρχουν μηχανισμοί», εξακολουθεί να πιέζει «να πάει το τρένο στην Τρίπολη μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να έχει στρώσει τις γραμμές» αλλά οι Υπουργοί εκλέγονται από το λαό, λογοδοτούν στο λαό και βεβαίως κρίνονται από τον Πρωθυπουργό εάν δεν ελέγχουν τον τομέα τους.

Μια λογική λύση που θα έπρεπε να εφαρμοστεί και την προτείνω και εύχομαι να μείνουν στην άκρη οι εγωισμοί ή άλλου τύπου αντιθέσεις για να δοθεί μια λογική επιτέλους λύση:

Να ζητήσει το Υπουργείο να καταθέσουν οι εταιρείες που διαθέτουν φορολογικούς μηχανισμούς κατάλογο επιχειρήσεων με τις παραγγελίες που έχουν ανεκτέλεστες και με ευθύνη και εποπτεία της ΑΑΔΕ να αναζητηθούν λύσεις ολοκλήρωσης ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να μην νιώθουν εκβιαζόμενες και αιχμάλωτες και το Υπουργείο να ολοκληρώσει το μέτρο της απόσυρσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!