Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 50128/1996 Διαδικασία και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή της επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου του Ν. 1892/1990 και Ν. 1262/1982'

Υπουργική Απόφαση 50128/1996 «Διαδικασία και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή της επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου του Ν. 1892/90 και Ν. 1262/82» (ΦΕΚ Β' 21/16.1.1996)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις του Ν. 1892/90 και ειδικότερα τα άρθρα 6 παρ. 3, 11 και 23 παρ. 11 αυτού, καθώς και τα αντίστοιχα άρθρα του Ν. 1262/82.

2. Τις διατάξεις του Ν. 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις της υπ' αριθμ. Υ.Π 140/2.10.95 απόφασης του Πρωθυπουργού «καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας» (ΦΕΚ 633/τ. Β/3.10.95).

4. Τις διατάξεις της υπ' αριθμ. 1026431/268/006Α/ 1993 απόφασης του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργών του Υπουργείου Οικονομικών».

5. Τις διατάξεις της υπ' αριθμ. ΔΙΟΝΟΣΕ 948/ 1.12.1986 κοινής απόφασης του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας καθώς και τις διατάξεις της υπ' αριθμ. Ι.Ε/7027/23.5.86 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Περί διαδικασίας και των απαιτουμένων δικαιολογητικών για την καταβολή της επιχορήγησης και Επιδότησης του Επιτοκίου του Ν. 1116/81 και του Ν. .1262/82» η οποία διατηρήθηκε σε ισχύ με την 948/ 1.12. 1986 κοινή απόφαση, αποφασίζουμε:

Άρθρο1

Διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης του Ν. 1892/90 και Ν. 1262/82

1. Η καταβολή της επιχορήγησης από το Δημόσιο στον Επενδυτή θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα αναλυτικώς οριζόμενα στην οικεία απόφαση υπαγωγής και μετά από έλεγχο και διαπίστωση από τα αρμόδια όργανα ελέγχου ότι ο επενδυτής συμμορφούται προς τους όρους και προϋποθέσεις του Ν. 1892/90 ή του Ν. 1 262/82 κατά περίπτωση .

Κατ' εξαίρεση, σε περιπτώσεις προσκόμισης εγγυητικής επιστολής ανεγνωρισμένης τράπεζας σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 5 του Ν. 1892/90 ή του Ν. 1 262/82 αντίστοιχα, η καταβολή των ενδιάμεσων δόσεων της επιχορήγησης γίνεται βάσει των δικαιολογητικών που καθορίζονται στην παράγραφο Α.9 του άρθρου 3, στην παράγραφο Α.Ι του κεφαλαίου Ι του άρθρου 5 και στην παράγραφο Α.2 του κεφαλαίου ΙΙ επίσης του άρθρου 5 της παρούσας.

2. Για τις καταβολές της επιχορήγησης θα εκδίδεται το σχετικό χρηματικό ένταλμα σε βάρος του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Άρθρο 2

Διαδικασία καταβολής της επιδότησης επιτοκίου των δανείων των επενδύσεων του Ν. 1892/90 και Ν. 1 262/82.

 

1. Η καταβολή της επιδότησης επιτοκίου των δανείων που ελήφθησαν για την πραγματοποίηση των επενδύσεων του Ν. 1262/82, αρχίζει μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης της επένδυσης και την έναρξη εξυπηρέτησης δανείου.

Η εκάστοτε καταβολή της επιδότησης γίνεται μετά την καταβολή από την επιχείρηση στη δανειοδοτούσα τράπεζα, των καταλογισθέντων τόκων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την οποία ζητείται η επιδότηση επιτοκίου. Σε περίπτωση που η επιδότηση επιτοκίου έχει εκχωρηθεί στη δανειοδοτούσα τράπεζα η εκάστοτε καταβολή της επιδότησης γίνεται μετά την καταβολή από την επιχείρηση στη δανειοδοτούσα τράπεζα των καταλογισθέντων τόκων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την οποία ζητείται η επιδότηση επιτοκίου πλην του τμήματος των τόκων αυτών που αντιστοιχεί στην επιδότηση επιτοκίου .

2. Η προηγούμενη παράγραφος 1 έχει εφαρμογή και για την επιδότηση επιτοκίου των μεσομακροπρόθεσμων δανείων που ελήφθησαν για την πραγματοποίηση των επενδύσεων του Ν. 1892/90 για τις οποίες οι αιτήσεις υπαγωγής έχουν υποβληθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 1994, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 2234/94 ή, προκειμένου για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Θράκη, εφόσον οι αιτήσεις υπαγωγής έχουν υποβληθεί μέχρι την 24 Αυγούστου 1993, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 2166/93.

3. Για τις λοιπές επενδύσεις του Ν. 1892/90, δηλ. για εκείνες που υποβλήθηκαν για υπαγωγή τους μετά την 31 Αυγούστου 1994 ή μετά την 24 Αυγούστου 1993 προκειμένου για αυτές που πραγματοποιούνται στην Θράκη, η καταβολή της επιδότησης επιτοκίου των μεσομακροπρόθεσμων δανείων που ελήφθησαν για την πραγματοποίησή τους αρχίζει μετά την έκδοση τόσο της απόφασης ολοκλήρωσης της επένδυσης όσο και της απόφασης έναρξης της παραγωγικής της λειτουργίας. Ειδικά για τις επενδύσεις της Θράκης που υποβλήθηκαν για υπαγωγή τους μετά την 24 Αυγούστου 1993 και μέχρι την 31 Αυγούστου 1994, η καταβολή της επιδότησης επιτοκίου αρχίζει μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης της επένδυσης

Η εκάστοτε καταβολή της επιδότησης γίνεται μετά την καταβολή από την επιχείρηση στη δανειοδοτούσα τράπεζα των καταλογισθέντων τόκων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την οποία ζητείται η επιδότηση επιτοκίου. Σε περίπτωση εκχώρησης της επιδότησης επιτοκίου στην δανειοδοτούσα τράπεζα, έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στην δεύτερη πρόταση του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης μέρους ή του συνόλου των τόκων της περιόδου χάριτος, εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία:

α) η επιδότηση επιτοκίου που αντιστοιχεί στους τόκους αυτούς καταβάλλεται απευθείας στη δανειοδοτούσα τράπεζα μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος και την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης της επένδυσης ή και της απόφασης έναρξης της παραγωγικής της λειτουργίας, κατά περίπτωση, προς μείωση του δανείου που προήλθε από την κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτών, και

β) η περαιτέρω επιδότηση επιτοκίου που αντιστοιχεί στην περίοδο εξυπηρέτησης του δανείου, υπολογίζεται επί του καθορισθέντος στην απόφαση ολοκλήρωσης δανείου και όχι επί του συνολικού δανείου που προέκυψε από την κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου χάριτος και συνεχίζει να καταβάλλεται απευθείας στη δανειοδοτούσα τράπεζα προς περαιτέρω μείωση του δανείου που μέχρι την συμπλήρωση του ύψους των κεφαλαιοποιηθέντων αυτών τόκων. Οι παραπάνω καταβολές της επιδότησης επιτοκίου προς μηδενισμό του ποσού του δανείου που προήλθε από την κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου χάριτος γίνονται απευθείας στη δανειοδοτούσα τράπεζα, ανεξάρτητα από την τυχόν ύπαρξη σύμβασης εκχώρησης της επιδότησης επιτοκίου με αυτή.

Η καταβολή του υπολοίπου της επιδότησης επιτοκίου που απομένει μετά τη συμπλήρωση του ύψους των κεφαλαιοποιηθέντων τόκων της περιόδου χάριτος, γίνεται απευθείας στην επιχείρηση σύμφωνα με τα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου αυτής, σε περίπτωση δε εκχώρησης της επιδότησης στη δανειοδοτούσα τράπεζα, έχουν επίσης εφαρμογή τα οριζόμενα στη δεύτερη πρόταση του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

4. Η επιδότηση επιτοκίου καταβάλλεται απευθείας στον επενδυτή ή τη δανειοδοτούσα τράπεζα κατά περίπτωση (σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου) και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της με τρίτους πλην εκείνης προς τη δανειοδοτούσα τράπεζα, κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

5. Για τις καταβολές της επιδότησης επιτοκίου, θα εκδίδεται το σχετικό χρηματικό ένταλμα σε βάρος του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Άρθρο 3

Δικαιολογητικά για την καταβολή της επιχορήγησης Ν. 1262/82

Α. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή των δόσεων της επιχορήγησης πλην της τελευταίας δόσης του Ν. 1262/82.

1) Αντίγραφο της απόφασης υπαγωγής της επένδυσης καθώς και αντίγραφα των τυχόν τροποποιήσεων της. Επίσης αντίγραφο του ΦΕΚ (τεύχος ΤΑΠΣ) στο οποίο δημοσιεύθηκε η απόφαση υπαγωγής ή η περίληψή της και οι τυχόν τροποποιήσεις της.

2) Θεωρημένη άδεια οικοδομής. Εάν δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα κτιριακά που περιλαμβάνονται στην επένδυση, τότε απαιτείται βεβαίωση από το αρμόδιο Γραφείο της Πολεοδομίας ότι δεν απαιτείται γι' αυτά η έκδοση οικοδομικής άδειας.

3) Καταστατικό σύστασης της Εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεις του στο οποίο να εμφανίζεται:

α) η κεφαλαιοποίηση και η καταβολή της ιδίας συμμετοχής στο πραγματοποιηθέν έργο της επένδυσης και β) η δέσμευση ότι οι μετοχές είναι ονομαστικές ή και μη μεταβιβάσιμες, στις περιπτώσεις όπου αυτό ορίζεται στην απόφαση υπαγωγής ή σε τροποποίησή της.

Επίσης, πρόσφατη βεβαίωση του Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρείας περί μη πτωχεύσεως ή περί μη θέσης της εταιρείας σε εκκαθάριση καθώς και βεβαίωση ότι δεν έχει γίνει περαιτέρω τροποποίηση του καταστατικού της, πέραν των τροποποιήσεων που υποβάλλονται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο.

4) Προκειμένου περί Συνεταιρισμών, η ιδία συμμετοχή διαπιστώνεται κατά περίπτωση βάσει των κατωτέρω δικαιολογητικών:

α. Αύξηση συνεταιρικής μερίδας. Προσκόμιση τροποποιημένου καταστατικού στο οποίο να φαίνεται η εισφορά και η αύξηση της συνεταιρικής μερίδας.

β. Σχηματισμός Ειδικού Αποθεματικού. Απόφαση γενικής ή Ειδικής συνέλευσης για τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού που θα προέρχεται είτε από ποσοστό των καθαρών πλεονασμάτων χρήσης, είτε από έκτακτες εισφορές συνεταίρων, όπως ορίζει ο Ν. 1541/1985, (ΦΕΚ Α'/68/18.4.1985) «περί Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων», όπως ισχύει. γ. Απόφαση γενικής συνέλευσης για την χρησιμοποίηση εκτάκτου αποθεματικού και για το ποσό που υπερβαίνει τουλάχιστον το ποσό του συνόλου των υποχρεωτικών μεριδίων του Συνεταιρισμού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικό ποσό από το καταστατικό του Συνεταιρισμού. δ. Απόφαση γενικής ή ειδικής συνέλευσης που θα καθορίζει την χρησιμοποίηση των υπαρχόντων αποθεματικών για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής του Ν. 1262/ 1982.

5. Στις περιπτώσεις εκχώρησης της επιχορήγησης στην Τράπεζα, απαιτείται η προσκόμιση σύμβασης ενεχυριάσεως απαιτήσεως.

6. Αντίγραφο προσφάτου πρακτικού του Δ.Σ. εφόσον η επένδυση πραγματοποιείται από Α.Ε. ή Συνεταιρισμό με το οποίο θα εξουσιοδοτείται εκπρόσωπος για την είσπραξη των δόσεων της επιχορήγησης. Για τις λοιπές επιχειρήσεις νόμιμη εκπροσώπηση.

7. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας του φορέα της επένδυσης (εις διπλούν) πρωτότυπο ή φωτοαντίγραφο θεωρημένο μόνο από το Δημόσιο Ταμείο που εκδόθηκε.

8. Βεβαίωση του Ι.Κ.Α. περί μη οφειλής του φορέα της επένδυσης (εις διπλούν) πρωτότυπη ή φωτοαντίγραφο θεωρημένο μόνο από το κατάστημα Ι.Κ.Α. απ' το οποίο εκδόθηκε.

9. Τραπεζική Εγγυητική Επιστολή από αναγνωρισμένη Τράπεζα για την καταβολή των ενδιάμεσων δόσεων της επιχορήγησης πλην της πρώτης και τελευταίας, το περιεχόμενο της οποίος ορίζεται στην απόφαση ΙΕ/θΕ/3299/ 4.3.1986 όπως τροποποιήθηκε με την ΙΕ/ΟΕ/6970/ 20.5.86 όμοια.

10. Βεβαίωση από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων ή και από Ελληνικό Νηογνώμονα, παρακολούθησης της προόδου των εργασιών και καλής εκτέλεσης της σύμβασης Ναυπήγησης του σκάφους (ακτοπλοϊκό, τουριστικό, επαγγελματικό ή αλιευτικό, μέσης και υπερπόντιας αλιείας).

11. Για τους Έλληνες του εξωτερικού και τους ναυτικούς:

α. Βεβαιώσεις της αγοράς συναλλάγματος (ΒΑΣ) που καλύπτουν την ιδίαν συμμετοχή στο πραγματοποιηθέν έργο της επένδυσης, που σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής ή τροποποιήσεις της πρέπει να προέρχεται από συνάλλαγμα.

β. Βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές του τόπου διαμονής που να είναι επικυρωμένη από τις αρμόδιες Ελληνικές προξενικές αρχές, ή πιστοποιητικό της αρμόδιας Ελληνικής Προξενικής αρχής του τόπου διαμονής που να βεβαιώνουν και να πιστοποιούν το χρόνο συνεχούς διαμονής και απασχόλησης στο εξωτερικό σε εξαρτημένη ή όχι εργασία του ενδιαφερόμενου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας μέχρι της υποβολής της αίτησης. γ. Βεβαίωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων) ή, για την περίπτωση που ο Έλληνας ναυτικός εργάστηκε ή εργάζεται σε ξένη ναυτιλιακή εταιρεία, βεβαίωση της ξένης ναυτιλιακής εταιρείας, επικυρωμένη από τον αρμόδιο Προξενικό Λιμενάρχη με την οποία να βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος ναυτικός έχει θαλάσσια υπηρεσία σε σκάφη της μεσογειακής και ποντοπόρου ναυτιλίας πάνω από τρία χρόνια.

12. Στην περίπτωση εκχώρησης της επιχορήγησης στην Τράπεζα, απαιτούνται: α. Εξουσιοδότηση της Τράπεζας για την είσπραξη της επιταγής.

β. Απόδειξη παραλαβής της επιταγής υπογεγραμμένη από τους νόμιμους εκπροσώπους της Τράπεζας.

13. Προκειμένου περί επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επενδύσεις παραγωγής και επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του Ν. 1597/86, απαιτούνται:

α. Βεβαίωση αναγνώρισης της επαγγελματικής ιδιότητας του φορέα της επένδυσης που προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 1597/86. Η βεβαίωση αυτή υποβάλλεται για την καταβολή της πρώτης δόσης της επιχορήγησης και είναι απαραίτητη μόνο για τις υπό σύσταση εταιρείες καθώς και για τις υφιστάμενες εταιρείες οι οποίες μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής της επένδυσης στις διατάξεις του Ν. 1262/82 δεν είχαν ως αντικείμενο δραστηριότητάς τους την παραγωγή και επεξεργασία κινηματογραφικών ταινιών. β. Βεβαίωση του άρθρου 12 παρ. 1 του Ν. 1597/86, ότι ο μηχανολογικός κινηματογραφικός εξοπλισμός προορίζεται για επαγγελματική παραγωγή και επεξεργασία κινηματογραφικών ταινιών.

Β. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση επένδυσης που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 1262/ 82:

1 . Αίτηση του επενδυτή περί ολοκλήρωσης της επένδυσης και οριστικοποίησης του κόστους αυτής, Η αίτηση αυτή υποβάλλεται μετά την κατάρτιση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου, της τελικής έκθεσης ελέγχου της επένδυσης.

2. Από τα δικαιολογητικά που καθορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο Α:

ί) το υπό στοιχείο (1) εφόσον έχουν γίνει περαιτέρω τροποποιήσεις της απόφασης υπαγωγής, ίί) το υπό στοιχείο (2) εφόσον έχει γίνει περαιτέρω τροποποίηση ή αναθεώρηση της αδείας οικοδομής,

(ίίί) τα υπό στοιχείο (3) εφόσον έχουν γίνει περαιτέρω τροποποιήσεις του καταστατικού καθώς και η προβλεπόμενη πρόσφατη σχετική βεβαίωση,

ίν) τα υπό στοιχεία (4) που κατά περίπτωση απαιτούνται για την κάλυψη του υπολοίπου της ίδιας συμμετοχής και

ν) τα υπό στοιχεία (6), (7), (8). (1 1 α), (12) και (13β) δικαιολογητικά.

Επίσης αντίγραφα όλων των ισολογισμών που εκδόθηκαν μετά την υπαγωγή της επένδυσης ή προσωρινό ισοζύγιο στην περίπτωση που μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης δεν έχει εκδοθεί ισολογισμός.

3. Πιστοποιητικό από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων ή και από τον Ελληνικό Νηογνώμονα, κλάσεως σκάφους και μηχανημάτων, μετά το τέλος της κατασκευής του σκάφους (ακτοπλοϊκό, τουριστικό, επαγγελματικό, αλιευτικό μέσης και υπερπόντιας αλιείας).

4. Άδεια εγκατάστασης της μονάδας, προκειμένου για νέα ιδρυόμενες μονάδες καθώς και επέκταση της άδειας εγκατάστασης προκειμένου για επενδύσεις επέκτασης υφιστάμενων μονάδων. Εφόσον δε κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της επένδυσης έχει εκδοθεί και η άδεια λειτουργίας ή η επέκτασή της, θα προσκομίζονται και αυτές στην αρμόδια υπηρεσία.

5. Προκειμένου για Επενδύσεις μετεγκατάστασης μονάδων, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας για την λήξη της ισχύος της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας της μετεγκατασταθείσας δραστηριότητας στην παλαιά θέση ή βεβαίωση της ιδίας υπηρεσίας ότι υποβλήθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον επενδυτή, για την άρση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας της μετεγκατασταθείσας δραστηριότητας.

Γ. Πέραν την καθοριζομένων στις προηγούμενες παραγράφους δικαιολογητικών, είναι απαραίτητο να προσκομίζεται σε κάθε στάδιο καταβολής της επιχορήγησης και τα δικαιολογητικά που προκύπτουν από τυχόν ειδικούς όρους που έχουν τεθεί κατά περίπτωση σε αποφάσεις υπαγωγής ή σε τροποποιήσεις τους καθώς και τα πρόσθετα δικαιολογητικά που προκύπτουν λόγω τυχόν ιδιαιτερότητας της επένδυσης.

Άρθρο 4

Δικαιολογητικά για την καταβολή της Επιδότησης Επιτοκίου του Ν. 1262/82

1 . Αίτηση του επενδυτή για κάθε καταβολή της επιδότησης επιτοκίου. Ειδικά για την πρώτη καταβολή της επιδότησης επιτοκίου, με την αίτηση θα προσκομίζεται:

α) θεωρημένο αντίγραφο της προσωρινής τουλάχιστον άδειας λειτουργίας της μονάδας προκειμένου για νεοϊδρυόμενες μονάδες ή της επέκτασης της άδειας λειτουργίας προκειμένου για επενδύσεις επέκτασης υφιστάμενων μονάδων και

β) προκειμένου για επενδύσεις μετεγκατάστασης μονάδων, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Β.Ε.Τ. για τη λήξη της ισχύος της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας της μετεγκατασταθείσας δραστηριότητας στην παλαιά θέση, εφόσον αυτή δεν έχει προσκομισθεί κατά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την καταβολή της τελευταίας δόσης της επιχορήγησης.

2. Πίνακας, εξυπηρέτησης του δανείου που επιδοτείται σύμφωνα με την απόφαση ολοκλήρωσης της επένδυσης, από τη δανειοδοτούσα τράπεζα.

3. Βεβαίωση της δανειοδοτούσας τράπεζας ότι το δάνειο δεν επιδοτείται από άλλη πηγή.

4. Αντίγραφο της σύμβασης εκχώρησης του δικαιώματος είσπραξης της επιδότησης επιτοκίου, σε περίπτωση που η επιδότηση επιτοκίου έχει εκχωρηθεί στη δανειοδοτούσα τράπεζα.

5. Βεβαίωση της δανειοδοτούσας τράπεζας περί εξοφλήσεως των καταλογισθέντων τόκων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την οποία ζητείται η επιδότηση επιτοκίου καθώς και τα ακριβή αντίγραφα των επισήμων παραστατικών εξόφλησής τους. Προκειμένου για περιπτώσεις που η επιδότηση επιτοκίου έχει εκχωρηθεί στη δανειοδοτούσα τράπεζα, αυτή θα βεβαιώνει για την εξόφληση τουλάχιστον του τμήματος των καταλογισθέντων τόκων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την οποία ζητείται η επιδότηση επιτοκίου το οποίο βαρύνει τον επενδυτή και θα υποβάλλονται επίσης τα ακριβή αντίγραφα των επίσημων παραστατικών εξόφλησής του.

6. Τα δικαιολογητικά υπό στοιχεία (Α.6), (Α.7) και (Α.8) του προηγούμενου άρθρου 3 καθώς και τα δικαιολογητικά υπό στοιχείο (Α. 1 2) του ιδίου ως άνω άρθρου προκειμένου για περιπτώσεις εκχώρησης της επιδότησης επιτοκίου στη δανειοδοτούσα τράπεζα. Επίσης τα δικαιολογητικά υπό στοιχείο (Β.2) του προηγούμενου άρθρου 3 που αναφέρονται στο τελευταίο εδάφιο.

Άρθρο5

Δικαιολογητικά για την καταβολή της επιχορήγησης Ν. 1892/90

Ι. Δικαιολογητικά για την καταβολή της επιχορήγησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 1892/90 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 1994:

Α. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή των δόσεων της επιχορήγησης πλην της τελευταίας δόσης:

1. Από τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην παράγραφα Α του άρθρου 3 της παρούσας, τα υπό στοιχεία (1), (2), (4), (s), (s), (7), (8), (s), (12) και (13).

2. Τα υπό στοιχεία (3) δικαιολογητικά της παραγράφου Α του άρθρου 3 της παρούσας, στα οποία προστίθεται α) ο ισολογισμός της τελευταίας χρήσεως της επιχείρησης, προς διαπίστωση της ύπαρξης των φορολογηθέντων (εκτάκτων) αποθεματικών που χρησιμοποιήθηκαν ως ιδία συμμετοχή στην επένδυση, β) απόφαση του Δ.Σ. ή της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας, για μη διανομή των εν λόγω φορολογηθέντων αποθεματικών πριν την παρέλευση τουλάχιστον 10ετίας από την ολοκλήρωση της επένδυσης και γ) θεωρημένο αντίγραφο των λογιστικών βιβλίων της επιχείρησης (απόσπασμα) από το οποίο να προκύπτει η εμφάνιση σε ξεχωριστό λογαριασμό των δεσμευμένων για την ως άνω 10ετία φορολογηθέντων αυτών αποθεματικών.

Β. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση επένδυσης και της καταβολή της τελευταίας δόσης της επιχορήγησης:

1. Από τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην παράγραφο Β του άρθρου 3 της παρούσας, τα υπό στοιχεία(Ι), (4) και (s).

2. Τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην παράγραφο Β του άρθρου 3 της παρούσας υπό στοιχείο (2), πλην του αναφερομένου σ' αυτό, υπό στοιχείο(11 α), της παραγράφου Α του ιδίου άρθρου. Επίσης τα πρόσθετα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο Α, υπό στοιχείο 2.

3. Προκειμένου για επενδύσεις που, σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής, η επιχορήγησή τους καταβάλλεται εξ ολοκλήρου μετά την πιστοποίηση ολοκλήρωσης της επένδυσης και οι οποίες δεν κάνουν χρήση της ρύθμισης της παραγράφου 38 του άρθρου 58 του Ν. 2324/95, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή του συνόλου της επιχορήγησής τους είναι τόσο εκείνα που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο Α όσο και αυτά που ορίζονται στην παρούσα παράγραφο.

4. Προκειμένου για επενδύσεις της προηγούμενης παραγράφου, οι οποίες θα κάνουν χρήση της ρύθμισης της παραγράφου 38 του άρθρου 58 του Ν. 2324/95, τα δικαιολογητικά υπό στοιχείο (1) και (2) της παραγράφου αυτής απαιτούνται για την καταβολή της προτελευταίας δόσης της επιχορήγησης. Για τα δικαιολογητικά της καταβολής της τελευταίας δόσης της επιχορήγησης στις περιπτώσεις των επενδύσεων αυτών και της πιστοποίησης της έναρξης της παραγωγικής τους λειτουργίας, έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στην παράγραφο Γ του επόμενου κεφαλαίου ΙΙ του παρόντος άρθρου.

ΙΙ. Δικαιολογητικά για την καταβολή της επιχορήγησης των επενδύσεων που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 1892/90 μετά την 30η Νοεμβρίου 1994:

Α. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή των δόσεων της επιχορήγησης πλην της προτελευταίας και τελευταίας δόσης:

1. Όλα τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην παράγραφο Α του προηγούμενου κεφαλαίου Ι του παρόντος άρθρου, πλην εκείνου υπό το στοιχείο (9), που αναφέρεται στο στοιχείο Α.Ι αυτού.

2. Τραπεζική Εγγυητική Επιστολή από αναγνωρισμένη τράπεζα για την καταβολή των ενδιάμεσων δόσεων της επιχορήγησης πλην της πρώτης, της προτελευταίας και τελευταίος δόσης, το περιεχόμενο της οποίας ορίζεται στην απόφαση Ι.Ε/ΟΕ/3299/4.3.86 όπως τροποποιήθηκε με τη Ι.Ε/ΟΕ/697~3ί20.5.86 όμοια.

Β. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της επένδυσης και την καταβολή της προτελευταίος δόσης της επιχορήγησης:

Όλα τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην παράγραφο Β του προηγούμενου κεφαλαίου Ι του παρόντος άρθρου υπό στοιχεία (1) και (2).

Γ. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης και την καταβολή της τελευταίας δόσης της επιχορήγησης: 1 . Αίτηση του επενδυτή περί πιστοποίησης της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης και έκδοσης της σχετικής απόφασης. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται μετά την κατάρτιση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου, της σχετικής έκθεσής του για πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

2. Αντίγραφο της απόφασης ολοκλήρωσης της επένδυσης, εφόσον η πιστοποίηση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της δεν γίνεται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της επένδυσης.

3. Άδεια λειτουργίας της μονάδας προκειμένου για νεοϊδρυόμενες μονάδες ή επέκταση της άδειας λειτουργίας προκειμένου για επενδύσεις επέκτασης υφιστάμενων μονάδων. Προκειμένου για ξενοδοχείο απαιτείται το ειδικό σήμα του Ε.Ο.Τ..

4. Προκειμένου για επενδύσεις μετεγκατάστασης μονάδων, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, για τη λήξη της ισχύος της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας της μετεγκατασταθείσας δραστηριότητας στην παλαιά θέση, εφόσον αυτή δεν έχει προσκομισθεί κατά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την καταβολή της προτελευταίας δόσης της επιχορήγησης.

5. Τα υπό στοιχείο (6), (7), (8) και (12) δικαιολογητικά της παραγράφου Α του άρθρου 3 της παρούσας.

ΙΙΙ. Για τα δικαιολογητικά της καταβολής της επιχορήγησης των επενδύσεων του Ν. 1892/θ0, έχουν εφαρμογή και τα οριζόμενα στην παράγραφο Γ του άρθρου 3 της παρούσας .

Άρθρο 6

Δικαιολογητικά για την καταβολή της επιδότησης επιτοκίου του Ν. 1892/90

Α. Δικαιολογητικά για την καταβολή της επιδότησης επιτοκίου των μεσομακροπρόθεσμων δανείων που ελήφθησαν για την πραγματοποίηση των επενδύσεων των οποίων οι αιτήσεις υπαγωγής έχουν υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου 1994, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 2234/94 ή προκειμένου για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Θράκη, των οποίων οι αιτήσεις υπαγωγής έχουν υποβληθεί μέχρι την 24 Αυγούστου 1993, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 2166/93:

1. Τα δικαιολογητικά που ορίζονται στις παραγράφους 1 , 2, 4, 5 και 6 του Άρθρου 4 της παρούσας. Ειδικά για τις επενδύσεις του κεφαλαίου Ι παράγραφος Β (4) του άρθρου 5 της παρούσας, για την πρώτη καταβολή επιδότησης επιτοκίου θα προσκομίζεται και αντίγραφο της απόφασης έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

2. Βεβαίωση της δανειοδοτούσας τράπεζας α) ότι το δάνειο δεν επιδοτείται από άλλη πηγή ή β) ότι επιδοτείται με χρέωση του κοινού λογαριασμού του Ν. 1 28/1975 προκειμένου για μεσομακροπρόθεσμα βιοτεχνικά και γεωργικά δάνεια.

3. Επίσης αντίγραφα όλων των ισολογισμών που εκδόθηκαν μετά την υπαγωγή της επένδυσης ή προσωρινό ισοζύγιο στην περίπτωση που μέχρι την υποβολή της αίτησης και την καταβολή της επιδότησης επιτοκίου δεν έχει εκδοθεί ισολογισμός.

Β. Δικαιολογητικά για την καταβολή της επιδότησης επιτοκίου των μεσομακροπρόθεσμων δανείων που ελήφθησαν για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που υποβλήθηκαν για υπαγωγή τους μετά την 31 Αυγούστου 1994 ή μετά την 24 Αυγούστου 1993 προκειμένου για αυτές που πραγματοποιούνται στην Θράκη:

1. Αίτηση του επενδυτή για κάθε καταβολή της επιδότησης επιτοκίου. ειδικά για την πρώτη καταβολή της επιδότησης επιτοκίου, με την αίτηση θα προσκομίζεται αντίγραφο της απόφασης έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Ειδικά για τις περιπτώσεις επενδύσεων της Θράκης που υποβλήθηκαν για υπαγωγή τους μετά την 24 Αυγούστου 1 θ93 και μέχρι την 31 Αυγούστου 1994, για την πρώτη καταβολή της επιδότησης επιτοκίου θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 της παρούσας πλην των επενδύσεων του κεφαλαίου Ι παράγραφος Β (4) του άρθρου 5 της παρούσας, για την πρώτη καταβολή της επιδότησης επιτοκίου των οποίων θα προσκομίζεται και αντίγραφο της απόφασης έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

2. Πίνακας εξυπηρέτησης του δανείου που επιδοτείται σύμφωνα με την απόφαση ολοκλήρωσης της επένδυσης, από τη δανειοδοτούσα τράπεζα. Στον πίνακα αυτό θα βεβαιούνται το ύψος των τόκων της περιόδου χάριτος καθώς και αν οι τόκοι αυτοί έχουν κεφαλαιοποιηθεί ή καταβληθεί.

3. Τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην παράγραφο Α του παρόντος άρθρου υπό στοιχείο (2) και (3) καθώς και τα δικαιολογητικά που ορίζονται στις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 4 της παρούσας.

Άρθρο 7

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργούνται οι ρυθμίσεις της κοινής απόφασης του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας υπ' αριθμ. ΔΙΟΝΟΣΕ 948/1.12.1986 όσον αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καταβολής των ενισχύσεων του Ν. 1262/92 καθώς και οι ρυθμίσεις της κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπ' αριθμ. Ι.Ε/7027/ 23.5.1 986 όσον αφορά τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καταβολής της επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου του Ν. 1262/ 82.

Άρθρο 8

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται πρόσθετη επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Άρθρο 9

1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!