Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Νομοσχέδιο Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές και άλλες επείγουσες διατάξεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο "Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές και άλλες επείγουσες διατάξεις". 

Με το Κεφάλαιο Α' του νομοσχεδίου επιχειρείται η ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, όσον αφορά στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εμπορικού δικαίου (L 186), σχετικά με τον αποκλεισμό φυσικών προσώπων από τη διαχείριση εταιρικών υποθέσεων (αποκλεισμένοι διευθυντές). Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται το Μητρώο Αποκλεισμένων Διευθυντών, το οποίο έχει ως σκοπό την προστασία προσώπων που αλληλεπιδρούν με εταιρείες ή υποκαταστήματα εταιρειών, για την αποτροπή οποιασδήποτε δόλιας ή καταχρηστικής συμπεριφοράς, απορρίπτοντας τον διορισμό φυσικού προσώπου ως διευθυντή εταιρείας, μέσα από την αξιοποίηση πληροφοριών που παρέχονται και από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Επιπλέον, ορίζονται με σαφήνεια οι λόγοι αποκλεισμού, καθώς και η διάρκεια αυτού, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. 

Με το Κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου ρυθμίζονται επείγοντα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον χρόνο χρήσης του δικαιώματος της φοροαπαλλαγής από τις επιχειρήσεις, τα επενδυτικά σχέδια των οποίων έχουν υπαχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να κάνουν χρήση της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής εντός του έτους κατά το οποίο υπέβαλαν αίτησης πιστοποίησης υλοποίησης. Επίσης, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επίσπευσης διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων και της επαρκούς στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τέλος, αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν ενόψει της κατάργησης του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας». 

Παρατίθεται ακολούθως το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική του έκθεση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!