Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΦΕΕ Προβλήματα κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Επιβεβλημένη η παράταση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Ιουλιανού 42-46, 10434 Αθήνα
Τηλ.:210 82 53 445, Fax: 210 82 53 446
e-mail:info@pofee.gr, web site: ww.pofee.gr
 
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2024
 
Δελτίο Τύπου
Επικαιροποίηση προβλημάτων κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Επιβεβλημένη η παράταση φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω Λογιστών μέχρι 30/09/2024
 
Στις 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη αυτόματη υποβολή των «προσυμπληρωμένων» δηλώσεων, οι οποίες αρχικά εξαγγέλθηκε από το υπουργείο ότι θα φτάσουν περίπου τις 1.300.000, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 423.000 δηλώσεις.
 
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι 26 Ιουλίου, δηλαδή σε λιγότερο από 20 εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υπεβλήθησαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι με δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας μας που εκδόθηκε στις 15/5/2024 είχαμε επισημάνει συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν εντοπισθεί, και τα οποία δημιουργούσαν πρόβλημα στην ορθή υποβολή των δηλώσεων και καθιστούσαν το χρονοδιάγραμμα υποβολής τους ανέφικτο να τηρηθεί. Σκοπός μας ήταν η επίσημη ενημέρωση των υπηρεσιών, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, αλλά και των συνάδελφων Λογιστών – Φοροτεχνικών.
 
Η πραγματικότητα μας δικαίωσε καθώς με την Α.1092/13-6-2024, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι τις 26 Ιουλίου του 2024, η οποία επαναλαμβάνουμε ότι δεν επαρκεί.
 
Στοχεύοντας στην ενημέρωση των υπηρεσιών, του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, αλλά και του νέου Υφυπουργού Οικονομικών, και βεβαίως των συνάδελφων Λογιστών – Φοροτεχνικών, θεωρούμε καθήκον μας τη δημοσιοποίηση επικαιροποιημένης λίστας προβλημάτων, με την ένδειξη της χρονικής επίλυσης όπου έχει αυτή υλοποιηθεί, όπως μας τα έχουν αναφέρει Λογιστές – Φοροτεχνικοί από τις 52 ενώσεις μέλη μας, καθώς και συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί ανά την Ελλάδα, από την έναρξη της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων.
 
  • Μη δυνατότητα εκτύπωσης εκκαθαριστικών (Επιλύθηκε 27/4).
  • Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).
  • Μη ενημέρωση του συστήματος με το επίδομα τέκνου (Επιλύθηκε 1/5).
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον 727 δεν συμπληρώθηκε (Επιλύθηκε μέσα Μάϊου).
  • Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (Επιλύθηκε 27/4).
  • Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (υπάρχουν ακόμα αναφορές για λανθασμένους τόκους από ορισμένες τράπεζες).
  • Μη ενημέρωση του συστήματος με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).
  • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).
  • Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησαν να αναρτήσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).
  • Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).
  • Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).
  • Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).
  • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (Υπάρχουν ακόμα τέτοιες αναφορές).
  • Υπήρχαν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ) (Επιλύθηκε 11/6).
  • Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.
  • Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.
  • Λανθασμένος υπολογισμός προκαταβολής σε επιχειρήσεις με έναρξη το 2023 (Επιλύθηκε μέσα Ιουνίου).
  • Σε περίπτωση που ο επιτηδευματίας είναι η σύζυγος, και υπάρχει τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωριζόταν η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα (Επιλύθηκε τέλος Ιουνίου).
  • Όσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο, δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269 (Επιλύθηκε 8 Ιουνίου). Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Πολλούς αγρότες τους φορολογεί με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.
  • Δεν είχε ενημερωθεί το σύστημα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους το 2023 (Επιλύθηκε 7 Ιουνίου). Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Δεν ενημερώθηκε η βεβαίωση αποδοχών των μακροχρόνια ανέργων με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν μέσα στο 2023. (Επιλύθηκε 7 Ιουνίου). Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση. Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  • Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.
  • Στα Έντυπα Ν των μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, το πεδίο εισοδήματα από επιχειρηματικές συναλλαγές, χανόταν/διαγραφόταν κατά την υποβολή της δήλωσης. (Επιλύθηκε αρχές Ιουνίου).
  • Στα Έντυπα Ν με ζημίες προηγούμενων ετών, το σύστημα δεν υπολογιζόταν η ζημία προηγούμενων ετών εάν πρώτα δεν γινόταν προσωρινή αποθήκευση στο έντυπο (τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής), με αποτέλεσμα να χάνεται υπερβολικός χρόνος, καθώς οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος.
  • Κατά την υποβολή του εντύπου Ν, σε περίπτωση που τα διανεμόμενα κέρδη των εταίρων είναι 0€, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ν διότι δεν μπορεί να δεχτεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,00€ (Τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής). Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν καταχωρηθεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,01€, κάτι που καθιστά την υποβολή λανθασμένη. Δεν έχει δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος από τους συναδέλφους Λογιστές - Φοροτεχνικούς ψάχνοντας τρόπους να ξεπεράσουν αυτό το τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής.
  • Εάν κατά την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ έχει καθυστέρηση πολλών ωρών.
  • Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Προβλήματα στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις
 
  • Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
  • Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.
  • Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN.
  • Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.
Εκτός όλων των ανωτέρω, θέλουμε να προσθέσουμε ότι την 1η Ιουλίου ξεκίνησε η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου, με πολλά προβλήματα και εκεί, κάτι που συνεπάγεται πληθώρα επιπλέον εργασιών και εργατοωρών για τα λογιστικά γραφεία.
 
Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι ο μήνας Ιούλιος είναι μήνας υποβολής ΦΠΑ, όπου μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα, έχει γίνει και αλλαγή του εντύπου ΦΠΑ. Αυτό έχει δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και δυσλειτουργίες στο σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εργατοώρες.
 
H Ομοσπονδία μας εμμένει στη θέση της για τη νομοθέτηση ενός σταθερού χρονικού διαστήματος 5μηνης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπως όριζε ο ν.4172/2013, ενώ θα έχει προηγηθεί η δημοσίευση όλων των σχετικών αποφάσεων, χωρίς νομοθετικές αλλαγές στην διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και αφού οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ανεβάσει έγκαιρα και σωστά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Για οποιαδήποτε δυσλειτουργία του συστήματος θα πρέπει να υπάρχει ισόχρονη παράταση των φορολογικών δηλώσεων χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο μήνας Αύγουστος. Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια μόνιμη λύση, όπως προτείνουμε.
 
Καλούμε τον επιστημονικό μας φορέα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, να εντείνει την προσπάθεια στήριξης του δίκαιου αυτού αιτήματός μας. Η συνεργασία και η υποστήριξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων μας, καθώς μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Λογιστών – Φοροτεχνικών.
 
Ιδιαίτερα για φέτος και εφεξής, προκειμένου να ολοκληρώνεται ομαλά και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προτείνουμε ως μόνη εφικτή καταληκτική ημερομηνία, για τις φορολογικές δηλώσεις Φυσικών και Νομικών προσώπων, που θα υποβάλλονται από Λογιστή – Φοροτεχνικό κάτοχο νόμιμης άδειας, να είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2024.
 
Κλείνοντας πρέπει να αναφέρουμε πως ενώ με το άρθρο 67 του Νόμου 5042/10-4-2023 δίνεται η δυνατότητα παράτασης προθεσμιών υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων, σε περίπτωση ασθένειας, τοκετού ή θανάτου λογιστή φοροτεχνικού, έχει παρέλθει περισσότερο από ένα έτος και ακόμα δεν έχει βγει η ρυθμιστική ΚΥΑ. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την κωλυσιεργία των Υπουργείων, τα οποία αρνούνται το πλέον νομοθετημένο δικαίωμα των Λογιστών – Φοροτεχνικών στην ασθένεια. Απαιτείται άμεσα να ρυθμιστεί και αυτό το πρόβλημα, άλλωστε υπάρχει εμπεριστατωμένη πρόταση από την ΠΟΦΕΕ.
 
Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
 
ο Πρόεδρος
Καμπάνης Βασίλειος
 
o Γενικός Γραμματέας
Χριστοφοράκης Δημήτριος
 
ο Α’ Αντιπρόεδρος
Νάκας Αστέριος
 
ο Β’ Αντιπρόεδρος
Σιδερίδης Αστέριος
 
ο Ταμίας
Γρηγορίου Θωμάς
 
ο Αν. Γεν. Γραμματέας
Πιστικούδης Παναγιώτης
 
ο Εφ. Δημ. Σχέσεων
Τσαμόπουλος Δημήτριος
 
τα Μέλη
Παπαδημητρίου Γεώργιος
Παρλάνης Δημήτριος
Θεοδόσης Γεώργιος
Τριανταφύλλου Ιωάννης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!