Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1243/10-9-1997 Κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 2515-1997 οι οποίες αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

YΠOIK 1092040/10801/B0012/ΠOΛ. 1243/10.9.1997

κοινοποίηση ορισμένων διατάξεων του ν. 2515/1997 οι οποίες αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 9 και της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν. 2515/1997 (ΦEK A` 154) και παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

1. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του ν. 2515/1997 προστέθηκε περίπτωση ι` στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 του ν. 2238/1994. Με τη διάταξη αυτή ορίζεται ότι απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος μισθωτών υπηρεσιών οι αποδοχές των αλλοδαπών κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων. Δηλαδή την απαλλαγή αυτή δικαιούνται οι ναυτικοί που εργάζονται ως κατώτερα πληρώματα σε εμπορικά πλοία εφόσον είναι υπήκοοι αλλοδαπού κράτους και κατοικούν στην αλλοδαπή.

H ανωτέρω απαλλαγή ισχύει, με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1 Ιανουαρίου 1997 και μετά.

Συνεπώς, από την ημερομηνία αυτή και μετά δε θα γίνεται παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στις αμοιβές που καταβάλλονται στους αλλοδαπούς ναυτικούς που αποτελούν κατώτερα πληρώματα των εμπορικών πλοίων του Ελληνικού Νηολογίου (ελληνικά πλοία).

2. Με την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2515/1997 προστέθηκαν δύο νέα εδάφια μετά το δεύτερο εδάφιο της υποπερ. γγ` της περ. α` της παρ.1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994.

Με το πρώτο από τα δύο νέα εδάφια ορίζεται ότι η αξία των ειδών διατροφής που δωρίζουν οι επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ή εμπορεύονται τέτοια αγαθά προς το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία _TPAΠEZA TPOΦIMΩN - IΔPYMA ΓIA THN KATAΠOΛEMHΣH THΣ ΠEINAΣ_ εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Περαιτέρω, με το δεύτερο από τα εν λόγω εδάφια ορίζεται ότι για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου ως αξία των δωριζόμενων ειδών διατροφής λαμβάνεται το κόστος απόκτησης ή παραγωγής τους, κατά περίπτωση, είναι δε απαραίτητη η έκδοση του οριζόμενου από τις διατάξεις του άρθρου 14 του K.B.Σ. φορολογικού στοιχείου.

Από τις πιο πάνω διατάξεις προκύπτουν τα εξής:

α) Το δικαίωμα έκπτωσης της αξίας των δωριζόμενων ειδών διατροφής από τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν το έχουν όλες οι επιχειρήσεις, αλλά μόνο εκείνες των οποίων η δραστηριότητα συνίσταται στην αγορά και πώληση ή στην παραγωγή και πώληση τέτοιων αγαθών, χωρίς να ενδιαφέρει αν ασκούν, και άλλη δραστηριότητα πέραν αυτής.

β) Το παραπάνω δικαίωμα ασκείται, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις εκδίδουν, για τα δωριζόμενα είδη διατροφής και κατά το χρόνο και με τον τρόπο που ορίζουν οι οικείες διατάξεις του K.B.Σ., απόδειξη αυτοπαράδοσης ή άλλο στοιχείο αξίας του K.B.Σ. στο οποίο κατά την έκδοσή του θα αναγράφεται η ένδειξη _απόδειξη αυτοπαράδοσης_.

γ) H αξία η οποία εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων συνέπεια των παραπάνω δωρεών, αναλόγως της δραστηριότητας την οποία ασκούν, είναι είτε η τιμή κτήσης είτε το κόστος παραγωγής των δωριζόμενων ειδών διατροφής. Δηλαδή, η αξία που κατά τις διατάξεις του άρθρου 14 του K.B.Σ. αναγράφεται στο στοιχείο που ορίζουν αυτές οι διατάξεις.

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι οι εν λόγω κοινοποιούμενες διατάξεις ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 2515/1997 στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως, δηλαδή από την 25η Ιουλίου 1997, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 34 του νόμου τούτου. Συνεπώς, δύναται να εκπέσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων η αξία των ειδών διατροφής τα οποία δωρίζουν προς το προαναφερόμενο κοινωφελές ίδρυμα από την 25η Ιουλίου 1997 και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!