Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΛ Άμεση παράταση ημερομηνίας υποβολής Φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. μέχρι 30/9/2024

ΠΟΛ

Προς τον  

  1. Υπουργό Οικονομικών 
  2. Υφυπουργό Οικονομικών 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 

  1. Αν. Υπουργό Οικονομικών 
  2. Γενικό Διευθυντή Φορολογίας  
  3. Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων 
  4. Δ/νση Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών 
  5. Δ/νση Φ.Π.Α. του Υπουργείου Οικονομικών. 

ΘΕΜΑ: Άμεση παράταση ημερομηνίας υποβολής Φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. μέχρι 30/9/2024 

Κύριε Υπουργέ, 

Για πολλοστή φορά οι λογιστές βρισκόμαστε υπό αφόρητη πίεση και βάρη. Είμαστε υποχρεωμένοι να  εργαζόμαστε με τέτοια ένταση, χρονική και ψυχολογική πίεση, που έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην  υγεία μας και στην εργασία μας. Παρότι είναι πάγιο αίτημά μας η προθεσμία τεσσάρων μηνών για την  υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια είμαστε αναγκασμένοι να  ζητούμε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό είναι αποτέλεσμα των  αναρίθμητων προβλημάτων, των τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος καθώς και των επιπλέον  βαρών και διαδικασιών του «επιτελικού κράτους» που φορτώνονται στις πλάτες μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την - σύνηθες για τα τελευταία χρόνια - μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή όλων των  βεβαιώσεων από τους δημόσιους φορείς και ταυτόχρονα τα αμέτρητα λάθη που γίνονται κατά  την αποστολή αυτών.
  • Την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με ιδιαίτερη καθυστέρηση για ακόμα μια χρονιά. Μάλιστα υπάρχουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι που  εκδόθηκαν κατόπιν «εορτής»
  • Τα προβλήματα και φέτος στην εφαρμογή των mydata στις δηλώσεις. Να προσθέσουμε και  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το κλείδωμα του ΦΠΑ και τις προσυμπληρωμένες  δηλώσεις που κάθε άλλο παρά διευκόλυνση αποτελούν. 
  • Το σύνολο των πλατφορμών που προσθέτει όγκο δουλειάς στον κλάδο (κοινωνικός τουρισμός,  παιδικοί σταθμοί κ.λπ.).
  • Την πληθώρα των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχουμε μέχρι τέλος Ιουλίου.

Όλοι καταλαβαίνουμε – πλην του Υπουργείου - πως δεν επαρκεί η τρέχουσα προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ακόμα και αν δουλέψουμε νυχθημερόν. Επίσης δεν αρκεί μια ολιγοήμερη,  εντός του Αυγούστου, παράταση. Έχουμε και εμείς οι λογιστές δικαίωμα στις διακοπές και την ξεκούραση. Τέλος δεν γίνεται οι παρατάσεις να ανακοινώνονται στο «παρά 5» γιατί μέχρι τότε έχουμε  εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά από την εντατικοποίηση της εργασίας μας, στην προσπάθεια μας να φέρουμε εις πέρας έναν πολύ μεγάλο όγκο εργασιών σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια.

Κριτήριο για εμάς είναι οι ανάγκες των εργαζόμενων του κλάδου. Η μείωση του ωραρίου, το δικαίωμα  στην ξεκούραση, η προστασία της υγείας (φυσικής και ψυχικής).

Η έκφραση «κάθε πέρσι και καλυτέρα» στην δική μας περίπτωση αποτελεί μια ζοφερή πραγματικότητα.  Η απαξίωση της εργασίας μας από το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς είναι εξοργιστική. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να συναντηθούμε με κάποιον από το Υπουργείο και να  εκθέσουμε τα προβλήματα μας σαν κλάδος και αντιστοίχως να λάβουμε απαντήσεις επι αυτών των  ζητημάτων.  

Απαιτούμε την άμεση ανακοίνωση παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΝΠ και ΦΠ μέχρι 30/09/2024 και όλων των υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτές.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Η Πρόεδρος 
Αλεξάνδρα Καπαρού 

Ο Γενικός Γραμματέας 
Μιχάλης Χασιώτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!