Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

ΠΟΛ. 1188/20-6-1996 Προσδιορισμός καθαρών κερδών ελαιοτριβείων

ΥΠΟΙΚ 1071761/1474/Α0012/ΠΟΛ.1188/20.6.1996

Προσδιορισμός καθαρών κερδών ελαιοτριβείων

Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Ν.2238/1994, εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις είναι το κέρδος που αποκτάται από ατομική ή εταιρική επιχείρηση εμπορική, βιομηχανική ή από την άσκηση οποιουδήποτε κερδοσκοπικού επαγγέλματος το οποίο δεν υπάγεται στα ελευθέρια επαγγέλματα που αναφέρονται στο άρθρο 48 του ν.2238/1994.

2. Με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ίδιου νόμου ως ακαθάριστο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις λαμβάνεται το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων από τις κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές αυτών.

3. Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι οι εκμεταλλευτές ελαιοτριβείων αποκτούν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις τόσο κατά το στάδιο της παροχής της υπηρεσίας της έκθλιψης των ελαιών, όσο και κατά το στάδιο της πώλησης του δικαιώματος της έκθλιψης (λάδι-ελαιοπυρήνας).

Ως ακαθάριστο έσοδο της πράξης της παροχής υπηρεσίας λαμβάνεται το αντίτιμο του εκθλιπτικού δικαιώματος (λάδι - ελαιοπυρήνας), ενώ ως ακαθάριστο έσοδο κατά την πώληση, στη συνέχεια του δικαιώματος αυτού, το σύνολο του εσόδου από την πώληση αυτή.

4. Οσον αφορά τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των ελαιοτριβείων αυτά, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν.2238/1994, εξευρίσκονται λογιστικώς με βάση τα δεδομένα των βιβλίων και στοιχείων, δηλαδή με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των δαπανών που αναφέρονται στο ίδιο άρθρο.

5. Από τα παραπάνω προκύπτουν τα ακόλουθα:

α) Ως συνολικό ακαθάριστο έσοδο θεωρείται: αα)η αξία του εκθλιπτικού δικαιώματος, αβ)η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας της ποσότητας του πωλούμενου στη συνέχεια ελαιολάδου και της αξίας με την οποία είχε αποτιμηθεί αυτό ως εκθλιπτικό δικαίωμα και αγ)το τυχόν αντίτιμο από την πώληση του ελαιοπυρήνα.

β) Ως καθαρά κέρδη λαμβάνονται τα προκύπτοντα λογιστικώς, δηλαδή με την αφαίρεση από τα παραπάνω συνολικά ακαθάριστα έσοδα, των δαπανών του ελαιοτριβείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!