Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1037127/306/0015/20/4/2006 Επίδραση της εκπρόθεσμης ποσοτικής καταχώρησης των αποθεμάτων στο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών στο κύρος των βιβλίων.

1037127/306/0015/20/4/2006

ΘΕΜΑ: Επίδραση της εκπρόθεσμης ποσοτικής καταχώρησης των αποθεμάτων στο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών στο κύρος των βιβλίων.

Απαντώντας στην από 12 Απριλίου 2006 αίτησή σας αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 17 του ΚΒΣ (π.δ.186/1992) η ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων, ιδίων και τρίτων, στο βιβλίο απογραφών ή σε καταστάσεις γίνεται μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα του μεθεπόμενου από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου μήνα.

2. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α’ της παραγράφου 8 του άρθρου 17 του ΚΒΣ για τις προσωπικές εταιρίες οι πράξεις του ισολογισμού, καθώς και το κλείσιμο αυτού περατούνται εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου.

3. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του ΚΒΣ ορίζονται οι πράξεις και οι παραλείψεις, καθώς και οι λοιπές προϋποθέσεις, των οποίων η διαπίστωση έχει ως αποτέλεσμα τα βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του υποχρέου να χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή. Μια από τις προϋποθέσεις αυτές είναι οι εν λόγω πράξεις ή παρατυπίες να καθιστούν αντικειμενικά αδύνατο και όχι απλώς δυσχερή, το λογιστικό έλεγχο των φορολογικών υποχρεώσεων.

4. Τέλος με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του ΚΒΣ ορίζονται οι πράξεις και οι παραλείψεις, καθώς και οι λοιπές προϋποθέσεις, των οποίων η διαπίστωση έχει ως αποτέλεσμα τα βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του υποχρέου να χαρακτηρίζονται ως ανακριβή.

5. Η εκπρόθεσμη καταχώρηση στο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών των αποθεμάτων ποσοτικά δεν περιλαμβάνεται στις πράξεις και παραλείψεις που ορίζονται στις προαναφερόμενες παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 30 του ΚΒΣ. Επομένως η πράξη αυτή από μόνη της δεν συνεπάγεται το χαρακτηρισμό των βιβλίων του υποχρέου ως ανεπαρκών ή ανακριβών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων στο εν λόγω βιβλίο και όχι μόνο, θα πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για το κλείσιμο του ισολογισμού της οικείας διαχειριστικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!