Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1001764/4/0015/4.1.2006 Θεώρηση φορολογικών στοιχείων σε επιτηδευματία, με ληξιπρόθεσμα και απαιτητά χρέη.

1001764/4/0015/4.1.2006

ΘΕΜΑ: Θεώρηση φορολογικών στοιχείων σε επιτηδευματία, με ληξιπρόθεσμα και απαιτητά χρέη.

Απαντώντας στο από 21-12-2005 υπόμνημά σας που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία μας από την Δ/νση 16η (ΕΙΣΠΡ. ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ) με το αριθμ.πρωτ.1120351/8945-20/0016/27.12.2005 έγγραφό της, με το οποίο μεταξύ άλλων ζητάτε να σας διευκολύνουμε λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να θεωρήσετε φορολογικά στοιχεία για την επιχείρησή σας που δραστηριοποιείται στις διεθνείς μεταφορές, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 2, περίπτωση 1, του άρθρου 36 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) όπως ισχύουν, παρέχεται το δικαίωμα στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., να αρνείται τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα στον επιτηδευματία εκείνο που δεν έχει εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, αν ο υπόχρεος επιτηδευματίας που τα προσκομίζει για θεώρηση δεν παράσχει ασφάλεια.

2. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8α του ιδίου άρθρου όπως ισχύουν ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., υποχρεούται να αρνείται την θεώρηση στοιχείων σε επιτηδευματία, που δεν έχει εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές υποχρεώσεις του από πάσης φύσης φόρους του δημοσίου από την επαγγελματική του δραστηριότητα, από δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου και από πρόστιμα για παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα αυτού, όταν το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών, χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις ξεπερνά τα έξι χιλιάδες (6.000) €, εκτός αν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και είναι απόλυτα συνεπής στην καταβολή των δόσεων αυτών.

3. Κατ’ εξαίρεση των όσων προαναφέρθηκαν, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β’ επίσης της παραγράφου 8 του ιδίου ως άνω άρθρου του Κ.Β.Σ., ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μπορεί με απόφασή του να εγκρίνει τη θεώρηση περιορισμένου αριθμού φορολογικών στοιχείων, αφού καταβάλλει ο υπόχρεος μέρος της οφειλής του που καθορίζεται με την ίδια απόφαση.

4. Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, αποκλειστικά αρμόδιος να εγκρίνει τη θεώρηση των απαραίτητων για τις ανάγκες της επιχείρησης φορολογικών στοιχείων, είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η επιχείρηση που οφείλει, ο οποίος ασκώντας το σχετικό δικαίωμά του και συνεκτιμώντας τα πραγματικά περιστατικά και δεδομένα, μπορεί με απόφασή του, ανεξάρτητα από το ύψος των ληξιπρόθεσμων και απαιτητών υποχρεώσεών της, να εγκρίνει τη θεώρηση περιορισμένου αριθμού φορολογικών στοιχείων, αφού καταβάλλει ο υπόχρεος μέρος της οφειλής του, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την πραγματική δυνατότητα του υπόχρεου και καθορίζεται από την ίδια απόφαση, προκειμένου αφ’ ενός μεν να μην ανακόπτεται η επιχειρηματική δράση και αφ’ ετέρου να παρέχεται η ευχέρεια αποπληρωμής του χρέους.

5. Τέλος, η Δ.Ο.Υ…….., στην οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται, για τις δικές της ενέργειες κατ’ εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!