Άριθμ. Πρωτ. 1109531/692/0015/15.11.2007 Μη υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ – Επίδραση στην έκδοση αθεωρήτων στοιχείων.
1109531/692/0015/15.11.2007
ΘΕΜΑ: Μη υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ – Επίδραση στην έκδοση αθεωρήτων στοιχείων.
Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής αίτησής σας, με την οποία ζητάτε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της παράβασης που διαπιστώθηκε σε βάρος σας (μη υποβολή μηδενικής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ έτους 2004) στα πλαίσια ελέγχου των προϋποθέσεων υπαγωγής σας στις διατάξεις της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1083/2003 και για τους λόγους που επικαλείσθε σ’ αυτήν σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 8 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/92) ο προϊστάμενος της ΔΟΥ δεν θεωρεί φορολογικά στοιχεία σε υπόχρεο, ο οποίος μεταξύ των άλλων δεν έχει υποβάλει στη δημόσια οικονομική υπηρεσία δηλώσεις απόδοσης οποιουδήποτε παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου, τέλους, εισφοράς από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
Η εκπλήρωση των ανωτέρω υποχρεώσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη σύννομη έκδοση των στοιχείων είτε αθεωρήτων (ΠΟΛ. 1083/03) είτε με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ (ΠΟΛ. 1082/03).
Εξάλλου όπως προφανώς σας είναι ήδη γνωστό, στο ίδιο μέτρο του ελέγχου των υποχρεώσεων της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ. υπόκεινται και οι επιτηδευματίες που θεωρούν τα στοιχεία τους μέσω των Δ.Ο.Υ. (κλασσικός τρόπος), οι οποίοι μάλιστα ελέγχονται και για τα ασφαλιστικά τους χρέη ή τις οφειλές τους προς τα Επιμελητήρια, κάθε φορά που προσέρχονται για θεώρηση μη δυνάμενοι να θεωρήσουν στοιχεία, όταν δεν είναι συνεπείς.
Στην περίπτωση δε που δεν θεωρηθούν φορολογικά στοιχεία λόγω ύπαρξης χρεών ή μη υποβολής δηλώσεων (όπως π.χ. εκκαθαριστική Φ.Π.Α.) και οι υπόψη επιτηδευματίες εκδώσουν αθεώρητα στοιχεία, επιβάλλονται σε βάρος τους οι κυρώσεις για έκδοση αθεώρητων στοιχείων (αυτοτελείς παραβάσεις), χωρίς να είναι δυνατός ο μη καταλογισμός της παράβασης εάν το δηλώσουν στη Δ.Ο.Υ. πριν τον έλεγχο ή η μείωση του προστίμου (μετάταξη στις γενικές παραβάσεις) εάν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία αυτά στα βιβλία τους πριν τον έλεγχο, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υφίσταται η προϋπόθεση της παραδρομής.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι, το πρόστιμο είναι κύρωση διοικητική και για την επιβολή του δεν απαιτείται η ύπαρξη δόλου (πρόθεσης), αλλά αρκεί η διαπίστωση της παράβασης (ερμηνευτική εγκύκλιος 3/1992, Άρθρο 32.0).
Από τα προαναφερθέντα, γίνεται κατανοητό ότι το αίτημά σας για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των παραβάσεων που σας έχουν επιβληθεί, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ., για το οποίο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, δεδομένου ότι θα συνιστούσε άνιση μεταχείριση αφενός σε σχέση με τους επιτηδευματίες που θεωρούν τα στοιχεία τους μέσω των Δ.Ο.Υ. και αφετέρου σε σχέση με τους επιτηδευματίες που υπάγονται στις προαναφερόμενες αποφάσεις, σε βάρος των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί από τις Δ.Ο.Υ. οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!