Υ.Α. 29577/2025 Ορισμός βασικών αρχών εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 4982/2022, κατ’ εφαρμογή της παρ. 18 του άρθρου 46 του ν. 4982/2022.
Αριθμ. 29577
ΦΕΚ B’ 2025/28.04.2025
Ορισμός βασικών αρχών εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 4982/2022, κατ’ εφαρμογή της παρ. 18 του άρθρου 46 του ν. 4982/2022.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τον ν. 4982/2022 «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» (Α’ 195) και ειδικότερα το άρθρο 35 και την παρ. 18 του άρθρου 46.
2. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).
3. Τον ν. 4622/2019 (Α’ 133).
4. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).
5. Το π.δ. 27/2025 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργών και Αντιπροέδρου Κυβέρνησης» (Α’ 131).
6. Το π.δ. 5/2022 «Οργανισμός Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» (Α’ 15).
7. Την υπ’ αρ. 82/25.5.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής «Ανάληψη δράσεων για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων» (Β’ 2231).
8. Την υπ’ αρ. 22421/18.3.2025 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Λάζαρο Τσαβδαρίδη» (Β’ 1315).
9. Την υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/15056/1115/2013 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ορισμός βασικών αρχών εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ. 3 του ν. 3982/2011 (Α' 143)» (Β’ 3437).
10. Την ανάγκη καθορισμού σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 46 του ν. 4982/2022 (Α’ 195) των θεμάτων που σχετίζονται με τις βασικές αρχές του Επιχειρησιακού Σχεδίου του άρθρου 35 του ν. 4982/2022, τα κριτήρια αξιολόγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων και ο τρόπος βαθμολόγησής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της επικαιροποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων που εκπονήθηκε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 3982/2011 (Α’ 143) και της συνέχισης ή επικαιροποίησης των αναληφθεισών δράσεων, όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αρ. 82/25.5.2018 (Β’ 2231) απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
11. Το γεγονός ότι οι διατάξεις της παρούσας δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο ΕΜΔΔ -ΜΙΤΟΣ.
12. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας είναι η θεσμοθέτηση του κανονιστικού πλαισίου ρύθμισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων (Ε.Π.) στην επικράτεια.
Άρθρο 2
Αντικείμενο
Αντικείμενο της παρούσας αποτελεί ο καθορισμός των βασικών αρχών του Επιχειρησιακού Σχεδίου του άρθρου 35 του ν. 4982/2022, των κριτηρίων αξιολόγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων και η μεθοδολογία βαθμολόγησής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της επικαιροποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων που εκπονήθηκε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 3982/2011 (Α’ 143) και της συνέχισης ή επικαιροποίησης των αναληφθεισών δράσεων, όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αρ. 82/25.5.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (Β’ 2231).
Άρθρο 3
Ορισμοί
Για τους σκοπούς της παρούσας, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 3 του ν. 4982/2022.
Άρθρο 4
Γενικές Αρχές για την εκπόνηση
Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης Ε.Π.
1. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δια της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας μεριμνά για την εκπόνηση, ή για την ανάθεση της εκπόνησης, επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων στην επικράτεια.
2. Με την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου επιχειρείται ιδίως:
α) ο προσδιορισμός των Περιφερειακών Ενοτήτων της Επικράτειας, όπου καθίσταται σκόπιμη η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη Ε.Π. (Επιχειρηματικού Πάρκου), και του αριθμού, της έκτασης και του τύπου των Ε.Π.,
β) ο εντοπισμός στην επικράτεια των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων (Α.Β.Σ.), έκτασης άνω των εκατό (100) στρεμμάτων, των οποίων καθίσταται σκόπιμη η κατά προτεραιότητα οργάνωση.
3. Ο προσδιορισμός των Περιφερειακών Ενοτήτων για την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη Ε.Π. στηρίζεται στα κριτήρια αξιολόγησης, στη μεθοδολογία βαθμολόγησης και στον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος που καθορίζονται στα άρθρα 5, 6, 7 και 8 της παρούσας. Ομοίως, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις των ως άνω άρθρων και για τον ειδικότερο προσδιορισμό των περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου έχουν θεσμοθετηθεί περιοχές χρήσεων γης βιομηχανίας-βιοτεχνίας, χονδρεμπορίου - logistics, τεχνοπόλεων (μέσω των εκάστοτε εργαλείων χωροταξικού σχεδιασμού όπως ενδεικτικά ΓΠΣ, ΖΟΕ, ΣΧΟΑΠ, ΤΠΣ, ΕΠΣ) και ταυτοχρόνως προκρίνεται η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων.
4. Η εκτίμηση του κατ’ ελάχιστον συνολικού εμβαδού για την ανάπτυξη νέων Επιχειρηματικών Πάρκων προσδιορίζεται στο άρθρο 5.
5. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο επικαιροποιείται με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας ανά πέντε (5) έτη. Κατά την αναθεώρησή του δύναται να συμπεριλαμβάνονται και επιπρόσθετα κριτήρια. Τα στοιχεία του λαμβάνονται υπόψη κατά την αναμόρφωση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τη βιομηχανία.
6. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο λαμβάνεται ιδίως υπόψη από το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά την διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής για την ανάπτυξη νέων Επιχειρηματικών Πάρκων, αλλά και την εξυγίανση Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων.
7. Τα ελεύθερα βιομηχανικά οικόπεδα εντός των υφιστάμενων Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. (Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων) και αυτά που θα δημιουργηθούν στα νέα Επιχειρηματικά Πάρκα θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τουλάχιστον μιας 15ετιας.
Άρθρο 5
Εκτίμηση συνολικού εμβαδού για την ανάπτυξη νέων Ε.Π.
Προκειμένου να υπολογισθεί η έκταση για την ανάπτυξη των νέων επιχειρηματικών πάρκων λαμβάνεται υπόψη, η έκταση των υφιστάμενων Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., καθώς και η έκταση των Α.Β.Σ. ανά Περιφερειακή Ενότητα. Επιπλέον, προσδιορίζονται η έκταση των καλυμμένων βιομηχανικών οικοπέδων σε Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.., καθώς και η έκταση των διαθέσιμων βιομηχανικών οικοπέδων εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. Η ελάχιστη έκταση των προτεινόμενων Επιχειρηματικών Πάρκων θα υπολογίζεται από την παρακάτω σχέση:
Ε Ν_ΕΠ = 1/3 Χ [(0.75 Χ Ε ΟΥΜΕΔ - Ε ΔΙΑθ. ΟΥΜΕΔ + 0.35 Χ Ε ΑΒΣ)/0.75 - Ε ΔΙΑθ.-ΟΥΜΕΔ] όπου:
Ε Ν_ΕΠ: Το συνολικό εμβαδόν των νέων επιχειρηματικών πάρκων που είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν. Ε ΟΥΜΕΔ: Το συνολικό εμβαδόν των υφιστάμενων ΟΥΜΕΔ.
Ε ΔΙΑθ ΟΥΜΕΔ: Το συνολικό εμβαδόν των βιομηχανικών οικοπέδων των ΟΥΜΕΔ που παραμένουν στην ιδιοκτησία του Φορέα προς διάθεση.
Ε ΑΒΣ: Το συνολικό εμβαδόν των καταγεγραμμένων ΑΒΣ.
Το υπολογιζόμενο εμβαδό Ε Ν_ΕΠ θα στρογγυλοποιείται προς τα πάνω, όταν Ε Ν_ΕΠ ≤ 500 στρέμματα και προς τα κάτω Ε Ν_ΕΠ > 500 στρέμματα με ακρίβεια στρογγυλοποίησης τα 100 στρέμματα.
Η συνολική έκταση για την ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πάρκων, που θα υπολογίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα κατανέμεται σε πάρκα τύπου Α1 και Α2 ως κάτωθι:
Όταν Ε Ν_ΕΠ ≤ 750 στρέμματα τα προτεινόμενα πάρκα θα είναι τύπου Α2.
Όταν Ε Ν_ΕΠ > 750 στρέμματα τα προτεινόμενα πάρκα θα είναι στο 50% της έκτασης τύπου Α1 και στο υπόλοιπο 50% τύπου Α2.
Από τις καταγεγραμμένες Α.Β.Σ., κατ’ ελάχιστο οι δέκα με την μεγαλύτερη βαθμολογία θα αποτελέσουν «Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.)».
Άρθρο 6
Κριτήρια αξιολόγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων
1. Η αξιολόγηση των Περιφερειακών Ενοτήτων στηρίζεται στη πολυκριτηριακή μέθοδο και συγκεκριμένα διεξάγεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
α) εγγύτητα σε αστικό κέντρο,
β) οικονομική ευρωστία,
γ) δείκτης επιχειρηματικότητας,
δ) ζήτηση βιομηχανικής γης σε Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
ε) διαθεσιμότητα βιομηχανικής γης σε υφιστάμενους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
στ) εξυπηρέτηση από δίκτυο φυσικού αερίου ή σημαντική παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε.,
ζ) διαθεσιμότητα υποδομών Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για ρευματοδότη Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
η) διαθεσιμότητα υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων,
θ) διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού,
ι) επάρκεια νερού.
2. Για την αξιολόγηση των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου καθίσταται απαραίτητη η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων τύπου Α1, η κατάταξη αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων γίνεται σε χωριστό πίνακα και λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
α) εγγύτητα σε αστικό κέντρο,
β) οικονομική ευρωστία,
γ) δείκτης επιχειρηματικότητας,
δ) ζήτηση βιομηχανικής γης σε Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
ε) διαθεσιμότητα βιομηχανικής γης σε υφιστάμενους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
στ) εξυπηρέτηση από δίκτυο φυσικού αερίου ή σημαντική παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε.,
ζ) εξυπηρέτηση από διεθνή μεταφορικά δίκτυα,
η) εγγύτητα σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών,
θ) διασυνοριακός χαρακτήρας,
ι) διαθεσιμότητα υποδομών Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για ρευματοδότη Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
κ) διαθεσιμότητα υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων,
λ) διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού,
μ) επάρκεια νερού.
3. Για την αξιολόγηση των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου καθίσταται απαραίτητη η ανάπτυξη Τεχνοπόλεων, η κατάταξη αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων γίνεται σε χωριστό πίνακα, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:
α) εγγύτητα σε αστικό κέντρο,
β) οικονομική ευρωστία,
γ) δείκτης επιχειρηματικότητας,
δ) ζήτηση βιομηχανικής γης σε Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
ε) διαθεσιμότητα βιομηχανικής γης σε υφιστάμενους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
στ) γειτνίαση με κέντρα υπηρεσιών εκπαίδευσης - έρευνας - καινοτομίας,
ζ) διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
4. Ειδικότερα, για την αξιολόγηση των «Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων» με άθροισμα των επιφανειών των δομημένων γηπέδων μεγαλύτερο του 15% της συνολικής οριοθετούμενης εκτάσεως και συνολικής οριοθετούμενης εκτάσεως άνω των 100 στρεμμάτων, των οποίων καθίσταται απαραίτητη η κατά προτεραιότητα οργάνωσή τους, η κατάταξη τους γίνεται σε χωριστό πίνακα, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:
α) εγγύτητα σε αστικό κέντρο,
β) οικονομική ευρωστία,
γ) δείκτης επιχειρηματικότητας,
δ) ζήτηση βιομηχανικής γης σε Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
ε) διαθεσιμότητα βιομηχανικής γης σε υφιστάμενους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
στ) εξυπηρέτηση από δίκτυο φυσικού αερίου ή σημαντική παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε.
ζ) περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή της Α.Β.Σ.,
η) διαθεσιμότητα υποδομών Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για ρευματοδότη Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.,
θ) διαθεσιμότητα υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων,
ι) διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού,
κ) επάρκεια νερού,
Άρθρο 7
Μεθοδολογία Βαθμολόγησης Κριτηρίων
1. Ο τρόπος βαθμολόγησης των κριτηρίων ορίζεται ως εξής:
• εγγύτητα σε αστικό κέντρο
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες εντός των οποίων βρίσκονται οι έδρες των Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στην ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη. Επίσης την ίδια βαθμολογία θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες εφόσον περιλαμβάνουν ένα τουλάχιστον Δήμο με πληθυσμό μεγαλύτερο των 60.000 κατοίκων κατά την τελευταία απογραφή. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που περιλαμβάνουν Δήμους με λιμάνια-πύλες εισόδου της χώρας ή Δήμους επί της Εγνατίας Οδού ή του άξονα ΠΑΘΕ, ή Δήμους που συνορεύουν με τα όρια της Περιφέρειας Αττικής. Το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες εφόσον περιλαμβάνουν ένα τουλάχιστον Δήμο με πληθυσμό μεγαλύτερο των 40.000 κατοίκων, κατά την τελευταία απογραφή, ή έναν Δήμο από τον οποίο διέρχεται η χάραξη της Ιόνιας Οδού. Επίσης, το βαθμό 2 λαμβάνουν και οι Δήμοι από τους οποίους διέρχεται η χάραξη του ΒΟΑ Κρήτης και των καθέτων αξόνων της Πελοποννήσου (Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησος), όπως και του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (άξονας Ε65). Τέλος, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες που δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες.
• γειτνίαση με κέντρα υπηρεσιών εκπαίδευσης - έρευνας - καινοτομίας
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που περιλαμβάνουν Δήμο όπου βρίσκονται ΑΕΙ τεχνολογικής κατεύθυνσης της εκπαίδευσης, Τεχνοπόλεις του ν. 2545/1997, ν. 3982/2011 και του ν. 4982/2022, Επιστημονικά Τεχνολογικά Πάρκα του ν. 2741/1999 και Ερευνητικά Κέντρα και Αυτοτελή Ινστιτούτα του ν. 2919/2001 εποπτευόμενα από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που περιλαμβάνουν Δήμο όπου βρίσκονται ΑΕΙ ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της εκπαίδευσης. Το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που είναι όμορες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τέλος, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες που δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες. • οικονομική ευρωστία
Ως δείκτης οικονομικής ευρωστίας, για τις ανάγκες της παρούσας, ορίζεται ένας δείκτης που αντιστοιχεί στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της κάθε Περιφερειακής Ενότητας του έτους που προηγείται του χρόνου εκπόνησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της κάθε Περιφερειακής Ενότητας διαιρείται δια την συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της χώρας, και όπως εκάστοτε οι δείκτες οικονομικής ευρωστίας αποτυπώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή).
Το ποσοστό που θα προκύψει θα βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που θα παρουσιάσουν διψήφια ποσοστά, το βαθμό 3 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες με μονοψήφιο ποσοστό άνω του 2,0, το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες με μονοψήφιο ποσοστό άνω του 1,0 και μέχρι και το 2,0. Τέλος, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.
• δείκτης επιχειρηματικότητας
Ως δείκτης επιχειρηματικότητας, για τις ανάγκες της παρούσας, επιλέγεται ένας σύνθετος δείκτης που συντίθεται κατά 50% από το μέσο όρο των εξαγωγών της Περιφερειακής Ενότητας της τελευταίας πενταετίας και κατά 50% από την Προστιθέμενη Αξία της Περιφερειακής Ενότητας στη μεταποίηση για το έτος που προηγείται του χρόνου εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου. Όπου απαιτείται, η αναγωγή των τιμών θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν τον ετήσιο πληθωρισμό αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν για κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα διαιρούνται δια το άθροισμα του μέσου όρου των εξαγωγών της χώρας της τελευταίας πενταετίας και της συνολικής Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας στη μεταποίηση για το έτος που προηγείται του χρόνου εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου.
Τα χρονικά διαστήματα στα οποία λαμβάνονται οι εξαγωγές και το μέγεθος της μεταποίησης δύνανται να τροποποιούνται ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία μετά από ειδική αιτιολόγηση.
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που παρουσιάζουν μονοψήφια και διψήφια ποσοστά, το βαθμό 3 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες με ποσοστό κάτω της μονάδας, και άνω του 0,5, το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες με ποσοστό άνω του 0,25 και μέχρι και το 0,5. Τέλος, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.
• ζήτηση βιομηχανικής γης σε Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και για την τελευταία πενταετία, η μέση ετήσια ποσοστιαία ζήτηση βιομηχανικών οικοπέδων (ποσοστό βιομηχανικής γης που πουλήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους προς το σύνολο της διαθέσιμης βιομηχανικής γης στην αρχή του ίδιου έτους) είναι μεγαλύτερη από 30%. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και για την τελευταία πενταετία, η μέση ετήσια ποσοστιαία ζήτηση βιομηχανικών οικοπέδων κυμαίνεται μεταξύ 5 και 30%. Το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και για την τελευταία πενταετία, η μέση ετήσια ποσοστιαία ζήτηση βιομηχανικών οικοπέδων κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5%. Επίσης το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που δεν διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. αλλά είναι όμορες της Περιφέρειας Αττικής και Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Τέλος, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και για την τελευταία πενταετία, η μέση ετήσια ποσοστιαία ζήτηση βιομηχανικών οικοπέδων είναι κάτω του 2% ως και οι Περιφερειακές Ενότητες που δεν διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.
• διαθεσιμότητα βιομηχανικής γης σε υφιστάμενους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και για τις οποίες τα έτη εξάντλησης της βιομηχανικής γης είναι λιγότερα από 10 έτη με βάση το μέσο ετήσιο ρυθμό πώλησης της τελευταίας πενταετίας. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και για τις οποίες τα έτη εξάντλησης της βιομηχανικής γης κυμαίνονται από 10 έως 20 έτη με βάση το μέσο ετήσιο ρυθμό πώλησης της τελευταίας πενταετίας. Το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και για τις οποίες τα έτη εξάντλησης της βιομηχανικής γης κυμαίνονται από 20 έως 30 έτη με βάση το μέσο ετήσιο ρυθμό πώλησης της τελευταίας πενταετίας. Επίσης το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που δεν διαθέτουν Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. αλλά είναι όμορες της Περιφέρειας Αττικής και Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Τέλος, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες.
• εξυπηρέτηση από δίκτυο φυσικού αερίου ή σημαντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες από τις οποίες διέρχεται αγωγός φυσικού αερίου υψηλής ή μέσης πίεσης. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.
• εξυπηρέτηση από διεθνή μεταφορικά δίκτυα
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία Οδός ή ο άξονας ΠΑΘΕ ή η Ιόνια Οδός ή ο άξονας Ε65. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες εντός των οποίων υπάρχουν σιδηροδρομικοί σταθμοί του άξονα ΠΑΘΕ ή διέρχονται οι οκτώ ενεργοποιημένοι κάθετοι άξονες σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με τον ευρύτερο βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο (Ιωάννινα-Κακαβιά, ΣιάτισταΚρυσταλλοπηγή, Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη, Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας, Δράμα-Νευροκόπι-Εξοχή, ΑρδάνιοΟρμένιο, Κομοτηνή -Νυμφαία). Το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες από τις οποίες προβλέπεται να διέρχεται ο βόρειος άξονας της Κρήτης. Τέλος το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες εκείνες οι Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες.
• εγγύτητα σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία Οδός ή ο άξονας ΠΑΘΕ ή η Ιόνια Οδός ή ο άξονας Ε65 και επιπλέον υπάρχουν, σωρευτικά, αεροδρόμιο, λιμάνι και σιδηροδρομικός σταθμός. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες από τις οποίες διέρχεται ή κατασκευάζεται ο βόρειος άξονας της Κρήτης ή οι οκτώ προαναφερθέντες ενεργοποιημένοι κάθετοι άξονες σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με τον ευρύτερο βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο και επιπλέον διαθέτουν δυο από τις τρεις παραπάνω υποδομές (αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό). Το βαθμό 2 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία Οδός ή ο άξονας ΠΑΘΕ ή η Ιόνια Οδός ή ο άξονας Ε65, ή οι οκτώ προαναφερθέντες ενεργοποιημένοι κάθετοι άξονες σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με τον ευρύτερο βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο και επιπλέον διαθέτουν αεροδρόμιο ή λιμάνι ή σιδηροδρομικό σταθμό. Τέλος, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες.
• διασυνοριακός χαρακτήρας
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι μεθοριακές Περιφερειακές Ενότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας με χερσαία σύνορα που συνορεύουν με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Βόρεια Μακεδονία ή την Αλβανία και από τους οποίους διέρχονται οι προαναφερθέντες ενεργοποιημένοι κάθετοι άξονες σύνδεσης της Εγνατίας Οδού. Την ίδια βαθμολογία θα λαμβάνουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες όπου υπάρχουν λιμάνια-πύλες εισόδου της χώρας από την ΕΕ (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα Αλεξανδρούπολη). Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι μεθοριακές Περιφερειακές Ενότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας με χερσαία σύνορα και δεν περιελήφθησαν στην προηγούμενη κατηγορία. Το βαθμό 2 θα λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας και της νησιωτικής Ελλάδας οι οποίες διαθέτουν σημαντικά λιμάνια επικοινωνίας με άλλες χώρες. Τέλος, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες.
• περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή της Α.Β.Σ.
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 4 θα λαμβάνουν οι Α.Β.Σ. για τις οποίες υπάρχουν έγγραφα Ευρωπαϊκών, Ελληνικών ή Δικαστικών Αρχών που να αποδεικνύουν προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή της Α.Β.Σ. και επιπλέον θα υπάρχουν διοικητικές πράξεις υποχρεωτικής μετεγκατάστασης επιχειρήσεων εγκατεστημένων στην Α.Β.Σ. για περιβαλλοντικούς λόγους. Το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι Α.Β.Σ. για τις οποίες θα υπάρχουν έγγραφα Ελληνικών ή Δικαστικών Αρχών που να αποδεικνύουν προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή της Α.Β.Σ. Το βαθμό 2 θα λαμβάνουν όλες οι Α.Β.Σ. για τις οποίες αιτιολογημένα θα τεκμηριώνεται ρύπανση της ευρύτερης περιοχής. Τέλος το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι υπόλοιπες Α.Β.Σ.
• διαθεσιμότητα υποδομών Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για ρευματοδότη ΟΥΜΕΔ.
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής:
Το βαθμό 5 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες με 3 γραμμές ΑΔΜΗΕ και διαθέσιμη ισχύ των δικτύων >350KW, το βαθμό 4 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες με 2 γραμμές ΑΔΜΗΕ και διαθέσιμη ισχύ μεταξύ 250Kw και 400Kw, το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες με 1 γραμμή ΑΔΜΗΕ και διαθέσιμη ισχύ μεταξύ 250Kw και 400Kw, το βαθμό 2 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες με 2 γραμμές ΑΔΜΗΕ και διαθέσιμη ισχύ μεταξύ 50Kw και 250Kw, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες με 1 γραμμή ΑΔΜΗΕ και διαθέσιμη ισχύ μεταξύ 50Kw και 250Kw. Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες η διαθέσιμη ισχύς των δικτύων του ΑΔΜΗΕ είναι < 50Κw δεν θα λαμβάνουν βαθμολογία.
• διαθεσιμότητα υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 2 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες λειτουργεί (α) μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με τους εν ισχύ ΠΕΣΔΑ και (β) αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες λειτουργεί μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με τους εν ισχύ ΠΕΣΔΑ. Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες δεν λειτουργεί μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων δεν θα λαμβάνουν βαθμολογία.
• διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας είναι πάνω από 100.000 κατοίκους, το βαθμό 2 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας είναι μεταξύ 40.000 και 100.000 κατοίκων και το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας είναι μικρότερος των 40.000 κατοίκων.
• επάρκεια νερού
Το κριτήριο αυτό βαθμολογείται ως εξής: το βαθμό 3 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που τις διασχίζουν τουλάχιστον δυο ποταμοί με μόνιμη ροή, το βαθμό 2 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που τις διασχίζει τουλάχιστον ένας ποταμός με μόνιμη ροή, το βαθμό 1 θα λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που δεν τις διασχίζει ποταμός με μόνιμη ροή.
2. Τα δεδομένα για την βαθμολόγηση θα πρέπει να λαμβάνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, εφόσον διατίθενται απ’ αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία. Σε περίπτωση σώρευσης προϋποθέσεων, εντός του ιδίου κριτηρίου, η Περιφερειακή Ενότητα βαθμολογείται για την μία μόνο από τις προϋποθέσεις (αυτήν με τον υψηλότερο βαθμό).
Στο πλαίσιο της εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου και της βαθμολόγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων ο ανάδοχος του δύναται, κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης η οποία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την αναθέτουσα Αρχή, να αυξομειώνει κατά μία μονάδα την βαθμολογία των παραπάνω κριτηρίων εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη στην παρούσα απόφαση. Στην περίπτωση αλλαγής της βαθμολογίας κατ’ αυτόν το τρόπο, η αλλαγή αυτή θα πρέπει να σημειώνεται ξεκάθαρα σε κάθε πίνακα κατάταξης του επιχειρησιακού σχεδίου που επηρεάζεται από την αλλαγή αυτή.
Άρθρο 8
Υπολογισμός τελικού αποτελέσματος της αξιολόγησης
1. Για τον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος, οι βαθμοί που λαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες για κάθε κριτήριο, πολλαπλασιάζονται επί τους συντελεστές βαρύτητας, βάσει του πίνακα που ακολουθεί ως εξής:
Κριτήρια Αξιολόγησης | Συντελεστές Βαρύτητας |
εγγύτητα σε αστικό κέντρο | 4 |
γειτνίαση με κέντρα υπηρεσιών εκπαίδευσης - έρευνας - καινοτομίας | 2 (4 για Τεχνόπολη) |
οικονομική ευρωστία | 2 |
δείκτης επιχειρηματικότητας | 3 |
ζήτηση βιομηχανικής γης σε Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. | 4 |
διαθεσιμότητα βιομηχανικής γης σε υφιστάμενους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. | 3 |
εξυπηρέτηση από δίκτυο φυσικού αερίου ή σημαντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. | 3 |
εξυπηρέτηση από διεθνή μεταφορικά δίκτυα | 4 |
εγγύτητα σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών | 3 |
διασυνοριακός χαρακτήρας | 2 |
περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή της Α.Β.Σ. | 4 |
διαθεσιμότητα υποδομών Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για ρευματοδότη ΟΥΜΕΔ | 3 |
διαθεσιμότητα υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων | 2 |
διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού | 3 |
επάρκεια νερού | 2 |
Τα γινόμενα αθροίζονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
2. Το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης λαμβάνει τη μορφή ξεχωριστών πινάκων κατάταξης ανά τύπο Επιχειρηματικού Πάρκου, [δηλαδή ένας πίνακας για τα Ε.Π. τύπου... και Ε.Π. τύπου... ένας πίνακας για τα Ε.Π. τύπου..., ένας πίνακας για τις Τεχνοπόλεις και ένας πίνακας για τις Α.Β.Σ.], στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι Περιφερειακές Ενότητες, βάσει της συνολικής βαθμολογίας που έλαβαν, σε φθίνουσα σειρά.
3. Σε κάθε έναν από τους πίνακες σημειώνεται σε χωριστή στήλη το εκτιμώμενο εμβαδόν και ο τύπος Επιχειρηματικού Πάρκου, ανά Περιφερειακή Ενότητα. Η εκτίμηση του εμβαδού και του τύπου γίνεται από τον μελετητή με βάση τα στοιχεία για τις υφιστάμενες δραστηριότητες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Για την εκτίμηση αυτή δύναται να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία. Ο πίνακας των Α.Β.Σ. συνοδεύεται από χάρτες εντοπισμού σε κλίμακα 1:50.000 και 1:25.000 ανά Περιφερειακή Ενότητα, με σημειωμένο το περίγραμμα της κάθε Α.Β.Σ.
4. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δύναται να μεριμνά για την εκπόνηση, ή ανάθεση της εκπόνησης και ξεχωριστών επιχειρησιακών σχεδίων για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια, ανά τύπο Επιχειρηματικού Πάρκου (ή Α.Β.Σ.) καθώς και ειδικών σχεδίων για την εξυγίανση των Α.Β.Σ.
5. Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης μεριμνά για την εκπόνηση έκθεσης εκ των υστέρων αξιολόγησης της παρούσας πέντε (5) έτη μετά τη θέση της σε ισχύ με βάση τα δεδομένα που ανακύπτουν από την εφαρμογή της.
6. Η αξιολόγηση εστιάζει ιδίως στην εφαρμογή των κανόνων της παρούσας, στον βαθμό επίτευξης των στόχων της και στο κόστος που απαιτήθηκε για την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων, καθώς και σε καλές πρακτικές ή και εμπόδια που ανέκυψαν. Στη, δε, έκθεση εκ των υστέρων αξιολόγησης της παρούσας περιέχονται και οι απόψεις της υπηρεσίας ως προς τα πεδία βελτίωσης ή και προτάσεις τροποποίησης, συμπλήρωσης, ή και αναμόρφωσης διατάξεων.
7. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου, καθώς και εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων «Κοινωνικών Εταίρων».
8. Για τη διενέργεια της αξιολόγησης είναι δυνατή η αξιοποίηση της συνδρομής εμπειρογνωμόνων εγνωσμένου κύρους με συναφή εμπειρία σε σχετικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο ή και στην αξιολόγηση νομοθεσίας.
Άρθρο 9
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/15056/1115/27.12.2013 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ορισμός βασικών αρχών εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ. 3 του ν. 3982/2011 (Α' 143)» (Β’ 3437).
Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 11 Απριλίου 2025
Ο Υφυπουργός
ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!