Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Άριθμ. Πρωτ. 1020715/164/0015/13/3/2006 Μη διευκόλυνση ελέγχου.

1020715/164/0015/13/3/2006

ΘΕΜΑ: Μη διευκόλυνση ελέγχου.

Με την από 28/2/2006 αίτησή σας ζητάτε να σας γνωρίσουμε αν αποτελεί παράβαση των διατάξεων του Κώδικα η αδυναμία του ελέγχου καταμέτρησης των αξιόγραφων – μετρητών που βρίσκονται στο χρηματοκιβώτιο της εταιρείας σας που τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας λόγω απουσίας του υπεύθυνου διαχειριστή – ταμία κατά την ώρα του ελέγχου.

Επί του ερωτήματός σας αυτού σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992) ορίζεται ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. και ο υπάλληλος που ορίζεται από αυτόν δικαιούται, οποιαδήποτε εργάσιμη για τον υπόχρεο ώρα, να λαμβάνει γνώση, να ελέγχει και να θεωρεί όλα τα βιβλία και στοιχεία που ορίζονται από τον Κώδικα αυτό ή άλλους νόμους, καθώς και αυτά που τηρούνται προαιρετικά από τον υπόχρεο και να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε άλλου βιβλίου, εγγράφου ή στοιχείου και κάθε περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία ή στο κατάστημα κάθε άλλου υπόχρεου.

2. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις η αρμόδια φορολογική αρχή έχει δικαίωμα κατά την ώρα του ελέγχου να λαμβάνει γνώση εκτός των άλλων και οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται στην επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου επιτηδευματία.

Συνεπώς, εάν λόγω της απουσίας του υπεύθυνου διαχειριστή – ταμία της ως άνω ΕΠΕ κατά την ώρα του ελέγχου η φορολογική αρχή δεν δύναται να καταμετρήσει τα αξιόγραφα – μετρητά που βρίσκονται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία, τούτο αποτελεί παράβαση των προαναφερόμενων διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!