Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ.1046208/776/Α0012 Έκπτωση ή μη εισφορών των μελών του πολιτιστικού και μορφωτικού συλλόγου «Ηπειρωτική Ένωση» προς τον εν λόγω σύλλογο.

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1046208/776/Α0012

ΘΕΜΑ: Έκπτωση ή μη εισφορών των μελών του πολιτιστικού και μορφωτικού συλλόγου «Ηπειρωτική Ένωση» προς τον εν λόγω σύλλογο.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ' της παρ.1 του άρθρου 8 του ν.2238/1994 από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου εκπίπτουν τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, μεταξύ άλλων, λόγω δωρεάς, προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες και τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς.

2. Όπως έγινε δεκτό με την 1018050/189/Α0012/ΠΟΛ1042/8.2.1993 εγκύκλιο, η έννοια του κοινωφελούς σκοπού είναι αυτή που δόθηκε από τη νομολογία μέχρι σήμερα, κατά την έννοια του άρθρου 1 του αν.ν.2039/1939 και περιλαμβάνει κάθε κρατικό, φιλανθρωπικό, θρησκευτικό, εθνωφελή, εκπαιδευτικό και γενικά επωφελή στο κοινό ολικά ή μερικά σκοπό.

Αντίθετα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι επιδιώκεται κοινωφελής σκοπός όταν αναπτύσσεται δραστηριότητα από την οποία επωφελούνται μόνο τα μέλη (ΣτΕ 2186/1981).

3. Επομένως, από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι για την εφαρμογή τους, τα νομικά πρόσωπα που αναφέρονται σ' αυτές πρέπει να επιδιώκουν αποκλειστικά κοινωφελείς σκοπούς και όχι παράλληλα με άλλους (σχετ. Γνωμοδ. Ν.Σ.Κ. 377/1977), ενόψει και του είδους των διατάξεων για τις φορολογικές απαλλαγές, που είναι εξαιρετικές (διατάξεις) και που πρέπει επομένως να ερμηνεύονται στενά.

4. Όπως προκύπτει από το καταστατικό του σωματείου σας, που μας στείλατε συνημμένα, σκοπός του είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των κοινωνικών, μορφωτικών και πνευματικών σχέσεων, η ψυχαγωγία και αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του, η άνοδος της πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης καθώς και του βιοτικού επιπέδου του ηπειρωτικού λαού.

5. Από την πιο πάνω περιγραφή των σκοπών του σωματείου προκύπτει ότι αυτό δεν επιδιώκει αποκλειστικά κοινωφελή σκοπό, εφόσον αποβλέπει κυρίως στην ωφέλεια των μελών του. Περαιτέρω, από τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 24 του καταστατικού, από την οποία ορίζεται ότι η τύχη της περιουσίας του νομικού προσώπου, σε περίπτωση διάλυσης του, καθορίζεται από τη γενική συνέλευση, αποδυναμώνεται ο κοινωφελής χαρακτήρας τούτου, αφού ενδέχεται η περιουσία του τελικώς να διατεθεί και για κάλυψη μη κοινωφελούς σκοπού.

Εξάλλου, οι εισφορές που καταβάλλουν τα μέλη υποχρεωτικά λόγω της συμμετοχής τους στο σωματείο, δεν υπάγονται στην έννοια των δωρεών που αφαιρούνται από το εισόδημα.

6. Συνεπώς τα μέλη σας δεν μπορούν να εκπέσουν από το εισόδημά τους τα χρηματικά ποσά που καταβάλλουν με μορφή δωρεάς στο σωματείο σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!