Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1096381/1825/Α0012 Διευκρινίσεις για τη χορήγηση στοιχείων από το φάκελο του φορολογουμένου για τον καθορισμό διατροφής.

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1096381/1825/Α0012

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για τη χορήγηση στοιχείων από το φάκελο του φορολογουμένου για τον καθορισμό διατροφής.

1. Με το άρθρο 1445 του Αστικού Κώδικα που περιλαμβάνεται στη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 85 του ν.2238/1994 κάμπτεται το φορολογικό απόρρητο με την καθιέρωση υποχρέωσης του προϊσταμένου της ΔΟΥ να δίνει κάθε χρήσιμη πληροφορία στον ένα από τους συζύγους για τα εισοδήματα του άλλου, με σκοπό να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση του δικαιώματος διατροφής, καθώς η μεγαλύτερη δυσκολία στο δίκαιο καθορισμό της προέρχεται από την αδυναμία του δικαιούχου να συγκεντρώσει στοιχεία και αποδεικτικά μέσα για τα εισοδήματα του υπόχρεου σε διατροφή. Η υποχρέωση αυτή υφίσταται μόνο όταν η αίτηση του ενδιαφερομένου διαβιβάζεται μέσω του αρμόδιου Εισαγγελέα.

2. Η διάταξη του άρθρου 1445 του Αστικού Κώδικα αναφέρεται σε πρώην συζύγους και όχι εν διαστάσει και θα πρέπει η αιτούμενη διατροφή να αφορά τον ένα απ’ αυτούς και όχι άλλα πρόσωπα, π.χ. κοινό τέκνο ή γονείς τους κ.λπ..

3. Στο έγγραφό σας ρωτάτε με ποιους τρόπους μπορεί να εξακριβωθεί ποιον αφορά κάθε φορά η αιτούμενη διατροφή. Επειδή το υπόψη θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ενιαία λόγω της ιδιαιτερότητας των περιπτώσεων, εναπόκειται στην κρίση της ΔΟΥ η αξιολόγηση της συνδρομής των προϋποθέσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων. Ενδεικτικά, επισημαίνουμε ότι το δικόγραφο της αγωγής διατροφής ή η εισαγγελική παραγγελία χορήγησης στοιχείων με σκοπό τον καθορισμό διατροφής τέκνων ή συζύγου ή άλλων προσώπων αποτελούν σημαντικά στοιχεία που μπορούν να εκτιμηθούν και να οδηγήσουν στην κρίση για το πρόσωπο που αφορά η διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!