Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1088321/1577/Α0012 Άρση φορολογικού απορρήτου

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1088321/1577/Α0012 ΘΕΜΑ: Άρση φορολογικού απορρήτου

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 85 του ν.2238/1994 (ΚΦΕ), οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου, οι αποφάσεις του προϊσταμένου της ΔΟΥ και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από το φορολογούμενο, στον οποίο αφορούν αυτά.

2. Εξάλλου, από τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του ίδιου άρθρου, του ίδιου νομοθετήματος, προκύπτει ότι, κατά παρέκκλιση των παραπάνω, τα στοιχεία για τα οποία η δημοσίευσή τους είναι επιτρεπτή στους καταλόγους των φορολογουμένων δεν αποτελούν απόρρητο και ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να χορηγεί, ύστερα από αίτηση, βεβαίωση γι’ αυτά σε οποιονδήποτε τρίτο, ο οποίος έχει έννομο συμφέρον και το αποδεικνύει. Συγκεκριμένα, δημοσιεύονται το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ο τίτλος και λοιπά στοιχεία, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ' και Ζ', το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία, καθώς και ο φόρος που αναλογεί σε αυτό.

3. Στην αίτησή σας αναφέρετε ότι ο φορολογούμενος, εναντίον του οποίου εκκρεμεί αγωγή διατροφής των τέκνων ή και της πρώην συζύγου ( δεν διευκρινίζεται), επικαλείται το άρθρο 1490 του Αστικού Κώδικα, προκειμένου ο πατέρας του να ασκήσει κύρια παρέμβαση υπέρ αυτού στην εκκρεμή δίκη. Το εν λόγω άρθρο ορίζει ότι: « Αν ένας από τους ανιόντες ή τους κατιόντες δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή, η υποχρέωση βαρύνει εκείνον που είναι υπόχρεος υστέρα από αυτόν. Το ίδιο ισχύει και όταν, για πραγματικούς ή νομικούς λόγους, είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής η δικαστική επιδίωξη στην ημεδαπή εναντίον εκείνου που έχει την υποχρέωση .............». Ο φορολογούμενος με αίτηση του μέσω εισαγγελέα ζητάει πιστοποιητικό φορολογίας εισοδήματος του πατέρα του για τα τρία τελευταία οικονομικά έτη λόγω προσεπίκλησης του τελευταίου στη δίκη.

4. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του ΚΦΕ. Δεν δικαιούται η ΔΟΥ να χορηγήσει βεβαίωση για εισοδήματα άλλων πηγών πλην της Δ' και Ζ'. Επιτρέπεται, όμως, να χορηγήσει βεβαίωση για το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία με την προϋπόθεση ότι ο αιτών αποδεικνύει το έννομο συμφέρον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!