Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1064111/1199/Α0012 Άρση φορολογικού απορρήτου

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1064111/1199/Α0012 ΘΕΜΑ: Άρση φορολογικού απορρήτου.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 85 του ν.2238/1994, οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα (φύλλα ελέγχου, οι αποφάσεις του. προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής*· υπηρεσίας και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίηση τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο, στον οποίο αφορούν αυτά.

2. Εξάλλου, από τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του ίδιου άρθρου και νόμου προκύπτει ότι, κατά παρέκκλιση των παραπάνω, τα στοιχεία για τα οποία η δημοσίευσή τους είναι επιτρεπτή στους καταλόγους των φορολογουμένων (το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, ο τίτλος και τα λοιπά στοιχεία τους, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ' και Ζ', το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία, καθώς και ο φόρος που αναλογεί σε αυτό) δεν αποτελούν απόρρητο και ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να χορηγεί, ύστερα από αίτηση, βεβαίωση (όχι αντίγραφα) γι’ αυτά σε οποιονδήποτε τρίτο, ο οποίος έχει έννομο συμφέρον και το αποδεικνύει.

3. Ωστόσο όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση με το 1016284/270/Α0012/15.2.2005 έγγραφό της σε κάθε περίπτωση θα εξετάζεται η ύπαρξη του έννομου συμφέροντος του αιτούντος με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει ο ίδιος. Το έννομο συμφέρον του αιτούντος δεν μπορεί να οριστεί ή να οριοθετηθεί, αλλά κάθε φορά θα πρέπει να εξετάζεται ως πραγματικό γεγονός, ενώ αρμόδιος να κρίνει την απόδειξη του έννομου συμφέροντος είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. από την οποία αιτείται η χορήγηση των προαναφερθέντων στοιχείων.

4. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι πρέπει να επικαλεστείτε και να αποδείξετε την ύπαρξη έννομου συμφέροντος για τα ζητούμενα στοιχεία της αποθανούσας που μπορούν να δημοσιευτούν στους φορολογικούς καταλόγους στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ο οποίος είναι αρμόδιος να κρίνει αν πράγματι συντρέχει περίπτωση χορήγησης αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!