Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1024107/10324/Β0012 Αντίγραφο σύμβασης απτό το φάκελο του φορολογουμένου δε χορηγείται στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία.

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1024107/10324/Β0012

ΘΕΜΑ: Αντίγραφο σύμβασης απτό το φάκελο του φορολογουμένου δε χορηγείται στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 85 του ν. 2238/1994, οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου, οι αποφάσεις του προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο στον οποίο αφορούν αυτά.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 5 του ίδιου πιο πάνω άρθρου ορίζονται ρητά οι περιπτώσεις χορήγησης εγγράφων κατ’ εξαίρεση του φορολογικού απορρήτου.

3. Από τις διατάξεις του πιο πάνω άρθρου συνάγεται ότι το απόρρητο υφίσταται και δρα δεσμευτικά μεταξύ της αρμόδιας φορολογικής αρχής και του φορολογουμένου προσώπου και δημιουργεί την υποχρέωση της πρώτης και των αρμοδίων οργάνων της, να αποφεύγουν κάθε ενέργεια με την οποία το περιεχόμενο του τηρουμένου φορολογικού φακέλου θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί σε πρόσωπο που δεν εξομοιώνεται από το νόμο με τον ίδιο το φορολογούμενο υπέρ του οποίου λειτουργεί το απόρρητο (710/1993 Γνωμοδότηση της Ολ. Ν.Σ.Κ. η οποία έχει γίνει δεκτή με την αριθ. 1009934/138/Α0012/ΠΟΛ. 1019/23.1.1995).

4. Από τα στοιχεία που μας θέσατε υπόψη με το σχετικό έγγραφό σας προκύπτει ότι αλλοδαπή εταιρεία ζητάει τη χορήγηση αντιγράφου σύμβασης μεταξύ αυτής και ημεδαπής εταιρείας από το φάκελο της τελευταίας.

5. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει, ότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση αντιγράφου σύμβασης από το φάκελο της φορολογούμενης εταιρείας στην αντισυμβαλλόμενη αυτής αλλοδαπή εταιρεία, δεδομένου ότι στις εξαιρέσεις της παρ. 5 του άρθρου 85 του Κ.Φ.Ε. δεν συμπεριλαμβάνεται σχετική χορήγηση εγγράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!