Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1042998/725/Α0012 Υπολογισμός προκαταβολής φόρου στην περίπτωση έναρξης εργασιών ετερόρρυθμης εταιρείας στον χώρο που ασκεί ατομική επιχείρηση εταίρος αυτής.

Αθήνα, 22 Απριλίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1042998/725/Α0012

ΘΕΜΑ: Υπολογισμός προκαταβολής φόρου στην περίπτωση έναρξης εργασιών ετερόρρυθμης εταιρείας στον χώρο που ασκεί ατομική επιχείρηση εταίρος αυτής.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου και επόμενων εδαφίων της παρ.6 του άρθρου 64 του ν.2238/1994, για τους υπόχρεους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ετερόρρυθμες εταιρείες) που κάνουν έναρξη δραστηριότητας από 1.1.2005 και μετά, ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου της παραγράφου 1 του άρθρου 52 μειώνεται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) κατά τα τρία πρώτα οικονομικά έτη από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. Εξαιρούνται οι εταιρίες που κάνουν έναρξη δραστηριότητας μετά από εικονική λύση ή διακοπή άλλης επιχείρησης. Ως εικονική θεωρείται η λύση εταιρίας ή η διακοπή ατομικής επιχείρησης, όταν, μετά τη λύση ή διακοπή, στην ίδια επαγγελματική εγκατάσταση συνεχίζεται η ίδια δραστηριότητα από νέα εταιρία με άλλη μορφή αλλά τους ίδιους εταίρους ή εταιρία στην οποία συμμετέχει το φυσικό πρόσωπο που είχε την ατομική επιχείρηση.

2. Περαιτέρω, όπως διευκρινίσθηκε με την 1012212/10171 /Β0012/ΠΟΛ. 1016/7.2.2005 εγκύκλιο προκειμένου για την εφαρμογή των πιο πάνω διατάξεων εικονική λύση θεωρείται η περίπτωση κατά την οποία κάνει έναρξη δραστηριότητας στην ίδια επαγγελματική εγκατάσταση που ασκούσαν δραστηριότητα ατομική επιχείρηση που διέκοψε ή εταιρεία που λύθηκε νέα εταιρία με άλλη μορφή και με τους ίδιους εταίρους της λυθείσας ή συμμετοχή σ' αυτή του φυσικού προσώπου που ασκούσε την ατομική επιχείρηση που διέκοψε.

3. Από τα στοιχεία που μας θέσατε υπόψη με τη σχετική αίτησή σας προκύπτει ότι κάνατε έναρξη δραστηριότητας την 1.6.2007 με αντικείμενο «υπηρεσίες τήρησης λογιστικών βιβλίων» σε χώρο στον οποίο ασκεί τη δραστηριότητα του «λογιστή» ατομική επιχείρηση του ομόρρυθμου εταίρου σας.

4. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, στην περίπτωση σας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 64 του ν.2238/1994, καθόσον η ατομική επιχείρηση του ομόρρυθμου εταίρου σας δεν διέκοψε τις εργασίες της αλλά εξακολουθεί να ασκεί τη δραστηριότητα της μετά την έναρξη των εργασιών σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!