Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1101198/1889/Α0012 Φορολόγηση προσωπικής εταιρείας μηχανικών.

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1101198/1889/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση προσωπικής εταιρείας μηχανικών.

1. Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 49 του ν.2238/94 ορίζεται ότι κατ’ εξαίρεση, για αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για τη σύνταξη μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων, την επίβλεψη της εκτέλεσης τους, τη διεύθυνση εκτέλεσης (διοίκηση του έργου) και την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα, το καθαρό εισόδημα εξευρίσκεται με τη χρήση συντελεστή στις ακαθάριστες νόμιμες αμοιβές τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως τόκοι υπερημερίας λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των πιο πάνω αμοιβών.

2. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της ίδιας παραγράφου, του ίδιου άρθρου και νόμου, ορίζεται ότι εφαρμόζεται συντελεστής τριάντα οκτώ (38%) για μελέτη -επίβλεψη κτηριακών έργων. Ειδικότερα, ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται στις κατηγορίες μελετών που περιγράφονται στις υποπεριπτώσεις αα', ββ', γγ', της περίπτωσης α' της παρ. 5 του άρθρου 49 του ν.2238/94.

3. Από τη Διοίκηση έγινε δεκτό ότι οι συντελεστές που ορίζονται από την παρ. 5 του άρθρου 49 του ν. 2238/94 εφαρμόζονται και για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος από τις συγκεκριμένες εργασίες που αναφέρονται στην ίδια διάταξη και στην περίπτωση που οι εργασίες αυτές εκτελούνται από προσωπικές (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες) εταιρείες, με εξαίρεση τις ανώνυμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρείες (σχετ. το 1139649/3157/Α0012/24.7.96 έγγραφο μας).

4. Σύμφωνα με την 2662/1970 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κοινοποιήθηκε με την Ε. 19942/ΠΟΛ. 321/18.12.1970 διαταγή μας, έγινε δεκτό ότι, βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 48 του ν.2238/94, το εισόδημα που προέρχεται από υπηρεσίες που παρέχονται από προσωπική εταιρεία (ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη) δια των μελών της και οι οποίες ανάγονται στα αναφερόμενα στο παραπάνω άρθρο επαγγέλματα, φέρει το χαρακτήρα εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων.

5. Κατόπιν τηλεφωνικής μας επικοινωνίας μας γνωστοποιήσατε ότι εσείς σαν αρχιτέκτων μηχανικός έχετε ιδρύσει με άλλο συνάδελφο μηχανικό μία ομόρρυθμη εταιρεία, καθώς και ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες (μελέτη και επίβλεψη κτηριακών εγκαταστάσεων) παρέχονται από την εταιρεία σας αποκλειστικά δια των μελών της χωρίς να συμμετέχει παράλληλα και έμμισθο ειδικευμένο προσωπικό και χωρίς να αναθέτετε κάποιες από τις ανωτέρω παρεχόμενες υπηρεσίες σε τρίτους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

6. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, εφόσον τα μέλη (εταίροι) της ομόρρυθμης εταιρείας που έχετε ιδρύσει είναι μηχανικοί και οι παρεχόμενες υπηρεσίες (εκπόνηση μελετών κτηριακών έργων που περιγράφονται στις υποπεριπτώσεις αα', ββ', γγ', της περίπτωσης α' της παρ. 5 του άρθρου 49 του ν. 2238/94, επίβλεψη κτηριακών έργων), παρέχονται από την εταιρεία σας δια των μελών της, τότε το καθαρό εισόδημα, που προέρχεται από τις ως άνω παρεχόμενες υπηρεσίες, εξευρίσκεται με την εφαρμογή συντελεστή 38% στις ακαθάριστες νόμιμες αμοιβές και φέρει το χαρακτήρα εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!