Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1069470/1296/Α0012 Προσδιορισμός καθαρού εισοδήματος Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1069470/1296/Α0012

ΘΕΜΑ: Προσδιορισμός καθαρού εισοδήματος Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών.

1. Με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 49 του ΚΦΕ (ν.2238/1994) ορίζεται ότι, κατ’ εξαίρεση για αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για τη σύνταξη μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων, την επίβλεψη της εκτέλεσης τους, τη διεύθυνση εκτέλεσης (διοίκηση του έργου) και την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με αυτά τα έργα, το καθαρό εισόδημα εξευρίσκεται με τη χρήση συντελεστή, στις ακαθάριστες νόμιμες αμοιβές τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως τόκοι υπερημερίας λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των πιο πάνω αμοιβών.

Ο συντελεστής αυτός είναι ανάλογος με την κατηγορία του έργου και ορίζεται από τις διατάξεις αυτής της παραγράφου.

2. Από τη Διοίκηση έγινε δεκτό ότι η αμοιβή για τη στατική μελέτη που είχε εκπονήσει μηχανικός πλέον των νομίμων τόκων και η οποία του επιδικάσθηκε, ενώ ήταν ήδη συνταξιούχος, ανάγεται στο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος του ως μηχανικού και κατά συνέπεια αποτελεί εισόδημα από το επάγγελμά του ως μηχανικού (Ζ' κατηγορίας) (σχετ. το με αρ.πρωτ.1089170/1742/Α0012/18.10.2007 έγγραφό μας).

3. Κατ’ ανάλογη εφαρμογή με τα αναφερόμενα στην παρ.3 του παρόντος και η αμοιβή για την εκπόνηση μελέτης κτιριακού έργου που εισέπραξε ο Αρχιτέκτων Μηχανικός που αναφέρετε στο έγγραφό σας, ενώ ήδη είχε κάνει διακοπή δραστηριότητας, ανάγεται στο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος του ως μηχανικού και κατά συνέπεια αποτελεί εισόδημα από το επάγγελμα του ως μηχανικού (Ζ' κατηγορίας).

4. Συνεπώς, το καθαρό εισόδημα του ανωτέρω Αρχιτέκτων Μηχανικού από την αμοιβή μελέτης κτιριακού έργου που είχε εκπονήσει και την οποία εισέπραξε, ενώ ήδη είχε κάνει διακοπή δραστηριότητας, θα εξευρεθεί με τη χρήση κατάλληλου συντελεστή, όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 49 του ΚΦΕ, στις ακαθάριστες αμοιβές του, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ.1 του παρόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!