Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1067175/1248/Α0012 Αγορά διαμερισμάτων από κατασκευαστή πολυκατοικιών για ίδια χρήση.

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1067175/1248/Α0012

ΘΕΜΑ: Αγορά διαμερισμάτων από κατασκευαστή πολυκατοικιών για ίδια χρήση.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 17 του ν. 2238/1994, η αγορά ακινήτου ή η ανέγερση οικοδομής αποτελεί τεκμαρτή δαπάνη του φορολογουμένου. Εξαιρείται η δαπάνη για ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Επίσης, εξαιρείται η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής, ως πρώτης κατοικίας, εφόσον η επιφάνεια της δεν υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα.

2. Στην περίπτωση, όμως, που ο κατασκευαστής ενεργεί σαν ιδιώτης φυσικό πρόσωπο και όχι μέσα στα πλαίσια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, αποτελεί πάγια θέση της Διοίκησης (σχετ. 1141359/2240/Α0012/18-1-1999 έγγραφο) ότι δεν εξαιρείται από το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επομένως, τόσο το τίμημα της μεταβίβασης των χιλιοστών του οικοπέδου που αντιστοιχούν στα διαμερίσματα που αγοράζει όσο και τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για την ανέγερσή τους θα υπαχθούν σύμφωνα με την περ. γ' του άρθρου 17 του ν.2238/1994 στο τεκμήριο δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Σημειώνεται ότι το ποσό της δαπάνης ανέγερσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ελάχιστο κόστος κατασκευής της οικοδομής, όπως αυτό προσδιορίζεται με το άρθρο 35 του ίδιου νόμου.

Επειδή, όμως, στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημά σας συνδέεται άμεσα με πραγματικά περιστατικά, παρακαλούμε να απευθυνθείτε απευθείας στη ΔΟΥ του κατασκευαστή ή να γνωρίσετε σ’ εμάς τα στοιχεία του φορολογουμένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ΔΟΥ στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος), τα οποία μαζί με την αίτησή σας θα τα διαβιβάσουμε στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να τα εξετάσει και να σας ενημερώσει σχετικά. Σε περίπτωση, εξάλλου, που χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις θα επιληφθεί και η Διεύθυνση μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!