Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1114931/2245/Α0012 Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 4 ν.2523/1997 επί του β' αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών.

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1114931/2245/Α0012

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 4 ν.2523/1997 επί του β' αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών.

Σε απάντηση σχετικής αίτησής σας, αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι εκτός από τις προσωρινές δηλώσεις εκείνοι που έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57, οφείλουν να επιδίδουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους, στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της έδρας τους, οριστική δήλωση η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας κάθε δικαιούχου, τον αριθμό φορολογικού μητρώου του, το ποσό των αμοιβών, το ποσό του φόρου που αναλογεί επ’ αυτών με βάση την κλίμακα του άρθρου 9, το ποσό του φόρου που οφείλεται μετά την έκπτωση από το φόρο που αναλογεί του ποσοστού που ορίζεται με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 57, το φόρο που παρακρατήθηκε για κάθε μισθωτό ή ημερομίσθιο ή συνταξιούχο κατά περίπτωση, καθώς και το υπόλοιπο για καταβολή ποσό φόρου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης.

2. Περαιτέρω, με την 1019098/348/Α0012/ΠΟΛ. 1025/22-2-2007 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, ορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της Οριστικής Δήλωσης Φόρου Απόδοσης Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και η υποχρέωση υποβολής με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή με μαγνητικό μέσο, κατά περίπτωση.

3. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 83 του πιο πάνω νόμου ορίζεται ότι αν πρόκειται για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ο υπόχρεος χορηγεί μία μόνο βεβαίωση σε κάθε δικαιούχο, στην οποία αναγράφει τις κάθε είδους αποδοχές, τόσο από τακτικές, όσο και από πρόσθετες αμοιβές, φορολογούμενες ή απαλλασσόμενες. Η βεβαίωση αυτή εκδίδεται σε δύο αντίτυπα. Το δεύτερο αντίτυπο υποβάλλεται στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, μαζί με την ετήσια οριστική δήλωση μισθωτών υπηρεσιών.

4. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 83 του ν.2238/1994 εκδόθηκε η 1019094/347/Α0012/ΠΟΛ. 1026/22-2-2007 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων καθώς και του δευτέρου αντιτύπου αυτής και του τρόπου υποβολής του.

5. Επίσης, με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι, τα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων αποδεκτών μέσων για την υποβολή, σε ηλεκτρονική ή μαγνητική μορφή, του εντύπου αυτού έχουν όπως περιγράφονται στο συνημμένο στην ίδια απόφαση «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ».

6. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του ν.2238/1994, μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι, προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, τα οποία αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αυτά υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, αν το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων(6.000) ευρώ, εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και δεν συντρέχει μία από τις περιπτώσεις α', ε', στ', η' ή ι' αυτής της παραγράφου.

7. Ακόμη με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.2523/1997 σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, μεταξύ των άλλων ορίζεται, ότι τα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την κείμενη φορολογική νομοθεσία υπόκεινται για κάθε παράβαση σε πρόστιμο που ορίζεται από εκατόν δέκα επτά (117) ευρώ μέχρι χίλια εκατόν εβδομήντα (1170) ευρώ. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή. Ειδικά όποιος κατέχει και χρησιμοποιεί αριθμούς φορολογικού μητρώου (Α.Φ..Μ.) περισσότερους από έναν ή αναγράφει στα φορολογικά του στοιχεία καθώς και στις φορολογικές του δηλώσεις αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) που ανήκει σε άλλο πρόσωπο ή που δεν έχει χορηγηθεί σε αυτόν υπόκειται σε πρόστιμο που ορίζεται σε 4.400 ευρώ. Σε διοικητική επίλυση της διαφοράς ή δικαστικό συμβιβασμό τα πρόστιμα των άρθρων 4,5 και 6 περιορίζονται στο ένα τρίτο (1/3) αυτών, στρογγυλοποιούμενα στην πλησιέστερη προς τα κάτω μονάδα ευρώ.

8. Κατόπιν των όσων εκτέθηκαν καθίσταται σαφές ότι:

α. Κατά την υποβολή της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ. γίνεται εκκαθάριση των αποδοχών εκάστου δικαιούχου με βάση την αντίστοιχη κλίμακα μισθωτών του άρθρου 9 του ν.2238/1994 και εφόσον προκύπτει υπόλοιπο ποσό φόρου για καταβολή μετά την προηγηθείσα εκκαθάριση, αυτό καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης, εφόσον η τελευταία υποβάλλεται εμπρόθεσμα.

β. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της πιο πάνω δήλωσης επιβάλλονται οι πρόσθετοι φόροι περί εκπροθέσμου ή ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης, επί του οφειλόμενου φόρου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.2523/1997.

γ. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση, κατά την εκπρόθεσμη υποβολή της ανωτέρω δήλωσης επιβάλλεται το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.2523/1997.

δ. Το β' αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών (καθόσον η μοναδική βεβαίωση αποδοχών χορηγείται στον δικαιούχο των αμοιβών) υποβάλλεται στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, μαζί με την ετήσια οριστική δήλωση μισθωτών υπηρεσιών είτε σε έντυπη είτε σε μαγνητική μορφή. Υποβάλλονται δηλαδή τόσα β' αντίτυπα βεβαίωσης αποδοχών όσα και οι δικαιούχοι των αμοιβών), έκαστο των οποίων πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που ορίζονται από τις προαναφερόμενες διατάξεις, όπως ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ., κ.λπ..

Συνεπώς, σε κάθε αντίτυπο βεβαίωσης αποδοχών, το οποίο δεν περιέχει τα στοιχεία του δικαιούχου που ορίζονται από τις προαναφερόμενες διατάξεις ή περιέχει λανθασμένα στοιχεία όπως Α.Φ.Μ, ονοματεπώνυμο, ποσά αποδοχών, παρακρατηθέντες φόρους, επιβάλλεται το πρόστιμο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.2523/1997, καθόσον συνιστά ιδιαίτερη παράβαση η οποία κρίνεται ξεχωριστά διότι εμποδίζονται οι ελεγκτικές επαληθεύσεις τόσο σε επίπεδο επιχείρησης όσο και σε επίπεδο εκάστου δικαιούχου των αμοιβών. Το πρόστιμο αυτό είναι ανεξάρτητο της εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης υποβολής της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ. και των πρόσθετων φόρων ή προστίμων που τυχόν επισύρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!