Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1036119/662/Α0012 Έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων αποδοχών.

Αθήνα 16 Απριλίου 2007 Αρ. Πρωτ.: 1036119/662/Α0012

ΘΕΜΑ: Έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων αποδοχών.

ΣΧΕΤ.: Το 2229/4.4.2007 έγγραφό σας.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου του άρθρου 83 του ν.2238/1994 (Κ.Φ.Ε.), όσοι παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος (κώδικα), έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε αυτούς από τους οποίους έγινε η παρακράτηση, βεβαίωση, στην οποία αναγράφουν το φορολογούμενο εισόδημα και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται στους δικαιούχους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του οικείου οικονομικού έτους.

Αν πρόκειται για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ο υπόχρεος χορηγεί μία μόνο βεβαίωση σε κάθε δικαιούχο, στην οποία αναγράφει τις κάθε είδους αποδοχές, τόσο από τακτικές, όσο και από πρόσθετες αμοιβές, φορολογούμενες ή απαλλασσόμενες.

Η βεβαίωση αυτή εκδίδεται σε δυο αντίτυπα. Το δεύτερο αντίτυπο υποβάλλεται στον προϊστάμενος της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσία, μαζί με την οριστική δήλωση μισθωτών υπηρεσιών.

2. Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι υποχρεούστε στην έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων των καταβληθέντων αποδοχών σε κάθε δικαιούχο αυτών, ανεξάρτητα από την κατηγορία εισοδήματος (από μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέρια επαγγέλματα, εμπορικές επιχειρήσεις) στις οποίες θα αναγράφονται πέραν από το ποσό, την κατηγορία και το είδος των αποδοχών και ο παρακρατηθείς φόρος καθώς και ο αναλογούν στην περίπτωση των μισθωτών υπηρεσιών, που πράγματι υπολογίσθηκε επί των αμοιβών αυτών και ανεξάρτητα αν ο φόρος αυτός έχει αποδοθεί στη Δ.Ο.Υ. ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!