Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ. πρωτ. 1083995/1505/Α0012/2008 Μη χορήγηση βεβαίωσης για την παρακράτηση φόρου από ελευθέρια επαγγέλματα, υπό καθεστώς εκκαθάρισης εταιρίας.

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1083995/1505/Α0012

ΘΕΜΑ: Μη χορήγηση βεβαίωσης για την παρακράτηση φόρου από ελευθέρια επαγγέλματα, υπό καθεστώς εκκαθάρισης εταιρίας.

1. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 83 του ν 2238/1994, όσοι παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε αυτούς από τους οποίους έγινε η παρακράτηση, βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το φορολογούμενο εισόδημα και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται στους δικαιούχους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του οικείου οικονομικού έτους.

2. Περαιτέρω με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδονται κάθε έτος για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος καθώς και των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτήν, πάγια ορίζεται ότι η δήλωση αυτή θα συνοδεύεται και με βεβαιώσεις αποδοχών στις οποίες υποχρεωτικά αναγράφεται και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί γι’ αυτές προκειμένου ο υποβάλλων τη δήλωση να εκπέσει του φόρου αυτού.

3. Με την επιστολή σας μας γνωρίζεται ότι η εταιρία ΕΜΠΕΔΟΣ ΕΠΕ με την οποία συνεργαζόταν ο φορολογούμενος της Δ.Ο.Υ. σας, κος Σίνας Ερρίκος, τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης και δεν του έχει χορηγηθεί ακόμα από την εταιρία, βεβαίωση παρακράτησης φόρου ελευθέρων επαγγελματιών, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του προς τον εκκαθαριστή της υπόψη επιχείρησης.

4. Συνεπώς η εκκαθάριση της δήλωσης έγινε με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα και ως παρακρατηθέντες φόροι ελήφθησαν μόνο τα ποσά που δηλώθηκαν από τον φορολογούμενο βάσει των βεβαιώσεων που είχαν προσκομισθε , ο φόρος που παρακρατήθηκε κατά τους ισχυρισμούς του από την προαναφερόμενη εταιρία δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη καθόσον δεν προκύπτει από σχετικό παραστατικό στοιχείο (βεβαίωση παρακράτησης φόρου) με βάση την προαναφερόμενη Α.Υ.Ο. στην παράγραφο 2 του παρόντος.

5. Σε περίπτωση προσκόμισης της πιο πάνω βεβαίωσης αποδοχών σε μεταγενέστερο χρόνο , γίνεται νέα εκκαθάριση της δήλωσης του και ο τυχόν επιπλέον παρακρατηθείς φόρος θα του επιστραφεί.

6. Τέλος, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κ.Φ.Ε., υπεύθυνος για την χορήγηση των βεβαιώσεων αποδοχών είναι αυτός που καταβάλει τις αποδοχές και παρακρατεί τον ανάλογο φόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!