Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1043698/844/Α0012 Κρατήσεις στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών από μηχανικούς.

Αθήνα, 31 Μαίου 2007

Αριθ. Πρωτ.:1043698/844/Α0012

ΘΕΜΑ: Κρατήσεις στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών από μηχανικούς.

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ.8669/27.4.07 έγγραφό σας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994), ορίζεται ότι, εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος αποτελούν, μεταξύ των άλλων και οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του μηχανικού.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 58 του Κ.Φ.Ε., στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών. Ο φόρος παρακρατείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ή πιστωτικούς οργανισμούς, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, συλλόγους γενικά και ενώσεις προσώπων ανεξάρτητα από το σκοπό τους, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, κατά την καταβολή των αμοιβών.

3. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση στις αμοιβές των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών δεν μπορεί να επιβληθεί και ο προβλεπόμενος προκαταβλητέος φόρος 4% ή 10% της παρ.4 του άρθρου 52 του Κ.Φ.Ε. και ο παρακρατούμενος φόρος 20% της παρ.1 του άρθρου 58 του ίδιου Κώδικα, αλλά η επιβολή του προσήκοντος συντελεστή φόρου θα είναι πάντα συνάρτηση της θεώρησης ή χορήγησης άδειας ή όχι των εργασιών του αρχιτέκτονα ή μηχανικού, όπως έχει γίνει δεκτό και με τη Λ.9914/ΠΟΛ. 182/16.6.1971 διαταγή. Δηλαδή όταν οι εργασίες των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών υπόκεινται σε θεώρηση ή χορήγηση άδειας από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, τότε θα υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος 4% ή 10% στην αμοιβή τους, ενώ όταν οι εργασίες των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών προσφέρονται απευθείας χωρίς θεώρηση ή χορήγηση άδειας στα πρόσωπα που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 58 του Κ.Φ.Ε., τότε τα πρόσωπα αυτά πρέπει να διενεργούν παρακράτηση φόρου με ποσοστό 20% στην αμοιβή του αρχιτέκτονα ή μηχανικού (σχετ.1084047/1030/ΠΟΛ. 1170/5.7.1989 διαταγή και 1069230/1134/Α0012/6.8.1998 έγγραφο).

4. Συνεπώς, όταν οι προσφερόμενες από τους μηχανικούς προς εσάς υπηρεσίες δεν υπόκεινται σε θεώρηση ή χορήγηση άδειας από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου τότε θα πρέπει να διενεργήσετε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών των μηχανικών, ενώ όταν οι προσφερόμενες από τους μηχανικούς προς εσάς υπηρεσίες υπόκεινται σε θεώρηση ή χορήγηση άδειας από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου τότε δεν θα πρέπει να διενεργήσετε την ως άνω παρακράτηση φόρου (20%) καθόσον σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος 4% ή 10% στην αμοιβή των μηχανικών ο οποίος αποδίδεται από τους ίδιους τους μηχανικούς και όχι από εσάς, στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της περιφέρειας όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του δικαιούχου των αμοιβών μηχανικού με την υποβολή δήλωσης τους πριν από τη θεώρηση των σχεδίων ή μελετών ή από τη χορήγηση της σχετικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Διευκρινίζεται ότι με τον όρο ακαθάριστο ποσό εννοούμε την αμοιβή του μηχανικού πριν την αφαίρεση υποχρεωτικών κρατήσεων υπέρ διαφόρων τρίτων που ορίζονται με σχετικές διατάξεις νόμων. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Φ.Π.Α. δεν αποτελεί ακαθάριστο έσοδο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Τέλος, όσον αφορά κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων, αρμόδια για να σας απαντήσουν είναι τα αντίστοιχα ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!