Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Αριθ.πρωτ.1080939/1452/Α0012 Παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε αμοιβή συμβολαιογράφου

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1080939/1452/Α0012

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε αμοιβή συμβολαιογράφου.

1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 48 του ΚΦΕ (ν. 2238/19940, ορίζεται ότι εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος αποτελούν, μεταξύ των άλλων και οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του συμβολαιογράφου.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 58 του ΚΦΕ, στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών. Ο φόρος παρακρατείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ή πιστωτικούς οργανισμούς, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, συλλόγους γενικά και ενώσεις προσώπων ανεξάρτητα από το σκοπό τους, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν β ι βλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων. κατά την καταβολή των αμοιβών.

3. Κατά συνέπεια, ύστερα από τα πιο πάνω, για την περίπτωση που αναφέρεσθε, εάν οι καταβάλλοντες την αμοιβή δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ, δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ΚΦΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!