Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1111181/2166/Α0012 Απαλλαγή μηχανικού από τον προκαταβλητέο φόρο εισοδήματος.

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2007 Αριθ. Πρωτ.:1111181/2166/Α0012

ΘΕΜΑ: Απαλλαγή μηχανικού από τον προκαταβλητέο φόρο εισοδήματος.

Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ.: 15164/25.10.07 εγγράφου σας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994), η νόμιμη αμοιβή όσων ασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση, εφόσον αυτοί με την ιδιότητα τους ως αρχιτέκτονες ή πολιτικοί μηχανικοί εκπόνησαν μερικώς ή ολικώς τη μελέτη ή επέβλεψαν την εκτέλεση των εργασιών του οικοδομικού έργου, θεωρείται ότι αποκτάται στο ημερολογιακό έτος που πραγματοποιείται η πρώτη πώληση από το ακίνητο και φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), πλέον εισφοράς Ο.Γ.Α. δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στο ποσό του φόρου. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται στη νόμιμη αμοιβή μειωμένη κατά δέκα τοις εκατό (10%) και καταβάλλεται με δήλωση που υποβάλλεται μέσα στο μήνα Ιανουάριο κάθε χρόνου.

2. Επιπλέον, από τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 52 του Κ.Φ.Ε. προβλέπεται, προκαταβλητέος φόρος εισοδήματος στις αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για μελέτες, σχέδια και επίβλεψη εκτέλεσης τεχνικών έργων, ο οποίος αποδίδεται στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της περιφέρειας, όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του δικαιούχου των αμοιβών αρχιτέκτονα ή μηχανικού με την υποβολή δήλωσης πριν από τη θεώρηση των σχεδίων ή μελετών ή από τη χορήγηση της σχετικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.

3. Με την Ε.7427/ΠΟΛ. 171/16.6.72 διαταγή μας έγινε δεκτό ότι ο αρχιτέκτονας μηχανικός για την εκπόνηση από αυτόν μελέτης και επίβλεψης ανέγερσης οικοδομής σε ιδιόκτητο οικόπεδο δεν υποχρεώνεται σε καταβολή φόρου εισοδήματος, όταν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

α) Η οικοδομή που θα ανεγερθεί προορίζεται να χρησιμεύσει ως κατοικία του μηχανικού. β) Η οικοδομή θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα την ημέρα της έκδοσης της οικοδομικής άδειας στο μηχανικό που κάνει την αίτηση και γ) Ο αιτών μηχανικός δεν έτυχε μέχρι τότε άλλης απαλλαγής όμοιας φύσης.

Για την ταυτότητα του λόγου η πιο πάνω εγκύκλιος ισχύει ανάλογα και για τους μηχανολόγους - ηλεκτρολόγους και πολιτικούς μηχανικούς (σχετ. Β.1263/6.11.1986 διαταγή μας).

4. Στο ανωτέρω έγγραφό σας μας αναφέρετε ότι στην υπηρεσία σας προσκομίστηκε το υπ’ αριθμ.22812/2.2.07 προσύμφωνο μεταβίβασης ποσοστών εξ αδιαιρέτου οικοπέδου και εργολαβικό, με το οποίο οι οικοπεδούχοι αναθέτουν στον εργολάβο και μηχανικό την επί αντιπαροχή ανέγερση οικοδομής η οποία θα αποτελείται από δέκα «μεζονέτες». Το εν λόγω προσύμφωνο προσκομίστηκε ως συνημμένο με την υπ’ αριθμ. 14793/18.10.07 αίτηση του ανωτέρω μηχανικού με την οποία ζητά απαλλαγή από τον προκαταβλητέο φόρο της νόμιμης αμοιβής για την εκτέλεση της μελέτης, την οποία δεν θα λάβει διότι θα εκτελέσει ο ίδιος την ανέγερση της οικοδομής ως εργολάβος και στη συνέχεια θα πωλήσει.

Συγκεκριμένα, τις έξι «μεζονέτες» και το 35,12% της έβδομης «μεζονέτας» τις παίρνει ο εν λόγω εργολάβος και μηχανικός για να προβεί έπειτα σε πώληση αυτών.

5. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει απαλλαγή από τον προκαταβλητέο φόρο εισοδήματος στο ποσό της νόμιμης αμοιβής του μηχανικού για τη σύνταξη μελέτης ανέγερσης της ανωτέρω οικοδομής, διότι δεν συντρέχουν (σωρευτικά) οι προϋποθέσεις της παρ.3 του παρόντος.

Η αμοιβή του ανωτέρω μηχανικού, εφόσον ασχολείται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών, φορολογείται αυτοτελώς κατά το χρόνο της πρώτης πώλησης δεν έχει δικαίωμα επιλογής για να φορολογηθεί αν θέλει με τις γενικές διατάξεις και υποχρεώνεται σε καταβολή προκαταβολής (σχετ. το 1016012/270/Α0012/18.12.1995 έγγραφό μας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!