Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1040688/788/Α0012 Φορολογική μεταχείριση επιδομάτων διδακτικής προετοιμασίας, βιβλιοθήκης και ειδικού ερευνητικού επιδόματος.

Αθήνα 6 Ιουνίου 2007

Αριθ. Πρωτ.: 1040688/788/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση επιδομάτων διδακτικής προετοιμασίας, βιβλιοθήκης και ειδικού ερευνητικού επιδόματος.

ΣΧΕΤ.: Το ΔΥ5α/ΓΠ45429/19.04.2007 ερώτημα.

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 45 του ν.2238/1994, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι το εισόδημα που προκύπτει κάθε ένα οικονομικό έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, συντάξεις και γενικά από κάθε παροχή που χορηγείται περιοδικά με οποιαδήποτε μορφή είτε σε χρήμα, είτε σε είδος ή άλλες αξίες

για παρούσα ή προηγούμενη υπηρεσία ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, το οποίο αποκτάται από μισθωτούς γενικά και συνταξιούχους.

2. Όπως πάγια έχει γίνει δεκτό στην έννοια του όρου αποδοχές του μισθωτού περιλαμβάνεται τόσο ο μηνιαίος μισθός όσο και οι λοιπές πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται σε αυτόν τακτικά ή έκτακτα, ανεξάρτητα από το αν με βάση τη συνηθισμένη ή νομική ορολογία οι αμοιβές αυτές χαρακτηρίζονται ως πρόσθετη αμοιβή, ως αποζημίωση ή επίδομα.

3. Εξάλλου με τις διατάξεις της παρ.13 του άρθρου 12 του ν.3052/2002 ορίζεται ότι η πάγια μηνιαία αποζημίωση, για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια που καταβάλλεται σε λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. κατ’ εφαρμογή των εκάστοτε ισχυουσών μισθολογικών διατάξεων υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος.

4. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, προκύπτει ότι τα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας και βιβλιοθήκης καθώς και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που καταβάλλονται στους καθηγητές, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης αποτελούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογούνται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Κ.Φ.Ε..

Συνεπώς η υπηρεσία σας υποχρεούται να διενεργεί παρακράτηση φόρου στις ανωτέρω αποδοχές σύμφωνα με το άρθρο 57 του Κ.Φ.Ε. και να τις συμπεριλάβει στη βεβαίωση αποδοχών (σχετ. 1109099/2552/Α0012/9.1.2006 εγγ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!