Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1031413/591/Α0012 Φορολογική μεταχείριση σύνταξης που εισπράττεται από κληρονόμο του δικαιούχου της σύνταξης.

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2007 Αριθ. Πρωτ.: 1031413/591/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση σύνταξης που εισπράττεται από κληρονόμο του δικαιούχου της σύνταξης.

Σε απάντηση εγγράφου σας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 45 του ν.2238/1994, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι το εισόδημα που προκύπτει κάθε ένα οικονομικό έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, συντάξεις και γενικά από κάθε παροχή που χορηγείται περιοδικά με οποιαδήποτε μορφή είτε σε χρήμα είτε σε είδος ή άλλες αξίες για παρούσα ή προηγούμενη υπηρεσία ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, το οποίο αποκτάται από μισθωτούς γενικά και συνταξιούχους.

2. Περαιτέρω, με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 46 του ίδιου νόμου, χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξής του.

3. Επίσης, με την περίπτωση ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 57 του ν.2238/1994 στο καθαρό ποσό των συντάξεων ή άλλων παροχών παρόμοιας φύσης, που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της περιπτ.α', ο φόρος που παρακρατείται υπολογίζεται ως εξής: αα) Με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%), αν το καθαρό ποσό της παροχής δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ ετησίως.

ββ) Με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), αν το καθαρό ποσό της παροχής δεν υπερβαίνει ετησίως τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ και μέχρι τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια (4.500) ευρώ.

αα) Με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), αν το καθαρό ποσό της παροχής υπερβαίνει τα τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια (4.500) ευρώ ετησίως.

4. Με την περίπτωση γ' της παραγράφου 3 του άρθρου 61 του προηγούμενου νόμου, υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου, είναι οι κληρονόμοι του για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε μέχρι τη χρονολογία του θανάτου του.

5. Στο έγγραφό σας αναφέρετε ότι η κυρία «...» με αίτησή της προς το Τ.Ε.Α.Π.Ο.Κ.Α. μετά το θάνατο του πατέρα της που ήταν ασφαλισμένος του ΤΕΑΠΟΚΑ, ζήτησε να εισπράξει εκείνη τις ανείσπρακτες, ενόσω ζούσε, συντάξεις (βοηθήματα) του θανόντα. Κατά την καταβολή των ποσών το Τ.Ε.Α.Π.Ο.Κ.Α. προέβη σε παρακράτηση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

6. Με βάση τα παραπάνω ορθώς το ΤΕΑΠΟΚΑ προέβη σε παρακράτηση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (παράγραφος 3 του παρόντος) καθόσον τα ποσά αυτά αποτελούν εισόδημα του θανόντος δικαιούχου των συντάξεων. Οι συντάξεις αυτές ανάγονται σε χρονικό διάστημα που αυτός βρισκόταν εν ζωή και συνεπώς η κληρονόμος του υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος για λογαριασμό του θανόντος.

7. Η Διεύθυνση Κεφαλαίου στην οποία κοινοποιείται το παρόν καλείται περαιτέρω για τις δικές της ενέργειες, γνωρίζοντας σχετικά και στη Δ/νσή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!