Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1095249/1857/Α0012 Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος οικοδομών.

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2007 Αριθ. Πρωτ.: 1095249/1857/Α0012

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος οικοδομών.

ΣΧΕΤ.: Το 7451/7.9.2007 ερώτημά σας.

Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματός σας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 45 του ν.2238/1994, ορίζεται ότι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι το εισόδημα που προκύπτει κάθε ένα οικονομικό έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, συντάξεις και γενικά από κάθε παροχή που χορηγείται περιοδικά με οποιαδήποτε μορφή είτε σε χρήμα είτε σε είδος ή άλλες οδηγίες για παρούσα ή προηγούμενη υπηρεσία ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, το οποίο αποκτάται από μισθωτούς γενικά και συνταξιούχους.

2. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ.1 β' του άρθρου 47 του ν.2238/1994, το εισόδημα που καθορίζεται στο άρθρο 45 αποτελεί το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και από αυτό το εισόδημα εκπίπτουν, μεταξύ άλλων, οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες επιβάλλονται με νόμο.

3. Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι αναφερόμενες κρατήσεις ασφάλισης από το ΙΚΑ που βαρύνουν τον ασφαλισμένο αφαιρούνται για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

4. Όσον αφορά το θέμα του δωρόσημου, έπειτα από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με το Ι.Κ.Α., το τελευταίο μας επιβεβαίωσε ότι εκδίδει βεβαιώσεις δωρόσημου και συνεπώς το εν λόγω εισόδημα δηλώνεται με βάση τις σχετικές βεβαιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!