Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

Άριθμ. Πρωτ. 1046333/871 /Α0012 Η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών σε αλλοδαπό χρηματιστήριο από φυσικό πρόσωπο, κάτοικο·Ελλάδος, απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

Αθήνα, 11 Μαίου 2007

Αριθ. Πρωτ.:1046333/871 /Α0012

ΘΕΜΑ: Η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών σε αλλοδαπό χρηματιστήριο από φυσικό πρόσωπο, κάτοικο·Ελλάδος, απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

ΣΧΕΤ.: Η από 19.4.2007 αίτησή σας.

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994) τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησης τους τα οποία προκύπτουν από βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αποκτώνται από ατομικές επιχειρήσεις και υπόχρεους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 απαλλάσσονται από το φόρο. Η απαλλαγή παρέχεται με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού με προορισμό το συμψηφισμό ζημιών, που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον από την πώληση μετοχών εισηγμένων ή όχι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε περίπτωση διανομής ή διάλυσης της επιχείρησης, τα κέρδη αυτά φορολογούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Αν σε μια διαχειριστική περίοδο προκύψει ζημία από πώληση μετοχών, το τυχόν υπόλοιπο της ζημίας που απομένει μετά το συμψηφισμό με τα εμφανιζόμενα στο ειδικό αποθεματικό κέρδη ή ολόκληρο το ποσό της ζημίας, αν δεν υφίσταται ειδικός λογαριασμός αποθεματικού, μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό και δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης. Το ποσό αυτό συμψηφίζεται με κέρδη που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

2. Περαιτέρω με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του ίδιου ως άνω άρθρου ορίζεται ότι τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτός της περίπτωσης που προβλέπεται από το πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου, ανταλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, ενώ με την παράγραφο 4 ορίζεται ότι οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται ανάλογα και στις μεταβιβάσεις μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών ή σε άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό.

3. Από τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω προκύπτει ότι τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο που αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα κατοίκους Ελλάδας απαλλάσσονται για την υπεραξία που ενδεχόμενα αποκτούν από τις πωλήσεις αυτές. Το ποσό του κέρδους αυτό αναγράφεται στους Κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

4. Τέλος, επί της αξίας πώλησης των μετοχών η οποία αναγράφεται στα εκδιδόμενα αποδεικτικά στοιχεία και αποδίδεται από τον πωλητή (κάτοικος Ελλάδος) στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται αυτός μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου πουλήθηκαν οι μετοχές, επιβάλλεται ο εκάστοτε ισχύων φόρος συναλλαγών (σχετ.1012212/10171/Β0012/ΠΟΛ. 1016/7.2.2005 εγκύκλιος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!